Bron: PDP

We bekijken de VS veel te veel door een westerse bril

'We hebben het hier wel over de Verenigde Staten, niet over een beschaafd land als Congo'

We bekijken de VS veel te veel door een westerse bril. Dat zegt Amerika-deskundige Bert Bokhoven. Hij stelt dat we onze eigen normen en waarden niet moeten projecteren op een land in heel ander werelddeel.

Volgens Bokhoven maken we in het Westen vaker de fout om andere landen langs onze eigen meetlat te leggen: “Bij het gratie verlenen aan Roger Stone slaat iedereen weer steil achterover, maar we moeten niet vergeten dat we het hier hebben over de Verenigde Staten, niet over een beschaafd land als Congo. Dan kunnen wij wel met het vingertje gaan wijzen, maar er gelden in de VS gewoon heel andere regels over hoe je een land bestuurt.”

Volgens Bokhoven ligt de schuld van de huidige crisis deels bij Europa: “Kijk, wijzelf hebben de Verenigde Staten natuurlijk eeuwen terug gekoloniseerd, zonder goed na te denken over de gevolgen. We zijn achteloos lijnen gaan trekken en hebben daarbij geen rekening gehouden met de tribale verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten. Daar betalen we nu de prijs voor. Met de kennis van nu waren we naïef om te denken dat we zo’n primitief land als de VS onze westerse waarden wel even konden opleggen.”

Maar wat te doen met de primitieve Amerikanen? Bokhoven adviseert geduld: “Geef ze nog even de tijd om hun eigen fouten te maken, stapje voor stapje. Een democratie bouw je niet op van de ene op de andere dag. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Amerikanen over een paar eeuwen een functionerende rechtsstaat hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja, de Chinezen hebben zo’n 5.000 jaar ervaring met het managen van een groot land. Amerika nog niet eens 500 jaar. Dus die moeten nog heeeeel veel leren.

Reageer
gravatar

Grappig stukje, hoewel ik het eens ben met de stelling dat we de USA (en de rest van de wereld) teveel beoordelen langs de Europese meetlat.

Reageer
gravatar

Genetisch gezien is DJ Trump zowel een vakgenoot van DJ’s AfroJack, Armin van Buuren en Hardwell e.v.a. (hij steekt -net als zij- ook vaak de armen omhoog en zijn handen voeren een eigen taal) maar in feite is hij ook een afstammeling van Europeanen. Weliswaar een sterk gemuteerde variant, maar toch goed genoeg om president van dit ontwikkelingsland te worden. Voor mij staat hij op één lijn met Robert Mugabe, R.T. Erdogan, Wlad Poetin en Noud Wellink.

gravatar

Dat met name Nederland alom wordt gezien als de 51e staat van de in Noord-Amerika gelegen federatie van de overige 50 staten wordt voor het gemak door Prof. Bokhoven over het hoofd gezien.

Ook in cultureel opzicht zijn de verschillen klein: de VS heeft Trump, België heeft Brussel, in Duitsland hadden ze James Last en hier lopen Wilders en Rutte te klooien.

Reageer
gravatar

Gelukkig hebben de Russen al ontwikkelingssamenwerking gestart!
Contact tot op op het hoogste niveau zal deze verlaten Britse kolonie de beschaving gaan brengen!

Vergeet niet, de Russen hebben al een lange geschiedenis van succesvolle projecten op dat gebied. Ik noem een Syrië, een Oekraïne, een Krim, een Georgië, een Afghanistan, een Oost-Europa, een Rusland.

Grote denkers als Stalin hebben het fundament gelegd voor de huidige Russische beschaving en tact.

Reageer
gravatar

“We bekijken de VS veel te veel door een westerse bril” ???

