Bron Flickr - Giorgio Montersino CC BY

Zzp’er voert opdrachten voor de zekerheid vanuit Panama uit

Constructie moet bewijzen dat er geen sprake is van loondienst

Willem Drent werkt vanaf 1 mei drie dagen per week vanuit Panama. De freelance tekstschrijver heeft de constructie bedacht om bij de Belastingdienst aan te tonen dat hij niet in verkapte loondienst werkt voor zijn opdrachtgever, de gemeente Den Helder.

“Het is voor de zekerheid”, lacht Willem, terwijl hij in de wacht staat bij de GGD om een afspraak te maken voor de benodigde vaccinaties. “Als ik drie dagen per week in Den Helder zit en een computer van de opdrachtgever gebruik, lijkt het natuurlijk al snel op een dienstverband.”

Willem wil niet achteraf voor verrassingen komen te staan. “Ik heb geen zin in een naheffing. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om dat te ontwijken. Zo ben ik in Panama uitgekomen. Op maandag, dinsdag en donderdag werk ik daar voor de gemeente en op woensdag en vrijdag doe ik thuis klussen voor andere opdrachtgevers.”

Rianne Temming, projectmanager bij de gemeente Den Helder, is niet onverdeeld enthousiast over zijn keuze. “Ik betwijfel of drie keer per week vijftien uur vliegen met een tussenstop in Frankfurt de kwaliteit van Willems werk ten goede komt. Maar we hebben absoluut geen gezagsverhouding, dus ik kan hem niet tegenhouden.”

Willem denkt echter dat zijn opdrachtgever juist profiteert van de Panama-constructie. “Ik heb straks geen VAR meer hè, dus dan kunnen zij ook door de fiscus worden aangesproken. Ik laat het allemaal netjes vastleggen in een modelovereenkomst, zodat we allebei weten waar we aan toe zijn.”

Bang dat de kosten van de vliegtickets het faillissement van zijn eenmanszaak betekenen, is Willem niet. Hij zwaait met een declaratieformulier. “Ik heb met de gemeente de afspraak dat mijn reiskosten vergoed worden. Volgens mijn accountant is er niets aan de hand.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Aan zijn huidkleur te zien zit hij geen 1200 uur per jaar op Panama. Wij gaan daarbij uit van 150.000 euro reiskosten per jaar. Dan moet hij toch een uurtarief van 150 euro ex. BTW hebben om quitte te draaien.

Succes met het vinden van opdrachtgevers,

Wim de Handschutter
Tekstschrijversverbond Noord-Holland Noord

Reageer
gravatar

Als hij nu eens 4 dagen per week in Panama zou doorbrengen, verblijft hij meertijds (exclusez-moi le germanisme) in Panama. Zodoende kan hij aannemelijk maken dat hij is geëmigreerd naar Panama. Dan is hij in Nederland nog wel belastingplichtig voor zijn inkomen dat hij in Nederland verdient, maar voor zijn wereldinkomen in Panama.

Mogelijk kan hij de belasting die hij aan de Nederlandse overheid heeft afgedragen aftrekken van zijn aangifte in Panama.

Oh, ja, als hij, vanuit Panama werkt voor een Nederlands bedrijf (via internet bijvoorbeeld) geldt dit als werkzaamheden in Panama verricht. In dat geval heeft hij niets met Nederlandse belastingen te maken.

Reageer
gravatar

Als de constructie enkel en alleen is opgezet om belasting te ontduiken is dit fraus legis. De naheffing zal dan alsnog worden opgelegd.

Beter is om helemaal niet te werken en financieel onafhankelijk te worden doormiddel van toeslagen.

Reageer