Bron YT - CCTV

Is Rio de Janeiro op tijd failliet voor de Olympische Spelen?

IOC maakt zich grote zorgen

De Olympische Zomerspelen van 2016 beginnen al over minder dan drie maanden, maar zoals het er nu naar uitziet zal Rio de Janeiro niet op tijd failliet zijn.

Volgens de standaarden van het Olympisch Comité moeten steden ruim op tijd failliet zijn, in de meeste gevallen lukt dat ook. Olympische Spelen-kenner Eddy Ringmann: “Parijs, Montreal, Lake Placid, Albertville, Nagano, Sydney, Turijn, Vancouver, zijn allemaal in de financiële problemen gekomen en decennia lang bezig geweest met afbetalen. De Zomerspelen in Athene in 2004 waren in dat opzicht buitensporig succesvol: ze lieten Griekenland achter als een uitgeknepen citroen en droegen uiteindelijk zelfs bij aan een destabilisering van de Eurozone.”

Maar insiders vragen zich af of de voorbereiding op de Spelen Rio berooid genoeg zullen achterlaten. Volgens een anoniem lid van het IOC maakt het comité zich ernstige zorgen: “Er zijn grote achterstanden en het is nu echt een race tegen de klok. De helft van alle kaarten is al verkocht! De banklening van 350 miljoen dollar voor de nieuwe metro is er toch gekomen en het ingestorte fietspad kostte maar 10 miljoen dollar. En het is nog niet eens zeker of president Rousseff wel op tijd wordt afgezet.”

Burgemeester van Rio Eduardo Paes maakt zich vooralsnog geen zorgen: “Heel Rio staat in het teken van een ding: op tijd failliet gaan. We zien nu al dat er zich naast de favela’s potentieel leegstaande stadions ontpoppen. Die blijven straks staan als symbool voor de deceptie van deze Olympische Spelen.”

Eddy Ringmann: “Uiteindelijk maakt het niet veel uit of ze nou voor of na de Spelen failliet gaan. In navolging van Athene in 2004 zal heel Brazilië nog tientallen jaren in een economisch dal blijven hangen. De belastingbetalers gaan netjes de rekening betalen voor een evenement waar zij nu geen kaartjes voor kunnen kopen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Verbroedert wel zo’n failissement.

Ze zijn nú al een stedenband aangegaan met Parijs, Montreal, Lake Placid, Albertville, Nagano, Sydney, Turijn en Vancouver!

Maurits Hendriks
Chef de mission NOC*NSF

Reageer
gravatar

Het beeld van Jezus is kennelijk al verkocht. Slim van ze. Maar wie is de koper ? Ik denk Erdogan !