YouTube: Before the Flood - National Geographic

‘Als we nu niets doen tegen klimaatverandering, blijven beroemdheden er films over maken’

Documentaire DiCaprio is absolute wake-up-call

Zolang we niets doen tegen klimaatverandering, zullen beroemdheden er keer op keer films over blijven maken. Daarvoor waarschuwt filmcriticus Robert-Jan Goossens. Hij noemt de documentaire ‘Before the Flood’ van Leonardo DiCaprio een ‘absolute wake-up-call’.

“DiCaprio laat ons op indringende wijze zien dat ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore geen incident was. Na het zien van de zoveelste afbrokkelende ijsberg besef je dat de gevolgen van klimaatverandering ons allemaal raken”, stelt de filmcriticus. “Als we de uitstoot van broeikasgassen nu niet fors terugdringen, zullen we bijna permanent overspoeld worden met clichématige awareness-documentaires. Onze kinderen zullen leven in een wereld waarin geen plaats meer is voor films met een originele invalshoek.”

Goossens krijgt bijval van de filmwereld. “Het is inderdaad Vijf Voor Twaalf,” zegt documentairemaker Michael Moore. “Dat is toevallig ook de titel van mijn volgende documentaire, waarin ik de gevolgen van klimaatverandering voor onze planeet behandel. Ik vind het belangrijk dat daar aandacht voor is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Inderdaad zijn er krachtige maatregelen nodig, dus ik stel voor alle beroemdheden op te pakken en net zo lang vast te houden tot het klimaat weer is opgeknapt of er niets meer aan te doen is.

Reageer
gravatar

Er gaan geruchten dat de VVD-top een documentaire gaat maken over het leed van Panama-vluchters en de ellende van offshore-constructies als de vermogensbelasting niet wordt afgeschaft. Schrijnende beelden van executieverkoop van Wassenaarse villa’s en hun 2e en 3e huizen in Dordogne, Monaco en Central Park. En al die bepakt en bezakte fiscale bootvluchtelingen naar noodopvang op de Seychellen en Kaaimaneilanden. Dat moeten we toch niet willen, dit leed op onze netvliezen. Nederland wil Voetbal zien, V.I. en RTL-shows met Linda, geen ellende.

Reageer
gravatar

was ‘before the flood’ niet de sequel van de Titanic waar je kon zien wat er met Leonardo gebeurde nadat hij in het ijskoude water viel?

Reageer
gravatar

Om nog maar te zwijgen over de stijging van de temperatuur in bioscopen. Het zweet staat nu al bijna tot aan de lippen, maar al die klokkende oksels én natte bilnaden in zo’n zaaltje moeten er niet nog eens bijkomen.

Reageer