Bron Flickr - dbarronoss - CC BY

Verstekeling overleefde 16 jaar in Hoog Catharijne

'Ik kon door alle verbouwingen de weg naar buiten niet meer vinden'

Toen de Utrechter Rob van Zon zestien jaar geleden de weg kwijtraakte op Utrecht Centraal, ging zijn familie ervan uit dat ze hem nooit meer terug zouden zien. Afgelopen weekend waren zijn vrouw en kinderen met stomheid geslagen toen hij opeens weer voor de deur stond. Al die tijd was het Rob gelukt om te overleven in winkelcentrum Hoog Catharijne.

Rob is nauwelijks te herkennen. Hij is vermagerd, heeft een lange baard, een nieuwe bril en er hangt een sterke lucht van gratis parfum om hem heen: “Toen ik het station wilde verlaten ben ik volgens mij tussen de Pearle en de Douglas de verkeerde kant op gegaan. Ik wist niet meer waar ik was, dus toen ben ik maar heel veel verschillende parfums gaan testen. Al vrij snel drong het tot me door dat ik door alle verbouwingen de weg naar buiten nooit meer terug zou vinden.”

Hij bleef in leven door zich aan te passen aan de leefomstandigheden van Hoog Catharijne. Volgens de verstekeling was het vinden van eten niet het grootste probleem: “Ik heb eerst een tijdje geleefd op de bruisballen van De Tuinen, maar ik vond al snel ook een visboer en lunchroom De Babbelaer. Ik heb ook wel eens een snoepzak vol met kikkertjes en perzikjes geschept in de Kruidvat, maar ik moest zuinig zijn met geld want de wc kostte elke keer 50 cent.”

Eén keer lukte het Rob om korte tijd te ontsnappen uit het winkelcentrum: “Ik belandde in een uithoek van Hoog Catharijne en daar ben ik toen op de trein naar Bodegraven gestapt. Helaas waren daar geen mensen en minder voedsel, dus toen ben ik maar weer teruggegaan, want ik woonde officieel nog steeds in Utrecht. In Bodegraven ken ik niemand.”

De zestien jaar in Hoog Catharijne waren voor Rob een periode van extreme eenzaamheid: “Ik heb in al die tijd drie momenten van menselijk contact gehad. Ik ben nu lid van GreenPeace, het WNF en Amnesty International.” Rob werd ontdekt nadat hij in de etalage van Miss Etam de letters HELP had gelegd met behulp van paspoppen.

Jaarlijks komen meer dan honderd mensen om het leven doordat ze verdwalen in Hoog Catharijne.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

WAT EEN ONZIN VAST IEMAND DIE ALEEN MAAR AAN DACHT WIL IK BEN ZELF MET ME MOEDER ER PAS NOG GEWEESD EN ER STAAN ALEMAAL BORTJES ALEEN JAMMER DAT DE V EN D ER NIE MEER IS DANK ZIJ ONS KABINET

Reageer
gravatar

Wat een onzin! Vast iemand die alleen maar aandacht wil. Ik ben er zelf pas nog met m’n moeder geweest en er staan allemaal bordjes. Alleen jammer dat V&D er niet meer is, dankzij ons kabinet.

Aha, daar dacht ik niet aan. Het is de schuld van RUTTE!

Hulp bij taalkundig onvermogen.

gravatar

Nkzpz: dit is DE ideale benadering van (Crooswijkse) laaggeletterdheid! Niet geïrriteerd raken, maar een begripvolle handreiking door positief in te gaan op verbale en schriftelijke insufficiëntie en in die zin dialectisch en emanciperend. Voor een volkse vertaling bezoekt u onze website: [email protected]

gravatar

Resumerend kan worden gesteld:

“WAT EEN ONZIN VAST IEMAND DIE ALEEN MAAR AAN DACHT WIL IK BEN ZELF MET ME MOEDER ER PAS NOG GEWEESD EN ER STAAN ALEMAAL BORTJES ALEEN JAMMER DAT DE V EN D ER NIE MEER IS DANK ZIJ ONS KABINET
Ken je deze nog? , . ; :
Wat een onzin! Vast iemand die alleen maar aandacht wil. Ik ben er zelf pas nog met m’n moeder geweest en er staan allemaal bordjes. Alleen jammer dat V&D er niet meer is, dankzij ons kabinet.

Aha, daar dacht ik niet aan. Het is de schuld van RUTTE!

Hulp bij taalkundig onvermogen.
Nkzpz: dit is DE ideale benadering van (Crooswijkse) laaggeletterdheid! Niet geïrriteerd raken, maar een begripvolle handreiking door positief in te gaan op verbale en schriftelijke insufficiëntie en in die zin dialectisch en emanciperend. Voor een volkse vertaling bezoekt u onze website: [email protected]

Kortom pik, je had het ook allemaal in één (1) reactie kunnen neerplempen, want het mag weer van je baas.

gravatar

En dus een verdere uitbouw van Hoog Catharijne. De gemeente Utrecht overweegt nu aanschaf van grond in de driehoek Breukelen, Amersfoort en Zaltbommel. De bouw van het overkoepelende stationsgebouw zal worden gefinancierd met finale besparingen in de ouderenzorg, afschaffen van huur- en zorgtoeslagen, WW en kunstsubsidies, het verhogen van accijns en directe belastingen en het laten rusten van de her-opgebloeide bouwfraude. De VVD-ministers in het huidige kabinet zullen een begin maken met de legale voorbereiding daarvan.

gravatar

Dankzij Miss Etam én Ronald Mac, heeft Rob weer een beetje kunnen aansterken, en een uitweg uit dat labyrint van psychische ellende kunnen vinden.

