Waar komt het minderwaardigheidscomplex van provinciaaltjes vandaan?

Waarom sneue boeren opkijken tegen de Randstad

Veel provinciaaltjes hebben een minderwaardigheidscomplex ten opzichte van de Randstad. Waarom hebben sneue boeren het idee dat ze minder serieus genomen worden dan normale mensen?

Volgens het Groningse hoogleraartje Sociale Geschiedenis Bas van Heuvelink is het minderwaardigheidscomplex niet terecht. Het lieve kereltje deed er jarenlang onderzoek naar, heel knap: “In de meeste opzichten is het leven in de provincie niet zo heel anders dan in de Randstad. Hier in Groningen hebben we ook gewoon een Starbucks, een universiteit en een vliegveld, dus we moeten de verschillen vooral niet overdrijven,” aldus het simpele historicusje in bijna foutloos Nederlands met een soort laatgotische tongval.

Van Heuvelink krijgt bijval van de sneue boer Douwe Gunderts. De dappere stakker maakt zichzelf wijs dat de verschillen tussen de provincie en West-Nederland kleiner zijn dan vaak gedacht wordt. Gunderts heeft een pluimveehouderij in Barneveld, haha: “Qua voorzieningen doet Barneveld niet veel onder voor Woerden of Gouda, dus in die zin heb je niet per se een armoedig bestaan als je buiten de Randstad woont.”

Ook in Brabant denken ze aan de weg te timmeren. Volgens de aandoenlijke Gedeputeerde Henri Swinkels vormt Brabant de economische motor van Nederland. “Onze provincie kent enorm veel bedrijvigheid, met name in het verstedelijkte gebied tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Niet voor niets is Eindhoven onlangs verkozen tot slimste regio van Europa,” aldus Swinkels met een serieus gezicht.

Ronald Hofman hoort het allemaal minzaam aan. De succesvolle geweldenaar woont in Amsterdam.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij eclectische Amsterdammers (Amsterdammertjes, redactie) dragen onze capuchon (kopdweil/plunderkappie, redactie) óver ons colbertje!

Goed hè?!

Reageer
gravatar

tsjil un beetje weetje as je un beetje doekoe wil hosselen dan hep je een osso in amsterdam weetje en blandas hep er al lang niks meer te zoeken weetje

Reageer
gravatar

Dat is juist slim, schoolmeestertje. Zo zouden we zelfs onze kerncentrales ook liefst in Duitsland en België zetten. Of, beter nog, in Frankrijk en Polen. Net als de Duiters, Belgen en Fransen trouwens.
Alleen Amsterdammerse eigenheimers willen zelfs als ze gaan vliegen hun stad nog niet uit.

gravatar

… Amsterdammersen die schijten in hun grachten en gaan er dan in springen in een zomerse botenparade, als het water warm en de populatie Escherichia coli gezond en krachtig is. Een hele wijk is naar deze smeerpijperij vernoemd. Gatver.

gravatar

De onzen stellen zich te weer, de Hunnen winnen keer op keer…

sorry, dat moest er nog even uit.

Uw vaderlandse geschiedschrijving associeert overigens de Drenthse bedskunst met de Hunen, meer dan met Atilla en zijn Hunnen.

(U/Je had kunnen stellen: met onze Drenth en zijn hunen en onze Limburgers met hun mijnen. Op een haar na waren we dan compleet.)

gravatar

Volgens Amsterdams onderzoek woont er niemand in Drenthe. Daarnaast wijst het onderzoek uit dat Limburgers bestaan uit reserve-Belgen en reserve-Duitsers.

gravatar

Er klopt helemaal niets van dit artikel. Tot voor kort had Barneveld niet eens een verpleegtehuis en het gebied tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch is bijna volledig van Staatsbosbeheer.

Reageer
gravatar

Onze vlijtige vriendjes in het bos, de mieren, kennen pas echte bedrijvigheid. Tel daar de escort-sector van Boxtel bij op en je hebt al snel een kern-regio.

gravatar

Als geboren Utrechter ben ik al jaren bezig om samen met een Hoge Fries de sneue bevolking van Meppel (Ligt ergens in Drenthe, circa 1 uur na A’foort) naar een leefbaar niveau te brengen.

En hoewel het gemiddeld IQ met onze komst minstens is verdubbeld blijft het een verdrietig gebeuren.

Reageer