Aanslag Somalië: ‘Nu blijft het wel heel ver weg’

'Ik weet zeker dat ik dit morgen alweer vergeten ben'

De aanslag op een militaire basis in de Somalische hoofdstad Mogadishu baart veel Nederlanders grote zorgen. ‘Nu blijft het wel heel ver weg’, schrijven veel mensen op Twitter.

Het feit dat een Afrikaans land waar hij nooit een stap heeft gezet en ook nooit een stap zál zetten getroffen wordt door islamistische terreur, heeft Johan Bartels (51) uit Oosterhout veel schrik aangejaagd: “Aanslagen in Frankrijk en België, daar zijn we aan gewend. Omdat het zo dicht bij huis is, voelt het alsof je er enige controle over hebt. Maar geweld in Somalië, dat is zo ongrijpbaar. Dat vind ik doodeng.”

Ook Mireille Donner (37) uit Vlissingen vindt het maar niks dat terreur zo ver weg toeslaat: “Ik weet zeker dat ik dit morgen alweer vergeten ben, nee, waarschijnlijk vanmiddag al. Daar voel ik me vervolgens weer schuldig over en daar heb ik helemaal geen zin in. Wat dat betreft voel ik me comfortabeler bij een aanslag in een westers land. Dan weet ik wat er van me verwacht wordt.”

Toch moeten aanslagen ook weer niet té dichtbij komen, zegt onderzoeker Bert Bokhoven. “Ik denk dat een aanslag in Nederland voor veel angst zou zorgen bij Nederlanders. Dan krijgen we het gevoel dat wij de volgende zijn die aan de beurt zijn. Dichterbij dan Oberhausen mag IS echt niet toeslaan.”

Bokhoven heeft berekend wat de ideale plaats is voor een terreuraanslag: “Cyprus. Dat ligt ver genoeg weg om niet te dichtbij te komen, maar tegelijkertijd voelt het nog min of meer Europees, zodat we ons er wel druk om kunnen maken. En als we niet meer op vakantie naar Cyprus durven, kunnen we gewoon uitwijken naar Kreta. Bovendien: ‪#‎ΕίμαιΚύπρος‬ klinkt wel chic.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

All round onderzoeker Bert Bokhoven vind ik veel te rationeel. Hij houdt geen rekening met de gevoelens van mensen. Geef mij maar Trudie, Zij geeft advies vanuit het hart.

Trudie is als een goede vriendin.

Corrie.

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens, Corrie. Er zijn veel te veel mensen die hun verstand gebruiken in plaats van hun onderbuik.