Het probleem is volgens mij nu juist, dat Trump denkt dat de V.S. een Oosterse/Poetin dictatuur is.
😉

Reageer
gravatar

Och och, De Speld. Kun je de bevolking niet via het ‘serieuze’ nieuws brainwashen. Dan maar via “humor” en sketches? En Democratie hebben wij in Nederland ook niet? Tenzij de uitslag goed valt bij belanghebbenden, de VS en EU-Brussel. En de zieligheidsindustrie
Van de Publieke Omroep. Wat juist voor conflicten oorlogen en talloze dode kinderen heeft gezorgd. En de oh zo zielige vluchtelingen die vervolgens worden gedumpt in de Achterhoek. En ook nogeens worden gebruikt voor inzameling goede doelen en het opstrijken van een dikke paycheck voor het hosten van een tv. programma. Salonsocialistische hypocrieten bij NPO en de overheid. Stop?

Reageer
gravatar

Sorry dat ik op een gegeven moment niet zo veel zin meer had in Amsterdam.
Getrouwde mannen vertelden me over hun hoerenbezoek. Als ze een probleem kregen met hun vrouw, had ik de schuld. Het is geen uitzondering in de mentaliteit. Ze denken op dat vlak de vooroordelen van religie te bestrijden, als held. Terwijl het niks anders zijn dan ordinaire hoerenlopers.

Een ander beleid bestaat ook niet in de media.
Of het moet erover gaan of Abraham linksaf of rechtsaf ging.

gravatar

Dat is dan toch ook uw eigen schuld.
Had u maar geen hoer moeten worden, alleen maar voor het geld.

gravatar

‘John’ (ze proberen de namen van die stomme wijven, een ziekte die zich almaar voortplant, ook steeds verder te verdunnen en naar zich toe te trekken), u legt uit hoe de geschiedenis is verlopen. Maar bent u bang geen nieuwe onderwerpen meer te vinden?

gravatar

U bent de aangever van mijn onderwerpen, ziet u dat dan niet?..
Bovendien, u weeft uzelf in de keten der gebeurtenissen door uitdrukkelijk in de eerste persoon-enkelvoud te spreken, vind u zo het gek dat ik daar op reageer?

gravatar

Techniek is een middel tot een doel. Als je geen doel in je leven hebt, wordt de techniek het doel. Dat zie je ook in de politiek.
De diensten gaan er steeds meer uit bij Windows terwijl er nu al zwaailichten op de computer zitten.
In slaapstand blijven die aan staan. Ik slaap in dezelfde kamer, slapen is er niet bij met dat blauwe alarmlicht erop. Er zit nog een rood knipperlichtje op ook. Of zou het een herinnering zijn aan de operatiekamer, tegenwoordig zijn de filantropen zo begaan met onze gezondheid.

Reageer
gravatar

Bill doet veel aan liefdadigheid hoor, hij is bijvoorbeeld erg bang voor kanker. Dat is in zijn wereldvisie de enige tegenhanger van zijn onsterfelijkheid.
Daar gaan al je centjes naartoe voor je computer. Daarom wordt roken ook zo duur. Allemaal vanwege St. Bill.
Lgbt.

gravatar

Maar we kunnen toch gewoon het leger eropaf sturen om daar democratie te brengen? Hoe lang moeten de Amerikanen nog zuchten onder deze dictator?

Reageer
gravatar

Hey! Bokhoven! I don’t like to be plagiarized. It’s to bad Southpark tries to make fun of me, but this is outrageous! See you in court Bokhoven!

Reageer
gravatar

Jaja, daar zien we het weer!! Het overnemen van de Engelse taal zodat wij net als die onbeschaafde wilden die nu de VS regeren lekker egoìstisch machtig kunnen doen. Neen, dan inderdaad de Wounded Knee helden: de echte geciviliseerde mensen die vochten om hun beschaving te redden van de ondergang. Die ondergang van de USA is mede dankzij de Russen verder ingezet en dat terwijl de ‘native Americans’ er zo’n prachtig land van hadden gemaakt met een schitterend manifest om na te volgen: http://www.brammoerland.com/teksten/OpperhoofdSeattle.html Parels voor de hedendaagse zwijnen.