15 en nu al adoptiemoeder

Je denkt natuurlijk, ‘zoiets gebeurt mij niet’

Het is een nachtmerrie voor elk pubermeisje: op je vijftiende al adoptiemoeder worden. Het overkwam Melanie uit Weesp. “Eén foute beslissing en je jeugd is voorbij”.

Melanie zat op het VWO en was vol van haar jeugd aan het genieten. Toen gebeurde het. “We waren op een schoolfeest. Ik en de meiden hadden stiekem wat Bacardi gedronken. Dave Roelvink stond achter de draaitafel. Na een tijdje werd het allemaal wat wazig.”

De volgende ochtend vond Melanie een opgefrommeld formulier en een pen in haar broekzak. “Je denkt natuurlijk, ‘zoiets gebeurt mij niet’, maar een paar weken later werd ik ineens gebeld door een weeshuis in Addis Abeba. Ik kon de kleine in augustus komen ophalen.”

Melanie is bang dat haar normale leven voorbij is. Het opvoeden van een kind valt niet te combineren met school. Haar cellolessen heeft ze inmiddels opgezegd. Ook denkt ze door de baby vervreemd te raken van haar naaste omgeving: “Mijn vriendinnen komen allemaal op de leeftijd dat ze voor het eerst onveilig seks gaan hebben. Voor mij zit dat er niet in: ik zit dan thuis met Kwame. Ik kan waarschijnlijk pas met jongens beginnen als mijn kind het huis uit is.”

Melanies vader is vooral boos op degene die zijn dochter met een kind heeft opgezadeld. “It takes two to tango… iedereen weet dat een meisje niet in haar eentje aan een adoptiekind komt. De inkt op de adoptiepapieren is nog niet droog of zo’n adoptieagentschap neemt de benen. Ik vind, als je zo flink bent om een kind op een vliegtuig te zetten moet je ook zo flink zijn om mee te helpen bij de opvoeding.”

De moeder van Melanie heeft inmiddels vrede met de situatie. “Natuurlijk was ik wel boos toen ik hoorde dat Melanie binnenkort met een Ethiopische baby in haar handen op het vliegveld staat. Toch begrijp ik het wel, ik ben zelf ook jong geweest. Maar toen ik op 17-jarige leeftijd ongewenst een baby uit Zuid-Korea haalde heb ik het laten weghalen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Kwame”? Zijn wij hier getuige van de jeugd van Kwame Mpufu?
Het zoveelste minderjarige adoptiemoedertje “Knocked up” door Dave Roelvink?

Reageer