Gelukkig: man noemt collega naar Chinese gerechten maar bedoelt het niet racistisch

‘Babi pangang is toch lekker?’

Vanaf het moment dat Limei van der Molen bij een verzekeringsmaatschappij kwam werken, noemde haar teamleider Ralf haar consequent naar verschillende gerechten uit de Chinese keuken. Nu, vijf maanden later, laat Ralf weten dat hij dat niet racistisch bedoelt, tot grote opluchting van Limei.

Ralf begrijpt niet goed waar alle ophef al die tijd voor nodig was. Hij vindt dat het gebruik van bijnamen voor een positieve werksfeer zorgt. “Het is juist een compliment. Babi pangang is toch lekker? Ik hou daar wel van hoor, met een bakje kroepoek erbij en een beetje pindasaus. Die Chinezen houden wel van lekker eten, daar mogen ze toch trots op zijn?”

Limei haalt opgelucht adem als Ralf laat weten dat ze uitspraken als ‘Foe Yong Hai, kun jij Willem zo even terugbellen?’ en ‘Dat moet je even aan Sambal Oelek vragen’ van hém niet als een belediging hoeft op te vatten. “Ik schaam me dat ik dit al die tijd als stereotyperende uitspraken heb gezien. Wie zegt dat dat te maken heeft met mijn afkomst? Dat heb ik al die tijd zelf ingevuld. Eigenlijk ben ik hier de grote racist.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja tuulk en hem noemen ze dan kaaskop, boerenkool en broodje gehaktbal. Als niet racistisch dan wel super ongeïnteresseerd als je niet eens de moeite neemt om namen te onthouden.

Reageer
gravatar

Lang, héél lang geleden, noemde quizmaster Jos van den Brink zijn quiz-assistente Sandra Reemer zijn “kroepoekje”. Niemand die daar overstuur van raakte, zoiets mocht toen nog: Jos was immers dé kerkelijk erkende knuffelhomo van Nederland en Sandra was gewoon ‘om op te vreten’. Nu staat op zo’n opmerking eeuwige verbanning van de Gooise Matras, de doodstraf of nog erger: verplichte tewerkstelling bij De Belastingdienst.

Reageer
gravatar

Deze symboliek is een treffend voorbeeld van verdrongen seksualiteit. Niet langer verdringen, gooi het in de groep. Raadpleeg een arts, apotheker of een (vrouwelijke?) professional bij u in de buurt.