Bron David-bel CC BY

Vlaams dorpje Honing-Mosterd maakt zich zorgen over TTIP

‘Straks mogen vieze Amerikaanse sauzen ook de naam honing-mosterd dragen’

Over de hele wereld zorgt het vrijhandelsverdrag TTIP voor bezorgdheid. Zo ook in het Vlaamse dorpje Honing-Mosterd. De inwoners zijn bang dat Amerikaanse fabrikanten hun sauzen straks ook ‘honing-mosterd’ mogen noemen.

Burgemeester Walter Van Den Driessche van de gemeente Beenham, waar Honing-Mosterd onder valt, heeft de Belgische regering opgeroepen om de belangen van het dorp niet uit het oog te verliezen: “Sinds jaar en dag maken wij hier in Honing-Mosterd de enige echte authentieke nostalgische ambachtelijke honing-mosterdsaus. Het kan niet zo zijn dat vieze Amerikaanse sauzen straks ook die naam dragen.”

Freddy De Boeck (56) werkt al zijn hele leven in de honing-mosterdsausfabriek in Honing-Mosterd. Hij is bang dat de Amerikaanse concurrentie hem uiteindelijk zijn baan kost: “Ik zou niet weten wat ik dan moet gaan doen. Er is in het dorp weinig werkgelegenheid hè. Iedereen hier zit in de saus. Zeker sinds de honing-mosterdverffabriek haar deuren heeft gesloten.”

Het Honing-Mosterdse protest kan niet overal in Vlaanderen op steun rekenen. Zo ziet de burgemeester van Chloor juist kansen op de Amerikaanse markt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Men zou er wat aan de massale bijensterfte kunnen doen, en een nieuwe markt aanboren. Men doet er dan ook goed aan een asielcentrum in het dorp te implementeren.

• Reageer