Wikimedia Commons CC: VOA News

Frankrijk gaat jungle van Calais minder leuk maken

'Calais wordt zo’n vervelende plek dat niemand er nog wil wonen.'

Het is Frankrijk een doorn in het oog: de grote hoeveelheden vluchtelingen die kiezen voor Calais. President François Hollande presenteerde dinsdag een plan om de toestroom van asielzoekers tegen te gaan.

“Het is blijkbaar veel te leuk in Calais”, constateert Hollande. “We hebben in Frankrijk heel veel mooie plaatsen, maar de aantrekkingskracht van Calais is ongeëvenaard. Als je rondloopt tussen de tenten en dozen, dan snap je wel waarom al die mensen juist daar willen wonen. Maar voor de stad is dat niet houdbaar.”

De president wil het probleem daarom bij de kern aanpakken en de jungle ‘stom’ maken: “We hebben de scouting, de branchevereniging voor accountants en het plaatselijke harmonieorkest gevraagd om de handen ineen te slaan. Daar is een ongekend stom plan uit voortgekomen. Calais wordt zo’n vervelende plek dat niemand er nog wil wonen.”

Onder de Franse bevolking bestaat al langer veel boosheid over het feit dat de leukste plek van hun land uitsluitend bewoond wordt door buitenlanders. “Ik sta al jaren op de wachtlijst voor een prachtig stuk lichtblauw zeil in de jungle,” foetert een boze Parijzenaar. “Waarom krijgen de buitenlanders alle mooie plekken en moeten wij het doen met een pied-à-terre aan de Champs-Élysées of kastelen aan de Loire?”

Critici denken dat het plan niets oplevert. Volgens oppositieleider Nicolas Sarkozy wordt het probleem alleen maar verplaatst: “Vluchtelingen zullen nu massaal naar de op één na leukste plek van Frankrijk trekken. Dan hebben we straks de jungle van Disneyland. De enige oplossing is om alle plekken van Frankrijk precies even stom te maken.”

Hollande trekt zich niets aan van de kritiek en zet zijn plan voort. Hij hoopt dat de inwoners van de jungle snel ergens anders naartoe gaan. ‘Bijvoorbeeld naar Engeland. Dat ligt tenslotte in de buurt.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voldoende leegstand aan le Loire en de Inde. Ruim. Voor het geld waarmee je in London 25 m2 bewoont, staat er bij bosjes 1000+ m2 te koop. Niet in de jungle maar aan het bos.

Reageer
gravatar

Wel erg jammer voor die vrachtwagenchauffeurs.

Was toch zo’n vermaak om spitsroeden te moeten rijden over een weg met stenengooiend tuig, te zigzaggen tussen omgekapte bomen of brandende opstakels.

En sneu natuurlijk voor die vervoersbedrijven die het wel avontuurlijk vonden: ingegooide ruiten, kapotgesneden zeilen, beschadigde of gestolen lading, torenhoge boetes, ..

Wat nu?! Zeeman worden langs Somalië of door de straat van Malakka? Oliewinnen in Nigeria? Bloementelen in Ethiopië?

Laten we voorlopig al die zielige asielzoekers maar liefdevol opvangen en laten uitvreten in asielprocedures, i.p.v. ze een schop onder hun HOL te geven.

Reageer