Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Pechtold formeert zandkabinet-Pechtold I

D66-leider vermaakt zich uitstekend op vakantie

De vorming van een nieuw kabinet is even stilgelegd om de onderhandelaars de kans te geven even op vakantie te gaan. Toch komen niet alle politici helemaal los van de formatie. Zo heeft Alexander Pechtold tijdens zijn vakantie in Egmond aan Zee het zandkabinet-Pechtold I geformeerd.

Geconcentreerd legt Pechtold de laatste hand aan een figuur die hemzelf moet voorstellen. Zandpremier Pechtold torent hoog boven de andere ministers uit. “Om uit te beelden dat hij de premier is”, zegt de D66-leider ernstig. Hij wijst naar een kleiner bouwwerkje. “Dat is Mark Rutte, hij is minister van eh… Onderwijs, of iets anders wat mij niet boeit.”

Pechtold pakt wat modder en gooit die kraaiend van plezier naar een klein figuur verderop. “Gert-Jan Segers”, legt hij uit. “De ChristenUnie zit natuurlijk niet in mijn zandkabinet, dus hij staat gewoon aan de zijlijn.” Dan valt zijn oog op een dode kwal. Hij sleept het beest naar de zandfiguurtjes. “Kijk, Pieter Omtzigt. Hij is minister van Veiligheid en Justitie. Daar zijn we dus snel weer van af.”

Als we vragen waar de koning is in de zandbordesscène, begint de lip van Pechtold te trillen. “Die is er niet. Premier Pechtold moet het middelpunt zijn!” Hij lijkt in huilen uit te barsten, maar dan wordt zijn bouwwerk door een plotselinge golf verwoest. Pechtold herpakt zich onmiddellijk. “Dit kabinet is gevallen omdat VVD en CDA niet genoeg ambitie toonden.”

Alexander Pechtold maakt een D66-ballon van zand en loopt naar een paar kinderen verderop.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Let’s make Holland great again! Not sure what Friesland and Zeeland are, so they do not have to be great again!