Wikimedia Commons CC: U.S. Department of State & Rijksvoorlichtingsdienst

Rutte geeft Colombia advies over omgang met ‘Nee’ bij referendum

'Aanpassen van een vredesproces heeft tijd nodig'

Mark Rutte gaat de Colombiaanse regering adviseren na de teleurstellende uitslag van het referendum over het vredesverdrag met guerillabeweging FARC. 50,2 procent van de Colombiaanse bevolking stemde gisteren ‘nee’ tegen het verdrag dat een einde moet maken aan de burgeroorlog in het Zuid-Amerikaanse land.

“Het aanpassen van een vredesverdrag is een complex proces dat tijd kost,” laat Rutte in een verklaring weten. “Om de kans zo groot mogelijk te maken dat recht wordt gedaan aan de nee-stem van de Colombiaanse bevolking, zal ik president Juan Manuel Santos adviseren niet te communiceren over de mogelijke routes die onderzocht kunnen worden.”

Volgens Rutte doet Santos er goed aan om een eventueel herzien vredesverdrag eerst voor te leggen aan de Zuid-Amerikaanse Commissie. “Dus het heeft allemaal even tijd nodig. We komen er op terug. Erewoord.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In de Haagse politiek heet dat gewoonlijk ‘Europees overleg’, maar in Spanje misschien ‘la formación del gobierno’?

Altijd mooi, van die subtiele culturele verschilletjes!

gravatar

Ze hadden het de FARC moeten laten uitvoeren, in communistische stijl: altijd het antwoord dat je wilt, met 99,9 %.
Of per ongeluk met 105 %.

gravatar

Het woord ‘referendum’ ‘komt uit het Latijn. “Re”staat voor alles dat al bekend is en herhaald wordt. Denk maar aan “relaas” (verwant aan “helaas”, maar dat is weer een ander verhaal). “Ferendare” betekent bevestigen. Etymoligisch is het volkomen duidelijk: referenda zijn ervoor om te bevestigen wat al besloten is. Dus als vaststaat dat de Oekraïne wordt geannexeerd door de EU organiseer je een referendum om dat te bevestigen. verdere communicatie is dan ook lulkoek. Zo ook met de Farc. Als vaststaat dat er amnestie wordt verleend voor moord, verkrachting, drugshandel en witwassen organiseer je een referendum om dat te bevestigen.