Flickr: akiwitz

De herkomst van het hordenlopen: de Slag om Horden

Hoe een boodschapper na 110 meter over een hek struikelde en stierf

Het is een van de hoogtepunten van de Olympische Spelen: de 110 meter hordenlopen. Weinig mensen weten waar deze Olympische afstand eigenlijk vandaan komt. Hiervoor moeten we terug naar de geschiedenis van het Oud-Drentse gehucht.

Het onderdeel stamt namelijk uit de Drentse oudheid. Tijdens de Slag om Horden (322 voor Christus) vochten de Germanen tegen de Drentse Kelten. De strijd ging om het Drentse dorpje Horden, iets ten zuiden van het huidige Norg.

Direct nadat de bloederige strijd was beslecht in het voordeel van de Germanen, werd een boodschapper op pad gestuurd om de uitslag van de strijd mee te delen aan een willekeurige boer die 110 meter verderop woonde. Dertien seconden later struikelde de boodschapper, Gregorius Sedokkum, over een hek. Hij viel dood neer, maar schreef wel geschiedenis.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En niemand die doorheeft waar dit bericht over gaat?
Dat “de redactie van de Speld” ons allemaal boer vind omdat wij niet uit Amsterdam komen..
Willekeur, zo makkelijk om die vergelijking te maken en je gelijk daarin proberen te halen…

gravatar

Tja, zo heeft ieder atletieknummer een eigen pregnante geschiedenis. De eerste die een kogel stootte kreeg deze kogel prompt retour uit een kanon en overleed ter plaatse. Net als de eerste polsstokhoogspringer die 5 meter haalde, terwijl de kasteelmuur 5,10 meter hoog was; ook sneu.

Reageer
gravatar

Ondanks redactionele inspanningen en alle lezersbijdragen bij dit artikel, blijven er nog genoeg raadselen over:
1. Hoe verklaart men de meerderheid van (genummerde), Zwartsluise lopers, terwijl dit dorp toen nog ongekerstend en ongeletterd was?
2. Hoe verklaart de redactie de aanwezigheid van Arjan Robben (in baan 6)? Toestemming van Bayern München? Het is nu wel duidelijk waarom deze kalende oude knar zo vaak en langdurig is geblesseerd.
3. Speelt hier wellicht mee plaatselijk ressentiment van redactiezijde, zoals Benny Doof 4 bijdragen hoger al opperde? En
5. Roderik; idd: de eerste kogelstoter was een nog ongekwalificeerde kortverband vrijwilliger wiens kanonnier prematuur de lont in het kruitvat stak. Mini-ster van Defensie Stennis gaf dit later morrend toe.

gravatar

Zwartsluis ? Volgens mij kwamen die lopers uit Zwartemeer, waar de germanen al vaste voet op de turfbodem hadden. Wordt het overigens niet weer tijd voor de zwarte pietendiscussie ?

gravatar

Jij bent goed geïnformeerd, Roderik. Juist vandaag maakte RTL bekend dat men “Zwarte Piet” heeft afgezworen, RTL heeft nu diens etniciteit bepaald op “veeg-Piet” (m/v). In navolging van de Gemeente Amsterdam, nadat Desi Bouterse tegen haar een aanklacht indiende wegens Slavernij, Discriminatie en achterhouding van Ontwikkelingsgelden. Gevreesd wordt dat andere gemeenten én Publieke Omroepen dit voorbeeld zullen volgen. Hardliners binnen CU en CDA ontvingen reeds dreigbrieven en haatmails van Bouterse, Brunswijk en een onwrikbaar ultimatum van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN.

gravatar

Een kwestie van premature assimilatie, deze Gregorius Sedokkum heeft is echter wel voor het inburgeringsexamen geslaagd. Alle vragen waren multiple choice en Gregorius heeft handig van het bestaande Boutersiaanse algoritme gebruik gemaakt.