Sam (7) gediagnosticeerd met PDD-dom

'Nu weten we dat het komt omdat-ie gewoon niet zo slim is'

Zijn ouders dachten dat het dyslexie, ADHD of autisme zou zijn, maar daar bleek niets van waar. Hun 7-jarige zoontje Sam werd gediagnosticeerd met PDD-dom, een aandoening waarbij patiënten gewoon dom zijn.

“Mensen met PDD-dom hebben moeite met niet-stompzinnig zijn. Ook zijn ze relatief vaak achterlijk”, legt behandelend arts Marcel Fransen uit. Hij is blij dat hij het gedrag van Sam kon plaatsen: “De diagnose werd gesteld door middel van de Wisconsin Huh-Index: een toets met vragen als ‘Hoe heet je?’, ‘Is dit een koe?’ en ‘Zou je ooit op Henk Krol kunnen stemmen?’ Sam sprong er voor ons meteen uit omdat hij de dop niet van de pen kreeg. Het was trouwens een potlood.”

Sams moeder Maaike vindt het jammer dat ze de diagnose PDD-dom niet eerder hebben gekregen. Maaike: “Toen hij zes was, merkten we al dat er iets niet in de haak was, bijvoorbeeld omdat hij nog altijd schrok van zijn eigen spiegelbeeld. Als ouder denk je dan meteen het ergste: dyslexie. We dachten vaak, wat een onbenul. Nu weten we dat het komt omdat-ie gewoon dom is. Die duidelijkheid is een hele opluchting.”

Sam zit sinds zijn diagnose tijdens toetsen apart. Juf Francien legt uit waarom hij minder tijd krijgt dan de rest van de groep: “We geven hem maar tien minuten. Als we hem meer tijd geven, gaat-ie nóg meer domme antwoorden geven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

wie geeft dat kind dan ook een potlood om een test mee in te vullen? en dan zeggen dat ie dom is, omdat ie de dop er niet af krijgt? volgens mij is die hoogbegaafd.

Reageer
gravatar

” (…… ) zes was, merkten we al dat er iets niet in de haak was, bijvoorbeeld omdat hij nog altijd schrok van zijn eigen spiegelbeeld. Als ouder denk je dan meteen het ergste: dyslexie.” aldus zijn ouders…

Die jongen heeft kennelijk een erfelijke aanleg? 🤨😂

Reageer
gravatar

Ik ga morgen naar het politie bureau met mijn begeleiders aangifte doen tegen deze organisatie wegens haat zaaien naar mensen met een bepaalde vorm van Autisme. De mensen die hier aan mee hebben gewerkt verdienen gewoon dat hun tanden uit hun bek worden getrapt. Kankerleiers! oooh, je mag niet met Kanker spotten. Doe dat dat ook niet met psychiatrische aandoeningen vuillakken!

Reageer
gravatar

U begrijpt de strekking van het verhaal duidelijk niet. Het gaat er om dat steeds vaker kinderen een totaal verkeerde diagnose krijgen. Onze zoon kreeg ook het stempel moeilijk lerend ofwel “PDD-dom” ;), hij bleek enkel een disbalans te hebben tussen zijn intelligentie (iq 135) en zijn lerend vermogen (iq110). Nu is hij 19, doet het HBO en gaat als een speer. Omdat wij niet mee gingen in de visie van de basisschool, die speciaal onderwijs opperde, en weigerden mee te gaan in de waan van de dag. Helaas heeft hij, net als vele jongeren, wel last van LD, luie dyslectie, gewoon geen zin om grammaticaal zijn best te doen.

gravatar

kalm Reinier op het politiebureau kunnen ze u niet helpen, dit is vrijheid van meningsuiting en u begrijpt de boodschap duidelijk niet. Gelukkig zijn er nog mensen zoals Patries die het wel even willen uitleggen.

gravatar

Gelukkig weten we allemaal in Nederland dat “De Speld” maar is één ding goed is en dan is NEP berichten plaatsen haha Alles is hier totale onzin en dan heb ik het niet eens over de rest van alles wat “De speld” plaatst op internet.. De naam zou beter “De Naald” kunnen heten want volgens mij is het gehele beheer niets meer dan één grote junkies groep die niets beters te dien hebben.. Ga godverdomme eens een normale baan zoeken ipv onzin plaatsen op internet man man man man noemen jullie je nu NIEUWS ??? en VOLWASSEN ???

Reageer
gravatar

Weet je wie er ook apart examens deed?!
Willem Alexander.

Maar hij is tòch nog koning keizer, admiraal èn oorlogsheld geworden.
Kijk maar naar z’n medailles.

Mooi hè?!
En dat voor maar 100 miljoen per jaar.

