Defensie verkoopt laatste 4 fietsen

Verouderd materiaal niet geschikt voor gevechtssituaties

De laatste vier fietsen van Defensie worden aan het einde van dit jaar verkocht aan Egypte. Volgens minister Hennis-Plasschaert is de verkoop na maandenlange onderhandelingen nu ‘zo goed als rond’.

Defensie wil al langer af van de overtollige Gazelles. “De gevechtsfietsen hebben jarenlang deel uitgemaakt van ons strategisch materieel,” zegt Hennis-Plasschaert. “Maar we hebben de laatste tijd vaak technische problemen. De ketting van één van de fietsen ligt er permanent af en een andere fiets heeft maar drie versnellingen. Niet ideaal in een gevechtssituatie.”

De verkoop is omstreden, omdat critici vrezen dat de gevechtsfietsen in Egypte ingezet zullen worden tegen de burgerbevolking. “Het is naïef om te denken dat het Egyptische leger de fietsen op een verantwoordelijke manier zal gebruiken,” waarschuwt hoogleraar humanitaire hulp Thea Hilhorst. “Als de deal doorgaat, worden er straks op het Tahrirplein demonstraties neergeslagen met onze Gazelles.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij de laatste fiets / spatboard kwamen ze erachter dat Chrome6 verf slecht voor je is, meteen gestopt en met action wit verdergegaan.. Wel ideaal als je langs fietst, (tahrirplein etc) velletje schuurpapier langs de groene lak, leg je een hele generatie om, duurt even langer dan een kernbom maar toch.

Reageer
gravatar

4 fietsen? Ik zie er maar 3 waarvan 1 nog niet eens volledig in schutkleuren. Als ze ze in Amsterdam bewaren zal er al wel 1 gejat zijn

Reageer
gravatar

Nee Kuijk, er staan er toch echt vier; in het midden staan er twee achter elkaar, de achterste in schutkleur. Mist alleen een zadel; was van een sergeant der Eerste Klasse met aambeien. Let ook op de eerste fiets, dat damesmodel, die werd bereden door een Tambour-Maïtresse Tragisch overigens dat deze verkoop tevens het einde van de nationale Mobiele Brigade betekent. Bezuinigingen, bezuinigen en nog eens bezuinigingen, om gek van te worden. Had een hernieuwde greep uit de pensioenkassen niet gekund? Of staan die ook al permanent onder water?

gravatar

Maar inmiddels zijn wel olijfgroene stepjes besteld die vanaf 2019 de gietstalen over zullen nemen. De stalen bodemplaat en bewapening met oranje signaalvlag maakt ze multi-inzetbaar en ideaal voor stedelijke conflicten.

Reageer
gravatar

Ik zie de historische landing in Egypte al voor me…

Begeleidt door 2 kamelen worden de laatste kilometers naar het fietsenhok afgelegd…

Bij gebrek aan een watersaluut zet men de zandstraal maar aan.

Prachtig toch!

Jeanine Hennis-Plasschaert

Reageer