TeamNL verder als ‘Nederland’

NOC*NSF wil uitstralen dat we een land zijn

TeamNL komt de rest van de Olympische Spelen uit onder de naam ‘Nederland’. Met de naamwisseling wil het nationaal olympisch comité NOC*NSF uitstralen dat we een land zijn.

Volgens algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF gaat TeamNL met zijn tijd mee door een moderne landnaam aan te nemen: “Nederlanders zijn van nature vrij conservatief. Wij houden niet van verandering en hechten dus aan een traditionele marketingterm als TeamNL. Maar in de teams om ons heen zie je dat steeds vaker gekozen wordt voor catchy landnamen als ‘België’ en ‘Duitsland’. Dat bevordert het gevoel dat je niet alleen een eendrachtig team van sporters bent, maar vooral ook een land.”

NOC*NSF liet verschillende reclamebureaus een landnaam bedenken. Uiteindelijk werd uit diverse opties gekozen voor ‘Nederland’. Dielessen: “Het komt lekker eigenwijs over. Nuchter, maar toch stoer. Dat past bij Nederlanders en bij de Nederlandse mentaliteit. Toen we deze inzending binnen kregen, waren we meteen zeker van onze zaak.”

De nieuwe naam gaat gepaard met een complete landidentiteit. ‘Nederland’ krijgt dus een vlag (drie horizontale banen, met van boven naar beneden rood, wit en blauw), een volkslied (het 16e-eeuwse ‘Wilhelmus’) en een grondgebied (een stuk land aan de Noordzee, ten noorden van België en ten westen van Duitsland). Dielessen: “Het is een totaalpakket.”

Niet iedereen is enthousiast over de naamswijziging. Historicus Maarten van Rossem noemt het ‘interessantdoenerij’ en ook op Twitter wordt de naam ‘Nederland’ belachelijk gemaakt. Politicus Geert Wilders stuurde een plaatje van hemzelf verkleed als Michiel de Ruyter met het bijschrift: ‘TeamNL terugveroveren’. Dielessen vindt dat flauw: “Het is altijd makkelijk om kritiek te hebben, maar wees blij dat je nu een staatsburgerschap hebt verkregen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Klinkt inderdaad wel stoer. Alleen is de gemiddelde PVV´er (net zoals Corrie) erg onderontwikkeld in alle opzichten en is het daar te modern voor. ´´Nederland´´ begrijpen ze allemaal wel. Dat hebben ze ooit in een kleurboek zien staan.

gravatar

Tja…moeilijk hoor…Nederland…klinkt als Laagland…zompig nat..weinig stoer…zou kiezen voor een andere optie…Egodrome bijvoorbeeld…

gravatar

Juist hierom heb ik zondagavond met de gouden medaille van die wielrenster om mijn nek het Olympisch Dorp verlaten, maar alle eer gaat weer naar die Hendriks.

Reageer
gravatar

Ongelofelijk, wat een weelde!

Ditmaal heeft die bierpruttelaar uit Amsterdam zich niet in deze discussie gemengd, want dan had het rijk nu ongetwijfeld Heinekenland geheten.

Trouwens, het bekt ook veel beter om met z’n allen ‘Heerlijk Helder Nederland!’ te roepen in het Holland Nederland House, en voelen we ons pas echt thuis.

Reageer