Bron: NOS

Wilders: ‘Rechterlijke macht moet geen eigen rechter spelen’

PVV-leider verdedigt geweldsmonopolie van het volk

Geert Wilders heeft in zijn slotwoord in het ‘minder Marokkanen-proces’ hard uitgehaald naar de rechterlijke macht. Volgens de PVV-leider is het niet aan de zittende magistratuur om voor eigen rechter te spelen.

“Ik dacht dat Nederland een rechtsstaat was”, zo begon Wilders zijn betoog. “Met de welbekende trias politica: een wetgevend volk, een uitvoerend volk en een rechtsprekend volk. De Nederlandse wet staat niet toe dat de rechterlijke macht het recht in eigen hand neemt. Dat is eigenrichting en schendt het geweldsmonopolie van het volk.”

Wilders vindt de rechtbank geen plaats voor rechtsvervolging. “Rechtspraak en de rechtbank moeten gescheiden blijven. Dat is een basisprincipe van onze westerse democratie”, sprak hij tijdens zijn slotwoord. “We leven hier niet in een of ander achterlijk land waar rechters zomaar kunnen rechtspreken.”

Het betoog van Wilders wordt ondersteund door rechtsfilosoof Paul Cliteur, die eerder al als getuige-deskundige optrad in het proces. Hij vindt dat de rechtbank een verkeerde definitie van ‘recht’ hanteert: “De rechters zeggen in feite: wij zitten hier om tot een onafhankelijk oordeel te komen. Ik vind dat heel ver gaan. Op welke jurisprudentie baseren zij dat? Ik heb hier veel over geschreven.”

Ook Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops staat achter de woorden van zijn cliënt: “Als rechters het laatste woord hebben in ons rechtssysteem, dan hebben miljoenen mensen daar terecht geen vertrouwen meer in. Met een rechtsprekende rechterlijke macht treedt er volstrekte willekeur op. Dat is de bijl aan de wortel van de samenleving.”

Knoops legt het nog een keer uit: “De verdachte spreekt, het volk oordeelt en de advocaat komt op tv. De rechter dient in dat proces geen enkele rol te hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Much ado about nothing”, tijd voor constructief overleg. Stel voor: Wilders herformuleert zijn vraag tot “Willen jullie meer of minder fundamentalistische, scooter-rijdende en/of criminele Mocro-Marokkanen” en Erdogan en Ryaad stoppen met hun subsidie op Grijze Wolven en slapende cellen aanslagplegers. Iedereen blij.

Reageer
gravatar

Een boude uitspraak vergt zorgvuldige formulering.

Dus, vergeet de Zwarte Pieten niet.

Van boze witte mannen willen we ook minder-minder van: minder boos, en minder ranzige zweetlucht.

gravatar

En dan dat gedoe dat men voor zo’n proces steeds naar de rechtbank moet gaan. Er moet een vorm van dienstverlening thuis komen.
Het beste stuurt men de wijkagent even langs.

Reageer
gravatar

Dat mag natuurlijk wel, alleen is het niet handig om anderen te verwijten dat ze de strekking van een artikel niet goed begrepen hebben. Zou ik voorzichtig mee zijn als ik jou was.