Bron YT - ADIL

Is Frankrijk voldoende voorbereid op volstrekt oninteressante poulefase?

‘Moraal van bevolking kan knakken door IJsland-Hongarije’

Vrijdag begint het EK voetbal in Frankrijk. Volgens president Hollande zijn de autoriteiten in opperste staat van paraatheid, maar veel kenners vragen zich af of het land wel voldoende is voorbereid op de bij voorbaat volstrekt oninteressante poulefase van het toernooi.

Directeur Ko Colijn van Instituut Clingendael wijst erop dat er voor het eerst 24 landen meedoen aan een EK: “Dat is nogal wat. Dat betekent dus affiches als Roemenië-Albanië, Wales-Slowakije en IJsland-Hongarije. Ik vrees dat de Franse regering onderschat wat zulke wedstrijden met de moraal van de bevolking kunnen doen.”

Frankrijk zegt dat er al verschillende matige wedstrijden verijdeld zijn. Zo werden Albanië en Noord-Ierland bij de loting in dezelfde pot ingedeeld, zodat ze elkaar niet konden treffen. Daarnaast stuurt de regering liefst 58.000 supporters naar België-Italië, om de aandacht op die wedstrijd te vestigen.

Colijn vraagt zich af of dat genoeg is: “De IJslandse bondscoach heeft al gezworen voor een realistische speelstijl te kiezen. En van de 24 landen vallen er in de eerste ronde maar 8 af hè. Je kunt derde worden in een matige poule en toch doorgaan. Het wordt een enorme beproeving.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Franse bevolking werd vandaag gevraagd hoe groot ze de kans op winst van oranje inschatten.

Ze gaven genuanceerde antwoorden.

En wisten dus niet dat we niet meedoen :-))

Reageer