Wat maakt Nederlanders zo goed in niet-voetbal?

‘Danny-effect’ zet Nederland op de kaart

De successen van Dafne Schippers, Max Verstappen en Steven Kruijswijk hebben het opnieuw bevestigd: niet-voetbal is de nieuwe volkssport nummer één. Hoe komt het toch dat we in Nederland zoveel talent hebben voor niet voetballen?

Jos Groothof is directeur van de KNNVB. Hij zag het ledental met twintig procent toenemen in het afgelopen jaar: “Er is echt sprake van een Danny-effect. Steeds meer jochies van zeven hebben ineens de droom om later geen voetballer te worden. Dat gaat een hele nieuwe generatie van zwemmers en darters opleveren. We hebben wat dat betreft een voorsprong op het buitenland, omdat ze daar niet leren van het verleden en oogstrelend voetbal blijven spelen.”

De huidige successen in het wielrennen, de Formule 1 en het damesvolleybal komen niet uit de lucht vallen. Groothof: “Vijf jaar geleden zijn we begonnen met de Danny Courts. In oude wijken hebben we veldjes aangelegd met pingpongtafels, midgetgolfbanen en klimwanden. Je kunt er vanalles doen, maar je kunt er voor geen meter voetballen. Dat werpt nu z’n vruchten af.”

Ook minister Schippers van Sport merkt dat het niet-voetbalsucces Nederland op de kaart heeft gezet: “Overal ter wereld staan we bekend om molens, tulpen en onze successen buiten het voetbal. Ik was laatst in Thailand en als je daar vertelt dat je uit Nederland komt, zeggen ze meteen ‘Steven Kruijswijk!’. Ook dat is het Danny-effect.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

heel simpel,
voetbal is een kudde-sport.
waar iedereen naar toe gaat als die bij de kudde wil horen.
andere sporten zijn minder vanzelfsprekend dus de mensen die daar voor kiezen zijn gemiddeld sterker en zelfstandiger qua karakter.

Reageer
gravatar

Ik wil niet moeilijk doen, maar bovenstaande niet-voetballers eindigden dit weekend als vierde, als tweede en in de vangrail

gravatar

Leuk, zoveel courts die naar mij genoemd worden. Ik gebruik ze zelf ook. Voor niet-voetbal inderdaad. De wip-kip is mijn favoriet…

Reageer
gravatar

Naast in het niet-voetbal, er worden ook mooie sportprestaties neergezet door niet-Nederlanders.

Zoals tennis door Federer. Hardlopen door Bekele. Fietsen door Froome. Schaatsen door Sáblíková. Volleybal door Polen. Etc.

Reageer
gravatar

Wiemersma en van Gaal hebben het allebei mis. Wij van de bond bepalen wie de cup of schaal krijgt. De coach maakt niet uit en toeval is het zeker niet.