YouTube - NOS

Rutte doet alsof hij een Zweed is op vakantie in Turkije

‘Je kunt hier beter niet zeggen dat je een Nederlander bent’

Mark Rutte geniet momenteel van een vakantie in Antalya. De premier is in de Turkse badplaats aan het uitrusten van de formatie, maar moet wel alert blijven: “Je kunt hier momenteel beter niet zeggen dat je uit Nederland komt. Ik doe dus alsof ik een Zweed ben.”

Met een stralende glimlach verschijnt Rutte aan het ontbijtbuffet. Hij knipoogt naar de kok die omeletjes staat te bakken. “Hej da! Knäckebröd graag! Haha! Tak!” De kok kijkt hem argwanend aan en steekt dreigend zijn pollepel uit naar de premier. “Deutschland? Holanda?” Rutte heft zijn handen op. “No, no, no! Sweden! Pippi Langkous, ABBA, Volvo, vroem vroem! Haha!” Hij krijgt een omelet.

Terwijl hij het eiergerecht verorbert, legt de VVD-leider uit dat de verhoudingen tussen Nederland en Turkije zeer gespannen zijn. “Maar iedereen houdt van Zweden”, lacht hij. “Turken ook. Kijk maar.” Hij grijpt een passerende ober bij de schouders en jubelt: “Zlatan! Yes?” De ober bevestigt schoorvoetend. “Zlatan, yes.”

“Gelukkig spreek ik een aardig woordje Zweeds”, vervolgt Rutte opgewekt. “Geleerd van Frans Timmermans. Niemand die hier doorheeft dat ik een kaaskop ben.” Een jongen van het entertainment-team zwaait naar hem: “Mister prime-minister, join us for aquarobics? We play Gerard Joling again!” De premier haast zich naar het zwembad. Zijn blauw-gele zwembroek schittert in de zon. Een halve omelet en Halbe Zijlstra blijven samen achter.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gravatar

Citaat: ” Een halve omelet en Halbe Zijlstra blijven samen achter.”

Zijn Rutte en Zijlstra ridders van de bruine ster? Waarom gaan die samen op vakantie?

Ik heb altijd gedacht dat ze alleen de Nederlandse ‘native’ inwoners naaiden.

Corrie.

• Reageer
gravatar

‘Native’, zeg maar oorspronkelijk.
Maar dat klinkt niet zo vet koel.

Gelukkig hebben we oer-Hollandse Corrie die onze native waarden verdedigt.
Ongeveer zo oer-Hollands als Geert Chlorix blond is.
Nep, uh fake, dus.

gravatar

Ja en dan sla je Knäckebröd, Stavanger (Noors, maar het klinkt in ieder geval redelijk Scandinavisch), takse mükke en Knastenpfusten nog over. Maar zelfs dat is nog niet genoeg, attente Klikturken hebben allang hun heiland Erdogan e-mails gestuurd met foto’s van de belangrijkste fascisten en nazi’s in Nederland. Rutte kan hooguit nog een blonde toupet (à la DJ Trump), een zonnebril en een blinde geleidehond aanschaffen. Anders vrees ik een vacature in het kabinet.

gravatar

Het zal wel een grapje zijn, ik wil mij niet voorstellen dat onze Nederlandse premier in het buitenland doet alsof hij geen Nederlander is.
Wanneer er een gespannen situatie is met Turkije zou zijn is dit het jaar om voor een andere bestemming te kiezen totdat onze ambassadeur weer welkom is in Turkije.

• Reageer