België: een tweede Srebrenica, een derde Tsjernobyl of een retorisch trucje?

‘Dat nooit meer’

De situatie in België begint volgens politici en opiniemakers steeds meer te lijken op een tweede Srebrenica. Volgens anderen is het land een derde Tsjernobyl aan het worden. Dat roept de vraag op: is België een veertiende Iran of een retorisch trucje?

Minister Bert Koenders waarschuwt dat we in Srebrenica hebben gezien wat er gebeurt als Walen en Vlamingen decennialang geïrriteerd, maar vreedzaam met elkaar samenleven: “Dat nooit meer.”

Volgens milieuorganisatie Greenpeace is het vooral zaak om België geen derde Tsjernobyl te laten worden. “Twee Tsjernobyls was er al één te veel, dat weet iedereen. We moeten leren van het verleden”, beargumenteert woordvoerder Femke Draads.

PvdA-lid Sander Terphuis vreest juist dat België een veertiende Iran wordt. “Er zijn al dertien Irannen in de wereld. De wereld mag niet toestaan dat er een veertiende bijkomt. We hoeven maar naar de geschiedenis te kijken.”

Zanger Henk Westbroek geeft toe dat hij heeft getwijfeld over België. “Maar volgens mij is het gewoon een federatie met drie officiële landstalen en drie gewesten.”

Is België dan inderdaad een retorisch trucje? Ja, wij kennen België persoonlijk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zolang men in de Verenigde Staten van België consequent en ongeïnteresseerd langs elkaar heen blijven zwatelen, is er niet zo veel aan de hand. Het wordt pas eng als ze mekaar serieus gaan nemen, en Brussel genoodzaakt wordt om in te grijpen.

Reageer
gravatar

Vier: als je Three Mile Island, Tsjernobyl en Fukushima meerekent. Of vijf: als je de centrale in Kalkar tenminste als pretpark kunt kwalificeren.

gravatar

Doel en Tihange: boeiend voor de kinderen, niet ver weg (nét over de grens) en nu ook opgenomen in de NS-dagtochtenbrochure.

gravatar

ze hebben ook minder medailles dan Nederland bij de Olympische spelen. Dat zegt eigenlijk al genoeg…. alleen een land als België zou minder medailles kunnen halen!

Reageer