Ontvoerders steeds vaker zonder werk door gijzelsoftware

Kees Split neemt een slok van zijn kamillethee. Hij geeft zijn maltezer leeuwtje Bruce een aai. Straks begint The King of Queens. Kees zet de tv alvast wat harder. Vroeger zou hij rond dit tijdstip iemand in een geblindeerd busje trekken en zijn pink afknippen met een nijptang, maar die tijden zijn voorbij. “Er is geen vraag meer naar ambachtelijke ontvoerders”, zucht hij. “Alles gaat tegenwoordig met computers.”

Kees is niet de enige die werkloos thuis zit. Sinds de komst van gijzelsoftware is er nog maar weinig vraag naar professionele ontvoerders. Criminoloog Alex Klapwijk vindt het een logische ontwikkeling: “Virussen zijn veel goedkoper dan iemand inhuren die de dochter van een CEO handmatig kidnapt. De automatisering maakt ook in deze branche slachtoffers. Dat is jammer, maar wel de realiteit.”

Kees belt nog steeds met een stemvervormer. Hij zegt ook vaak ‘denk erom, geen politie’. “Dat zijn van die dingen die je niet verleert”, legt hij uit. Kees mist het vooral om letters uit kranten en tijdschriften te knippen. Hij wijst naar een stapeltje LINDA’s. “Als ik me verveel maak ik nog wel eens een losgeldbrief. Gewoon, voor de leuk. Zo kan ik toch mijn creativiteit een beetje kwijt.”

Volgens het UWV liggen er voor Kees nog genoeg andere kansen op de arbeidsmarkt. Ze adviseren hem zich te laten omscholen tot Nigeriaanse prins die binnenkort een grote erfenis krijgt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou nee, die obesiete sukkelaars wachten liever op de prinses van hun dromen die via internet wordt geselecteerd en vervolgens portvrij geïmporteerd uit het voormalige Oostblok. Voor een snel huwelijk ‘in gemeenschap’ (van goederen) en aansluitend een snelle echtscheidingprocedure. Zoals de serie vrouwen van DJ Trump.

gravatar

Als kind speelden we ook vaak gijzelaartje. Dan lieten we de gegijzelden vaak overgeven door een stok in hun keel te steken. De foto’s van het braaksel stuurden we dan op naar broertjes en zusjes om de druk te verhogen. We hadden zo vaak over ontvoeren gehoord dat we dachten dat dit er bij hoorde, wisten wij veel.

Reageer
gravatar

[Lady:] Hallo

[Kidnapper:]
Lady we’ve just kidnapped your husband
Have $800,000 ready by tomorrow night
And lady no police
Or you’ll never see your husband alive again

[Lady:] Hallo

I remember standing there so petrified
My hand frozen to the phone
As a stranger’s words that caught in my ears
And chilled me to the bone
Some dark tragedy had come right home to me
They’d kidnapped my man and his life was in their hands

He was a hostage, a hostage
His life was at the mercy of their hands
He was a hostage, a hostage
His life depending on their gold demands

[Lady:] Hallo

[Kidnapper:]
Lady, here’s your husband through
To warn not to play any games

Husband:
Hi Honey listen I’m okay
Just make sure you do whatever they tell you
And whatever you do don’t go to the police!

Well I couldn’t raise that kinda money fast
So I was left no other choice
So I called the police and they came in fast
Saying “leave it up to us
Just do as they told
The ransom’s in this bag
We’ll watch over you
And we’ll have your husband back too”

He was a hostage, a hostage
His life was at the mercy of their hands
He was a hostage, a hostage
His life depending on their gold demands

[Lady:] Hallo

[Kidnapper:]
Listen very carefully lady
Drive out to the abandoned shack on Highway 16
Throw the package of money out the window and keep driving
And remember lady no police!

Well my heart was heavy as I made that drive
I was sure something was wrong
I soon found the shack
I threw out the bag and I just kept driving on
Then the shots rang out and turned my car about
On the ground one lay but the other had gotten away

He was a hostage, a hostage
His life was at the mercy of their hands
He was a hostage, a hostage
His life depending on their gold demands

[Lady:]
Well they found my husband a few days later
Yes, the funeral’s tomorrow

Reageer
gravatar

Doet mij -qua strekking- sterk denken aan “Major Tom” van David Bowie (?) en nog meer aan dat liedje waar Bonnie St. Clair wereldfaam mee verwierf (iets dat begon met “Dokter ..?”).

gravatar

P.S. Was dat niet iets over een mislukte harttransplantatie in de vroege jaren zestig, want zo oud is Bonnie al. Ze staat en loopt op ‘sterk water’; ze wordt de bühne opgerold en daarna probeert ze recht op te gaan staan, ijzersterke act.

gravatar

Doet mij sterk denken aan dat lied waarmee Bonnie St. Clair wereldfaam verkreeg, ergens in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Had dat niet iets te maken met de eerste harttransplantatie die door Dr. Bernard werd verricht? Nou ja, het was in ieder geval een tranentrekker, mijn grootmoeder lag er nachten van wakker.

gravatar

Kijk, we treden een nieuwe fase in, in software en de cloud van De Speld. Talloze bijdragen worden bewust zoekgemaakt, en als men dan iets nieuws bedenkt worden -als straf- ook ouwe koeien uit de sloot gehaald. Maar ja, ‘t is weer zomervakantie dus één of meer geretardeerde redactie-neven moeten weer aan betaald vakantiewerk worden geholpen. Hallelujah, looft den Heer.

Reageer