Dit gebeurt er met je lichaam als je een cavia hebt gegeten

Natrium en vacht zorgen voor uitdroging

De meeste mensen weten wel dat een cavia niet het meeste gezonde voedingsmiddel is om te eten. Deze infographic laat echter zien dat de schattige knaagdieren een verwoestende werking op het lichaam hebben.

Eerste 10 minuten
Snel nadat een cavia de slokdarm volledig is gepasseerd, begint het lichaam vol goede moed aan de vertering. Eerst wordt het suiker uit de schil van de cavia opgenomen in het bloed. Omdat een volgroeide cavia acht keer de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker bevat, levert dit een gigantische piek op in je bloedsuikerspiegel.

Na 20 minuten
In een cavia zit een extreme hoeveelheid natrium. In combinatie met al het haar in zijn vacht zorgt het natrium voor uitdroging. Je nieren kunnen deze hoeveelheden amper aan. Dit veroorzaakt hoge bloeddruk en kan in extreme gevallen leiden tot hartaanvallen.

Na 30 minuten
Je immuunsysteem komt in actie. Witte bloedcellen en macrofagen proberen de piepende indringer uit het lichaam te verwijderen. Als gevolg daarvan treden diverse inwendige ontstekingen op, met name in de lymfeknopen. Veel mensen voelen dit als ‘een kriebeltje’ in hun liezen, maar hebben niet door dat hun afweercellen een bij voorbaat kansloze doodsstrijd voeren. De milt sterft eigenlijk altijd compleet af.

Na 45 minuten
Omdat een cavia niet zelf in staat is om vitamine C aan te maken, zal hij na aankomst in de maag als een spons alle vitamine C uit je lijf absorberen. Je zou een jerrycan verse jus moeten drinken om dit tekort weer goed te maken. In de praktijk doet niemand dit.

Na 60 minuten
De cavia stimuleert nu al een uur lang de ongeremde afgifte van dopamine in de hersenen. Deze stof werkt rechtstreeks op het beloningssysteem in de prefrontale kwab, waardoor je het gevoel krijgt dat je iets goeds hebt gedaan. Veel mensen nemen dan ook al snel een tweede cavia, waardoor het gevaar van een overdosis op de loer ligt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Overigens is cavia (Cui) een heel normaal gerecht in Pasto, Colombia (geen geintje). Ik heb het gegeten maar ben geen fan.

Reageer
gravatar

En daar in Equador smaken ze echt lekker, vers van de BBQ. Lekker pittig zoals wild konijn of haas.En zoals je hierboven al leert: zonder schil krijg je ook geen gaatjes in je tanden.

gravatar

De elite van de Speld heeft makkelijk praten. Als jullie cavia de elektriciteitskabels weer eens heeft doorgeknabbeld gaat die gewoon in de kliko. Bij Henk & Ingrid zal het wel weer frituren worden.

Reageer
gravatar

Het artikel suggereert dat de cavia in zijn geheel compleet is ingeslikt zonder te kauwen. Dat kan alleen als je het diertje vooraf dresseert om door nauwe gangetjes te kruipen. Kortom, een spannende tijd vooraf.

Reageer
gravatar

Ach, hoe groot verschil is het verschil met de etenswaar met de toevoeging ar. Van cavia naar caviaar (of tout court: caviar). Er moet ergens een link zijn, maar waar? Bestaan er trouwens Beluga-cavia’s?

gravatar

Help, mijn reactie is opgegeten, vermoedelijk door het reactie-etend monster. Hopelijk bekomt hem dat beter dan b.v. een cavia.

Reageer
gravatar

Relativeren is iets wat je terug zet.
Terug zetten is iets wat kan wachten of je niet nodig hebt.
Vooruitgang maakt iets onvergetelijk.

Benny