YouTube: Laurens

‘SP wordt rechts ingehaald door de VVD’

'Rechtse kiezers vertrouwen de SP niet meer als het gaat over sociaal-economische politiek'

De SP moet oppassen dat de partij niet rechts wordt ingehaald door de VVD. Dat zegt politicoloog André Krouwel. Hij denkt dat veel rechts georiënteerde kiezers de socialisten op 15 maart in de steek zullen laten.

“Het is een heel duidelijke strategie van Rutte”, zegt Krouwel. “Rechtse kiezers vertrouwen de SP niet meer als het gaat over sociaal-economische politiek. Zij zijn gaan schuiven. De VVD springt nu vol overtuiging in dat gat met een onversneden rechts-liberaal programma. Daar denken ze echt dat ze van de problemen bij de SP kunnen profiteren.”

Volgens Krouwel ligt het ook aan manier waarop de SP zich presenteert: “Emile Roemer doet veel te weinig om de middenklasse aan zich te binden, terwijl daar een enorm kiezerspotentieel ligt. De VVD heeft dat veel beter ingeschat. Als je naar de maatregelen van de afgelopen jaren kijkt, dan is dat volkomen gericht op de werkende Nederlander met een auto voor de deur. Een slimmigheidje van Mark Rutte, maar je ziet in de peilingen dat het werkt.”

Het is eigenlijk al 5 over 12, denkt Krouwel. “Roemer kan vandaag of morgen aankondigen dat hij het ontslagrecht wil versoepelen. Maar wie gelooft de SP nog na 45 jaar snoeihard socialisme?”

Toch biedt de rechtse koers niet alleen maar voordelen voor de VVD. Een groeiende groep leden voelt zich daardoor juist vervreemd van de partij. “Ik stem mijn hele leven al VVD, maar als we nu zelfs de SP rechts inhalen, dan ga ik me wel afvragen waar we mee bezig zijn”, zegt Lydia Goverts (56). “Dit is niet meer het conservatief-christelijke geluid waardoor ik me ooit bij de VVD heb aangesloten. Nee, dit keer stem ik Denk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, ik weet niet hoor, best wel moeilijk.

Maar laatst vulde ik een stemwijzer in en kwam op Geen Peil uit. Had ik niet verwacht. Zo zie je maar weer, nooit te oud om te leren!

Nou, dan ga ik dat maar doen.

Reageer
gravatar

Advies uit de F1 sfeer. Blijf uiterst rechts rijden, haal niet in en pas bij een scherpe bocht naar rechts de Max Verstappen-manoeuvre toe, haal Rutte in de binnenbocht in en druk hem geleidelijk naar links op het rechte stuk van het Haagse circuit. Rutte heeft weliswaar meer sponsorvermogen, maar in bochten is hij daardoor zwaarder en minder snel. de SP-2017 is principieel lichter en kan daardoor later remmen. Op de finish zal blijken of jij, Emiel, de “toe and heel” methode voldoende beheerst. Alvast Hals und Beinbruch voor de race in maart, kumpel.

Reageer