Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Zorgen over ‘oorlogstaal’ van aanhangers VVD, CDA, D66 en PvdA

‘De afrekening met de populisten volgt op 15 maart’

De AIVD is bezorgd over de steeds militantere uitingen van aanhangers van de middenpartijen op sociale media. VVD-, CDA-, D66- en PvdA-stemmers kondigen aan het land ‘terug te veroveren’ op de tijdgeest en ‘af te rekenen’ met de populisten.

“Na 15 maart vergaat het lachen je wel, Wilders. De troepen van Van Haersma Buma staan klaar om de straten schoon te vegen en de roepers aan de zijlijn uit hun holen te roken”, schrijft Tom Daems bijvoorbeeld op Facebook. Eline Romijn voegt daaraan toe: “De elite komt in verzet. De revolutie is aanstaande. Het populistisch kartel wordt doorbroken #stemmark.”

“We zien dat de achterban van de elite in toenemende mate oorlogstaal bezigt online”, waarschuwt AIVD-topman Rob Bertholee. “Dat lijkt misschien onschuldig zolang het bij woorden blijft, maar zoiets kan zomaar escaleren. Niet elke PvdA-stemmer in de grachtengordel begrijpt dat het hier alleen om beeldspraak gaat.”

Niet alleen kiezers, maar ook opiniemakers en politici maken zich volgens Bertholee schuldig aan de opruiing. Zo plaatste columnist Bas Heijne een foto van Rutte, Merkel en Hollande met het bijschrift ‘Dit is het oude Europa. Het is dit of Wereldoorlog.’ D66-leider Alexander Pechtold twitterde: “Is radicaal rechts soms bang voor de stem van de stille meerderheid? Als een paar verstandige middenpartijen na 15 maart geen coalitie kunnen vormen, dan heeft Wilders bloed aan zijn handen.”

Als de middenpartijen daadwerkelijk een meerderheid halen en een gematigd en constructief coalitieakkoord sluiten, dan zou de ergste nachtmerrie werkelijkheid kunnen worden, zegt de AIVD-topman: “Dan komt de PVV in de oppositie, terwijl die partij een deel van het volk vertegenwoordigt. Het is levensgevaarlijk om de wil van de populisten te negeren met een meerderheidskabinet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Eigenlijk heb ik alleen de kop gelezen omdat ik het artikel te lang vind. Toch wil ik zeggen: “Keep on dreaming!'”.

Meneer Wilders van de PVV wordt toch wel premier van Nederland.

Corrie.

Reageer
gravatar

Dit zal de fascisten onder de PVV-aanhangers deugd doen. Lopen ze nog meer met trommels en fluiten voorop.

gravatar

Ik snap wel waarom vrouwen zo hechten aan het fenomeen van de dood, dat is omdat ze geboorte kunnen geven en daarin uniek zijn. En dat zo veel mogelijk willen blijven. ‘Politiek’ is een vrouwelijk woord. Daarom bestrijden ze je op alle fronten als je jezelf geboorte geeft.

Reageer
gravatar

Gewoon iedereen die van strekkende uitspraken houdt volkomen kapot maken, dan komt er vanzelf vrede. Internationaal voor foute landen werkt het net zo: iedereen die voor de doodstraf is executeren. Ben je zo van alle kwade elementen verlost. Maar wie luistert er eens naar mij.

Reageer
gravatar

Dan hoort u het ook eens van iemand Anders. Moorden, seriemoorden, massamoorden; het mag allemaal met behoud van uitkering en vervroegde vrijlating (zie de successtory van Volkert v.d. Graaf) maar het denken over de doodstraf moet worden bestraft met executie. Vreemd standpunt voor een Dr.

gravatar

Ik ben de weg kwijt. Help me. Volgens de peilingen wordt de PVV de grootste na 15 maart. Volgens Wilders zijn de peilingen heilig. Volgens diezelfde peilingen (en uitgesproken uitsluitingen van de lijsttrekkers) kan Wilders nooit een meerderheidskabinet formeren. Toch wordt Wilders door RTL uitgenodigd voor het zogenaamd “premiersdebat” Waar zit mijn denkfout? Ben ik nou degene die zo slim is, of is RTL zo dom?

Reageer
gravatar

Dat laatste in ieder geval. U ken ik niet, dus of u slim bent weet ik niet. Waarschijnlijk niet trouwens, want als u het zelf wist, dan had u het niet gevraagd.

Dank voor mijn reactie.

gravatar

In het grootste geheim is een nieuw wapen geintroduceerd bij het leger: men gaat in linie staan en roept héél hard: “Pleur op!” Russen, Chinezen en IS strijders doen het in hun broek.

Reageer