Bron David-bel CC BY

Vlaams dorpje Honing-Mosterd maakt zich zorgen over TTIP

‘Straks mogen vieze Amerikaanse sauzen ook de naam honing-mosterd dragen’

Over de hele wereld zorgt het vrijhandelsverdrag TTIP voor bezorgdheid. Zo ook in het Vlaamse dorpje Honing-Mosterd. De inwoners zijn bang dat Amerikaanse fabrikanten hun sauzen straks ook ‘honing-mosterd’ mogen noemen.

Burgemeester Walter Van Den Driessche van de gemeente Beenham, waar Honing-Mosterd onder valt, heeft de Belgische regering opgeroepen om de belangen van het dorp niet uit het oog te verliezen: “Sinds jaar en dag maken wij hier in Honing-Mosterd de enige echte authentieke nostalgische ambachtelijke honing-mosterdsaus. Het kan niet zo zijn dat vieze Amerikaanse sauzen straks ook die naam dragen.”

Freddy De Boeck (56) werkt al zijn hele leven in de honing-mosterdsausfabriek in Honing-Mosterd. Hij is bang dat de Amerikaanse concurrentie hem uiteindelijk zijn baan kost: “Ik zou niet weten wat ik dan moet gaan doen. Er is in het dorp weinig werkgelegenheid hè. Iedereen hier zit in de saus. Zeker sinds de honing-mosterdverffabriek haar deuren heeft gesloten.”

Het Honing-Mosterdse protest kan niet overal in Vlaanderen op steun rekenen. Zo ziet de burgemeester van Chloor juist kansen op de Amerikaanse markt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Men zou er wat aan de massale bijensterfte kunnen doen, en een nieuwe markt aanboren. Men doet er dan ook goed aan een asielcentrum in het dorp te implementeren.

Reageer