Mede door het genereuze gebaar van McDonald’s van drie maanden geleden, om hem als asielzoeker van de maand te eren, en met z’n foto boven de counter. Rob mocht die maand dan ook gratis naar het toilet, iets wat hij onder barre omstandigheden moest ontberen in de Sprinter naar Bodegraven en terug.

Reageer
gravatar

Nu ik toch al advocaat van de duivel ben in dit topic: ter verdediging van de NS!

Als je zo lang in een sprinter zit dat je móet pissen, had je beter een intercity kunnen nemen..

gravatar

Ware het niet dat een intercity bijna nergens stopt, dus dan wordt het aan de noodrem trekken om uit te kunnen stappen ? Goed dat u onderkent dat de NS de duivel is !

gravatar

Uw bevinding wijst op een overstap in Woerden. Graag attendeer ik u erop dat de rechtstreekse verbinding tussen Utrecht Centraal en grootstedelijk Bodegraven al jarenlang wordt gefaciliteerd met de inzet van intercity’s. De aanwezigheid van toiletten in deze railsvreters zijn algemeen bekend en wordt benadrukt met adequate signalering met behulp van bordjes ‘WC’ in de trein.
Verder vraag ik mij af of een defecte spoorbrug of een wisselstoring bij Alphen aan den Rijn ten grondslag ligt aan het feit dat Bodegraven blijkbaar is verheven tot eindbestemming van dit traject.

gravatar

Het is niet de eerste miraculeuze ontsnapping aan dat winkelcentrum, die mij ter ore komt. Ik heb ooit het onwaarschijnlijke, doch naar verluidt ware verhaal gehoord van een jongeman, die ter ontsnapping aan HC zijn talenten als grasparkiet imitator ten beste is gaan geven. Toen hem dat op grote bijval van het winkelend publiek kwam te staan, werd hij door de beveiliging naar buiten begeleid. Destijds duurde het dus geen zestien jaar.
(Ik kan niet beloven dat het werkelijk waar is, maar ALS ik lieg, lieg ik in commissie)

Reageer
gravatar

Het is inderdaad niet goed afgelopen met die jongeman, Bus. Hij werd weliswaar door de beveiliging naar buiten geleid, maar is daarna aan zijn lot overgelaten. Hij is een draaideurcrimineel geworden; minstens 1 keer per dag overvalt hij een Petstore-vestiging op zoek naar grasparkietenzangzaad. De plaatselijke GGZ heeft hem niet van zijn dwangneurose kunnen bevrijden en zijn audities bij de X-Factor en “So you think you can sing” zijn op niets uitgelopen. Via het UWV heeft hij een aanbod gehad tot specialisatie in het vak van kunstfluiter, maar dat beroep is in de jaren ’50 in onbruik geraakt na het verdwijnen van het radioprogramma De Bonte Dinsdagavond Trein.

gravatar

Nou woon ik in Utrecht, maar ik zou bij god niet meer weten hoe je Hoog-Catharijne nog in komt.
Tot voor kort ging het nog via de V&D.

Reageer
gravatar

Beste Bas,

Het strekt tot aanbeveling eens een tripje naar Schiedam te ondernemen.

Alhier kan worden genoten van weidse vergezichten, en is verdwalen mijns inziens uitgesloten.

Erreurs, gemaakt in het verleden, worden thans eigentijds, duurzaam, en met veel groen herontwikkeld, zonder dat het een aantasting van het voorzienige en ingezette beleid uit het verleden betreft.

Schiedam heeft alles. De winkels, de plaza’s, de horeca, de nostalgische én landschappelijke waarde (Kloosterplaats), en niet te vergeten onze op authentieke wijze vervaardigde genevers in onze stokerijen, welke tot op de dag van vandaag wereldberoemd zijn. Vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard, dus der lekkerste van allemaal.

Kortom Bas, vergeet Utrecht, welkom in Schiedam, en je zult verbaast zijn wat de stad je allemaal te bieden heeft.

gravatar

Ja ja, iedereen weet wel wat bijdehands en denigrerends te zeggen over “Hoogchagarijnen” zoals het in de volksmond heet.

Maar ze blijven komen he, ondanks de steeds zwaardere leefomstandigheden ter plaatsen!

Behalve de winkels dan, die zie je vooral vertrekken de laatste paar jaar.

Ik huil mét het betonnen monster!

Reageer
gravatar

Een geheim rapport van AIVD en NSA rapporteert over mensenhandel, drugs- en wapenhandel in de gewelven van HC. Minister Van der Steur (VVD)verklaart zich onmachtig deze misdaadnetwerken op te rollen. Op basis van TTIP kan namelijk de Amerikaanse georganiseerde misdaad de Nederlandse Staat aanklagen wegens belemmering van commerciële activiteiten. En Turkije maakt bezwaar tegen justitiële aanpak omdat HC het Nederlandse hoofdkantoor van de AK partij en de Grijze Wolven huisvest, werkgelegenheid voor minimaal 25.000 man. President E******* heeft preventief al de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen en daar voor straf 36 uur bewegingloos in de houding laten staan.

gravatar

Eigenlijk besef ik nu pas dat ik daar ook was 16 jaar geleden.
Deze ramp is me dus bespaard gebleven.
Dankzij mijn kleine budget ben ik nooit verder in Hoog Catharijne gekomen..
Ik wil kopen, kopen en kopen.
(De meeste Nederlanders kijken, maar kopen niet.
Ik ben gelukkig anders)