Kinderen niet meer in gorillaverblijven: is het veiligheidsdenken doorgeschoten?

‘We zijn veel te beschermend voor onze jeugd’

Afgelopen weekend werd een Amerikaans jongetje aangevallen toen hij in een gorillaverblijf aan het spelen was. Inmiddels gaan stemmen op om kinderen niet meer toe te laten in ruimtes waar levensgevaarlijke zilverruggen leven. Is het veiligheidsdenken doorgeschoten?

Pedagoog Miekelien Woudveld denkt van wel: “De laatste jaren zijn we veel te beschermend geworden voor onze jeugd. Als een kind aan het stoeien is met een volwassen mensaap van 160 kilo, hebben veel ouders de reflex om zo’n beest dood te schieten. Op die manier krijgt een kind niet meer de kans om fouten te maken.”

Ook jeugdpsycholoog Roel Snoekhart denkt dat de obsessie met veiligheid doorgeschoten is: “In mijn tijd speelde je nog buiten, je bouwde hutten en je klom in bomen. Af en toe schaafde je dan een knie, je stootte je elleboog, of je viel met z’n allen in een vijver met krokodillen waardoor je een paar van je beste vriendjes verloor. Op die manier leerde je met teleurstellingen om te gaan.”

Snoekhart denkt dat het tijd is voor een mentaliteitsverandering: “Onze kleuters weten niet meer wat het is om te moeten rennen voor hun leven. We moeten onze jeugd achter hun iPads vandaan halen en weer lekker laten ravotten in een verblijf met hongerige gorilla’s. Op die manier leren ze spelenderwijs om sterker te worden dan een van de grootste landdieren ter wereld. Natuurlijk heb je dan niet de garantie dat alle kinderen dat gaan overleven, maar die zekerheid heb je nooit. We kunnen niet overal ter wereld hekken rond gorilla’s gaan plaatsen, uit angst dat er mogelijk één of twee kleuters verslonden worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jammer dat men slechts begaan is met kleuters, ook de interactie met schoonmoeders is iets waar veel waardevol onderzoek naar gedaan kan worden. Mocht nog onderzoeksmateriaal benodigd zijn ik heb er nog een……
Als je die tenminste in beweging krijgt

Reageer
gravatar

Als ik zie dat wat mijn neefje van vier met zijn knuffels uitvoert, dan mogen er wel eens Kamervragen gesteld worden over: waarom de gorilla en niet het jongetje?

Reageer
gravatar

http://nos.nl/artikel/2108191-mag-je-een-gorilla-doodschieten-om-een-kind-te-redden.html

Dierengedragsexpert Gisela Kaplan van de universiteit van New England in Australië is het niet eens met de beslissing van de dierentuin. Volgens haar verkeerde het jongetje niet in levensgevaar, zegt ze tegen de Australische website news.com. “De gorilla had begrepen dat het om een weerloos klein kind ging. Hij zou hem niet zomaar hebben aangevallen, want het is geen agressieve diersoort. Als dit in het wild was gebeurd, weet ik zeker dat de jongen niet gedood zou zijn.”

Kaplan zegt dat de gorilla deed wat er van hem verwacht werd: hij was de jongen aan het ‘onderzoeken’, niet aan het aanvallen. Als de verzorgers een goede band met het dier hadden gehad, dan waren een aantal commando’s volgens haar genoeg geweest om de situatie op te lossen.

Op Facebook leggen veel mensen de nadruk op de rol van de ouders van het 4-jarige jongetje. Ze hadden beter op het kind moeten letten.

Reageer
gravatar

Tarzan groeide ook op bij de apen voordat hij Johnnie Weissmuller werd en maar liefst 5 gouden en 1 bronzen medaille won bij de Olympische Spelen.

Zo slecht voor de gezondheid zijn die apen dus niet.

Reageer
gravatar

Voor kinderen krijg ik bonus punten, vooral als ik ze met ze raak door uit een ton gelanceerd te worden! Moeten ze mijn bananen maar niet jatten!

Reageer
gravatar

Tarzan groeide op bij de apen en werd toen Johnnie Weissmuller en won vijf gouden en één bronzen medaille op de Olympische Spelen.

Zo slecht voor de gezondheid is dus ook weer niet.

Reageer
gravatar

Tarzan is opgegroeid bij de apen voordat hij Johnnie Weissmuller werd en vijf gouden medailles en één bronzen medaille won op de Olympische Spelen.

Is dus nog niet zo slecht voor je gezondheid.

Reageer
gravatar

Tarzan groeide op bij de apen en die werd later Johnnie Weissmuller die maar liefst vijf keer goud en één keer brons won op de Olympische Spelen.

Dus zo slecht voor de gezondheid zijn die apen niet

Reageer
gravatar

Tarzan groeide op bij de apen en die werd later Johnnie Weissmuller die maar liefst vijf keer goud en één keer brons won op de Olympische Spelen.

Dus zo slecht voor de gezondheid zijn die apen niet

Reageer
gravatar

Laten we het eens omdraaien, waarom hebben die gorilla’s hier ooit een verblijfsvergunning gekregen? Terug sturen! Ze pikken hier de beste plekjes in onze apekool in.

Reageer