Deze dieren gaan wel heel ver voor wat aandacht

Beestjes zoeken verblindende schijnwerpers van de roem

De mot die neerstreek op het gezicht van Ronaldo staat in een lange traditie van beestjes die hun kans schoon dachten te zien in de verblindende schijnwerpers van de roem.

Eén van onze fotoredacteuren ontdekte een trend: sommige dieren zijn militant op zoek naar bevestiging van hun reflectieloze bestaan door middel van breed uitgemeten media-aandacht, ongeacht of zij dit met de dood bekopen.

Denk aan de potvis die een Taiwanese winkelstraat uitkoos om uiteen te spatten en daardoor verzekerd was van een explosief aantal nieuwsfoto’s van zijn bloedeigen ingewanden, of de Zimbabwaanse leeuw Cecil, die na een fataal schot van tandarts Walter Palmer ogenblikkelijk viraal ging. In het kielzog daarvan volgden direct de zwarte neushoorn en de zwarte beer, die zich in respectievelijk Zuid-Afrika en Wisconsin door de kop lieten schieten.

Deze trend beperkt zich echter niet slechts tot individuele sprongen naar wereldfaam: sommige diergroepen spannen langdurig samen om een grotere impact bij het publiek te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld alle met mond- en klauwzeer besmette koeien die zich voor het oog van honderden camera’s laten ruimen, bijen die schimmige ziekten veinzen om ieders belangstelling te wekken, of al die honderdduizenden pasgeboren kuikentjes die zich telkens weer met veel gevoel voor dramatiek tot pulp laten malen na een kort tochtje op de lopende band.

Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heerlijk grof weer. Als vegan vind ik het ook nuttig dat die kuikentjes eens worden genoemd. Deze praktijken vinden in principe ook plaats bij de teelt van vrije-uitloopkippen.

Reageer
gravatar

Ik vind het maar slappe hap met die kuikens. De leeuw wordt hier tenminste nog met naam genoemd, dat had ook best met de kuikens gekund.

gravatar

Tja, die leeuw was het symbool voor het nieuwe Zimbabwe van Robert Mugabe: bevrijd van de kolonisator, maar corrupt tot op het bot en het nationale symbool verkocht aan een debiele Amerikaanse smoelensmid. En die kuikentjes gaan per luchtpost naar vestigingen van MacDonald, Burger King en Kentucky Fried Chicken. Wij hier doen, behalve in Barneveld, alleen in gestampte muisjes, ook bizar maar in ieder geval minder milieubelastend.

gravatar

Toch een beetje over the top deze hondse formulering: honden moorden alleen als zij zich bedreigd voelen, of als ze hun territorium bedreigd achten én in dienst van democratisch gekozen overheden. Die wierdo’s van I.S. moorden omdat zij er altijd wel plezier in scheppen en van hun hoofd-imam (Al Bakr Al Baghdadi) hun AK-47’s en fileermessen niet moeten sparen op andersdenkenden. Bij een bepaald aantal lustmoorden krijgen ze ook nog een seksuele premie: 72 maagden, elders in Afrika vers geoogst door de collega’s van Al Nusraa.