Wikimedia Commons CC: Minister-President & Flickr: Sebastiaan ter Burg

Gamechanger: Rutte III presenteert regeerakkoord

Snelle formatie zet verkiezingsstrijd op z’n kop

Een enorme gamechanger in de verkiezingscampagne: een coalitie van VVD, D66, CDA en GroenLinks heeft vandaag een regeerakkoord gepresenteerd.

De afgelopen dagen is in Beetsterzwaag onderhandeld over het akkoord, dat de titel Nu samen omhoog, vooruit en normaal doen heeft meegekregen. De onderhandelingen werden geleid door formateur Stef Blok. Hij is opgelucht: “Even leek het erop dat de onderhandelingen stuk zouden lopen op tuigvloggers. GroenLinks wilde een milieuvriendelijke oplossing, terwijl VVD de markt zijn werk wilde laten doen. Gelukkig hebben we een compromis gesloten waarin alle partijen zich kunnen vinden.”

Ook premissionair minister van Justitie Sybrand van Haersma Buma is blij met de snelle formatie: “Ik denk dat dit akkoord tegemoetkomt aan het signaal dat de kiezer op 15 maart gaat afgeven. We wachten nog even wat formaliteiten af en dan kunnen we beginnen met regeren.”

Geert Wilders is door de nieuwe coalitie buitenspel gezet. Hij berust in zijn lot: “Wij gaan in maart natuurlijk bij lange na geen absolute meerderheid halen, dus dan kan het altijd gebeuren dat je niet mee mag regeren. Zo werkt het politieke spelletje nou eenmaal. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet de politiek in gaan. Over vier jaar weer een kans.”

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher is ook niet betrokken bij de onderhandelingen. Eigen schuld, vindt hij. “Wij worden over een paar weken weggevaagd. Het gewenste Asschereffect blijft uit, dus mij past bescheidenheid. Daarom ga ik op 16 maart mijn verantwoordelijkheid nemen voor de uitslag en opstappen.”

Komend weekeinde zal de beoogde ministersploeg van Rutte III flyeren op de Grote Markt in Venray. De plannen uit het regeerakkoord zullen worden toegelicht tijdens het RTL-premiersdebat.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Rare jongens daar in Venray. Niet alleen zijn zowel het Schouwburgplein als het daar direct aanliggende Henseniusplein veel groter dan de Grote Markt, ook nog eens wordt daar de markt gehouden.
Zit wel een stuk beter in de horeca, die Grote Markt, dat wel.

Reageer
gravatar

De alternatieve feiten zijn dat belastingontduikers, bumperklevers, en voordringers in de supermarkt schijt hebben aan de wormen en paarden uit de brief van Rutte en toch meestal VVD stemmen. En dan nu al een regeerakkoord?
Cnorrie

Reageer
gravatar

Een nieuwe versie van zeg een Drees zou i deze tijd geen kwaad kunnen.

Sociaal voelend en zuinig tegelijk.

Gorrie

gravatar

Geloof er helemaal niets van dat hij: “Wij gaan in maart natuurlijk bij lange na geen absolute meerderheid halen, dus dan kan het altijd gebeuren dat je niet mee mag regeren. Zo werkt het politieke spelletje nou eenmaal. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet de politiek in gaan. Over vier jaar weer een kans.” heeft getwitterd.

Zulke lange berichten twittert hij nooit. Daar houden zijn volgelingen niet van.

Je krijgt er prikogen van.

Corrie.

Reageer
gravatar

Corrie je hebt gelijk. Dit zou Geert nooit zeggen.

Dit riekt naar manipulatie!
Maar hoe meer mensen lezen datie ‘t niet gaat halen, hoe minder op hem gaan stemmen, dus gaat u verder.

gravatar

Not funny.

Iedere verstandi1ge telegraaflezer weet allang dat er maar eenpoliticus is die straks het nieuwe regeerakkoord gaat presenteren.

Dat is meneer Wilders van de Partij Van de Vrijheid.

Hij gaat Nederland weer groot maken.

Korrie.

Reageer
gravatar

De heren Rutte, Buma en Pechtold hebben zich volgens Stef Blok enorm constructief opgesteld, waarbij de VVD de meeste concessies heeft gedaan. Zo wordt bijvoorbeeld morgen (27-01-2017) en plein public de trekker in de fractie overgehaald, om zo iedereen te laten zien dat men oprecht serieus is om het land te dienen.

Daarom wil ik de familie van Ard van der Steur bij deze condoleren, en heel veel sterkte wensen met dit ondraaglijke verlies wat hen ten deel zal vallen.

Tot slot,

Beste Ard, rust zacht.

Reageer