Reageer
gravatar

Had al niet zo’n hoge pet op van despeld maar dit gaat mijn perken helemaal te buiten. Heb 3 kinderen met de diagnose Pdd-NOS icm een verstandelijke beperking. Een diagnose die er na een lange weg van ellende in het niet begrijpen van gedrag gekomen is. Voor deze kinderen is de wereld een onbegrijpelijk fenomeen. Elke dag een overlevingstocht. Waar wij een verjaardag of feestje leuk vinden is het voor deze kinderen een regelrechte ramp. Een dagje naar een park is niet mogelijk met alle prikkels en angsten. Voor zowel kind als ouder is het dagelijks zoeken en vechten. Omdat het kind dom is????? Nee: omdat zij het niet kunnen helpen dat zij zo geboren zijn, omdat zij het niet kunnen helpen het leven net te begrijpen. Maar omdat zij wel de rechten hebben om ook een normaal leven te leiden. IN hun beperking. Satire maken over de ruggen van kinderen die dit niet verdienen: walgelijk!.. p.s.: dat je dyslexie betrekt in dit verhaal zegt dat jullie er helemaal niets van begrijpen.

Reageer
gravatar

Wanneer je het DSM-boekje (Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen) er op na slaat kun je lezen dat het de schuld van de moeder is dat het kind een stoornis heeft. Dat komt doordat jij als moeder geen band met je kinderen hebt opgebouwd.

Als tip kan ik je meegeven je kinderen wat minder snoep te geven. Van suiker raken ze helemaal in de war. En geef ze wat meer Ritalin, daar worden ze lekker rustig van.

Corrie.

gravatar

PS Ik heb zelf weinig ervaring met het opvoeden van kinderen, heb helaas op jeugdige leeftijd al een verkeerd uitgevoerde abortus moeten ondergaan, met ovariumhypertensie als gevolg.

Corrie.

gravatar

Saskia, ik wens je heel veel geluk liefde en wijsheid met je kinderen toe. Je hebt een hele mooie reactie geplaatst
Wat kunnen mensen die denken dat ze knap zijn -toch o zo DOM zijn.

gravatar

Gelukkig is er nu de diagnose…. Want daardoor krijgen ze ook een wetenschappelijk onderbouwde behandeling… toch? Dubbelblind getest enzo. Of toch niet? Alleen een stempel waar er eerst geen stempel was? Ah, een hele geruststelling dan toch, te weten dat het samenstel van letters dat de symptomen beschrijft als een diagnose kan worden beschouwd….
Zo hebben we in de fysica de wet dAdVvdB. Een verzameling letters die staat voor: de appel die valt van de boom. We kunnen er verder niks mee, maar het geeft wel subsidie.

gravatar

Ik ben een man en heb een gezin met 3 kinderen waarvan er ook 2 autisme hebben dus hoezo “typisch een vrouw” en als het om aandacht vragen gaat moet je bij de speld zijn

gravatar

door dit soort mensen gaat het DSM handboek achteruit. In voorgaande versies stond homoseksualiteit nog in het lijstje van stoornissen. Ik wacht zelf nog wanneer de stoornis Roemerchondrie (fan zijn van Emile Roemer) eindelijk eens herkend wordt…

gravatar

Met drie kinderen die dezelfde stoornis hebben, zal het probleem waarschijnlijk bij de bron liggen. Wat nog best logish kan zijn, aangezien mensen met deze stoornis ook problemen hebben met het herkennen van satire, sarcasme en humor in het algemeen. Dit wordt in je bericht ook weer pijnlijk duidelijk. Succes met je kinderen! Oh en pak de telefoons en ipad van je kinderen af. Dit maakt het alleen maar erger.

gravatar

Satire de vorm van humor waarvan bijna iedereen vindt dat die moet kunnen, tot het over hemzelf gaat of over iemand die na aan het hart ligt. opvallend

gravatar

Fijn om te horen dat er een diagnose is gesteld bij Sam.
Juf Francien en ik zijn verheugd te kunnen melden dat we van de extra subsidie een leuke bonus hebben gemaakt.
U hoort nog over onze ervaringen in Bermuda.

Reageer
gravatar

mijn neefje kreeg als diagnose dom-NOS. Ze wisten niet zo goed waar ze hem moesten groeperen.

Mijn andere neefje kreeg als diagnose MS-DOS. maar hij bleek gewoon een oude computer te zijn

Reageer
gravatar

Dit is typisch een opmerking van iemand met zelf een verstandelijk beperkte achtergrond. De humor zie ik er niet van in. Wanneer hij nu zeven jaar zou zijn krijgt hij ook de indicatie PDD-dom.

Het lijkt mij een leuk en gezellig idee wanneer de moderator van De Speld door middel van de De Speld Intelligentie-Index (DSII) een selectie gaat invoeren wie toestemming krijgt om een reactie op het forum te plaatsen.

Je houdt dan domme opmerkingen, waar mensen zich aan storen, tegen.

Corrie.

gravatar

Nou ja, dit is nu een typisch geval van iemand die zichzelf heeft gediagnosticeerd onder het mom van: ‘ik lul (al of niet slap), dus ik besta’. Dat ligt toch nét effe anders pik!

gravatar

Wel opletten dat dom niet de nieuwe diagnosetrend wordt. Straks lopen er weer allemaal kinderen rond met de diagnose dom, terwijl ze eigenlijk gewoon simpelweg verstandelijk gehandicapt zijn.

Reageer
gravatar

Zo’n premature diagnose zegt even weinig als de CITO-test; ik ken politici die met bovenstaande scores op debiliteitsniveau nog succesvol politicus konden worden. In paarse en klerikale kringen (tot op kardinaalsniveau) kan men je daarover van alles vertellen.