Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Wat zegt de middelvinger van Merkel tegen Trump?

‘Bondskanselier wilde signaal afgeven’

Het was een opvallend beeld tijdens de G7-top: de Duitse bondskanselier Angela Merkel liep met opgestoken middelvinger op Donald Trump af, plantte de vinger tegen zijn neus en spuugde de Amerikaanse president in zijn gezicht. Wat zegt die begroeting over de verhoudingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten?

Volgens bronnen rond de Duitse regering was de middelvinger ‘geen toeval’. Merkel zou met het gebaar het signaal hebben willen afgeven dat Duitsland minder afhankelijk wil zijn van de VS en zich hard blijft maken voor een verstandig klimaatbeleid.

Het is niet voor het eerst dat Merkel opvalt met haar begroeting. Zo gaf ze de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi ooit een symbolisch knietje in zijn scrotum.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb begrepen dat trump een stichting die abortus promoot in derde wereldlanden de subsidie van heeft stopgezet, hij wil minder buitenlanders om vervolgens dit te doen wat een hypocriet, ik ben diep teleurgesteld.

Reageer
gravatar

ik snap Trump niet. De Duitsers zijn erg bekwaam in het bouwen van muren. Ze hebben in het verleden een muur gehad die jarenlang West-Berlijn beschermde van Mexicanen totdat de muur werd afgebroken. Die ervaring heeft Trump toch wat aan?

Reageer
gravatar

In Nederland werd er wel eens zo’n vinger in een dijk gestoken, maar die van Merkel zit momenteel lekker diep te friemelen in het nationale onderbuikgevoel van Amerika.

Dat Trump daar intern niet veel van meekrijgt is niet zo vreemd. Er zijn al een behoorlijk aantal vingers voor die van Merkel de revue gepasseerd. Merkels duim in Trumps tater is daarentegen een beter idee.

Reageer
gravatar

FSA? Je bedoelt waarschijnlijk FSB, of was dit een slim bruggetje naar de NSA, de concurrentie die al onze uitingen gadeslaat? Ik vraag het maar, want er zijn intussen meer geheime diensten dan politici. Da’s goed voor de werkgelegenheid van de lager opgeleiden. Je voelt je hierdoor toch hopelijk niet afgezeken, Bas? Het was inhoudelijk toch geheel in lijn met jouw boodschap?

gravatar

Duitsland is zoals altijd weer erg dubbelzinnig in haar uitingen. Dat was bijvoorbeeld in de jaren 40 van de vorige eeuw niet anders.

Wel iedereen welwillend in de (altijd op tijd rijdende, toen kon het wel) trein helpen, en gratis ook nog. Maar aan de andere kant gelijktijdig ook steeds maar weer die schlagers zingen. Onmenselijk!

Reageer
gravatar

Nooit gedacht dat ik ooit de zin “verkeerde soort populisme” van Rutte zou gebruiken. Toch doe ik het. Trump is iemand van het verkeerde soort populisme.

Het is een griezel.

Corrie.

gravatar

Zo moeilijk is dat toch niet? Dit aspect van de lichaamstaal (body language) betekent gewoon “UP YOURS”. Tussen gewone mensen komt dat neer op “Fuck you, you son of a bitch” maar onder politici, diplomaten, extreem rijke, omhooggevallen vastgoedhandelaren en alle mengvormen daarvan, betekent dit een non-verbaal, dus discreet, signaal van afkeuring

gravatar

Nouja, valt te bezien Outsider. Ik bedoel, hoe meer van die diensten er publiek bekend zijn, hoe minder er nog geheim zijn; toch?

gravatar

Inderdaad Fake! Sad!. Hou toch een op met president Trump bashen! De goede man is nog maar pas ‘in command’. De puinhopen van Obama opruimen duurt nu eenmaal wat tijd.

Not Funny!

Corrie.