Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Chlamydia Gijs helpt ernstige ziektes de wereld uit

Dappere soa-donor geeft patiënten weer hoop

Het bezoekuur is bijna ten einde wanneer Chlamydia Gijs zijn opwachting maakt in het ziekenhuis. “Intensive Care?” vraagt hij aan de balie. Na het antwoord steekt hij zijn duim op en versnelt zijn pas. Geen tijd te verliezen. Gijs heeft op het journaal gezien dat herpes gebruikt kan worden om huidkanker te bestrijden, en heeft gelijk zijn diensten aangeboden.

“Herpes, chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B, genitale wratten,” somt hij op. Het zijn de ziektes die zijn geslacht de afgelopen jaren sluipenderwijs in een lekkende ruïne van kaas en weefsel hebben veranderd, maar die nu het leven van velen kunnen redden. “Ik heb altijd al geweten dat die soa’s ergens goed voor waren,” zegt Gijs. “Als je met een simpel gevalletje herpes al huidkanker kunt genezen, moet je nagaan hoeveel levens ik kan redden.”

Chlamydia Gijs loopt stilletjes de verkoeverkamer binnen, waar veertien patiënten liggen bij te komen van een zware operatie. Een klein kwartier later stapt Chlamydia Gijs monter weer naar buiten. Een toevallig passerende verpleegster ontvangt een klinkende high five. “Grote klasse, Gijs!” roept ze hem na. Het emotioneert hem zichtbaar. “Het doet me toch altijd wat,” zegt hij met gebroken stem. “Natuurlijk geef ik die mensen weer hoop. Maar de artsen en verpleegsters die hier elke dag voor ze knokken, dat zijn wat mij betreft de echte helden.”

Nee, Chlamydia Gijs: dat ben jij.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jaja, dat kan wel waar zijn maarre± geef mij maar een kodakkadokodakkadokodakkado dus geef mij dan maar die kodakkadokodakkadokodakkado! Zo!

Reageer