Bron YT - Mohammed Alhammadi

Wie wint vandaag de voorjaarsklassieker Homs-Raqqa-Homs?

Wedstrijd vaak beslist op de kinderkopjes

Het is weer tijd voor de mooiste en spannendste klassieker van het voorjaar: Homs-Raqqa-Homs, oftewel de Hel van het Midden-Oosten. De wielerwedstrijd die dwars door de Syrische woestijn voert zorgt altijd voor een ware martelgang. Wie komt als eerste over de streep?

De Nederlander Niki Terpstra (vorig jaar vierde en laatste) mag zich rekenen tot de favorieten. We spraken hem vanochtend bij de start. “Deze wedstrijd is altijd enorm hectisch. In de eerste fase moet je een aantal mannetjes hebben die beulswerk voor je kunnen doen op kop. Vooral de Arabische teams gaan er meteen vol in omdat ze hopen dat hun kopman het dan kan afmaken. In de buurt van Raqqa moet je erop letten dat je in de juiste ontsnapping zit, als je de slag mist dan gaat de koers aan je voorbij.”

Terpstra erkent dat de geluksfactor ook een rol speelt: “Als je net op het verkeerde moment lekgeschoten wordt, dan word je zo weer gegrepen door het vuurpeloton. Dan kan je fysiek nog zo sterk zijn, als je je hoofd er niet meer bij hebt, is het voorbij.”

Als Terpstra in de finale nog benen heeft, dan wil hij zijn beslissende demarrage plaatsen in het befaamde ‘Bos van Bashar’: een twee kilometer lange zandweg bezaaid met kinderkopjes. Terpstra: “Dat wordt een slagveld, dus ik weet wat me te doen staat: grote plaat erop, stoempen en dan maar hopen dat ik de man met de bijl niet tegenkom.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *