Bron Flickr - sporkist - CC BY 2.0

Gierige man geeft vriendin zelfgeschreven episch gedicht voor haar verjaardag

Erik maakt zich er goedkoop vanaf met heldenepos van 3200 strofen

Freya hoopte nog zo dat haar vriend een mooi cadeautje zou kopen voor haar 28e verjaardag. Helaas bleek Erik haar ernstig teleur te stellen: hij maakte zich er goedkoop vanaf door haar een zelfgeschreven episch gedicht cadeau te geven.

“Ik had echt wel iets mooiers verwacht dan dit,” zei Freya over het 3200 strofen tellende epos. “Goed, het is iets creatiever dan een doos Merci’s of een bosje bloemen, maar waarom moet ik blij worden van 600 pagina’s berkenbast vol Oudnoordse runen?”

De vriendin van Erik heeft moeite haar teleurstelling te onderdrukken. “Het ging over ene Eiríkr die ijsreuzen bevecht en oceanen doorkruist om bij zijn lieftallige Freyja te kunnen zijn. Ik heb geen idee wat hij daarmee wilde zeggen,” verklaarde Freya. “Hij was bovendien nog te beroerd om het zelf voor te dragen. Daar had hij een IJslandse skáld voor laten opdraven.”

Het is niet voor het eerst dat Erik zijn vriendin teleurstelt door zich er met een jantje-van-leiden af te maken: op Valentijnsdag hoopte de schraalhans Freya te verrassen door een 20 meter hoge sfinx in haar achtertuin te bouwen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Alleen leuke, intelligente, karaktervolle jonge dames kunnen zoiets waarderen. Maarja het probleem met die types is dat ze zo lelijk zijn. Dus dan tel je je knopen en snap je opeens waarom Merci zo’n populair product is.

Reageer
gravatar

Strikt genomen schrijft men deze uitdrukking als “Je er met een jantje-van-leiden van afmaken”. Geen hoofdletter en de naam verwijst ook niet naar de stad Leiden, maar naar Jan Beukelszoon van Leiden (1506 – 1536).

Deze Jan stond erom bekend zich overal met een mooi praatje “uit te lullen” (al noemde men dat in de 16e eeuw anders).

Dat men hem in 1536 heeft geëxecuteerd geeft wel aan dat die manier van “eruit lullen” toen al niet werd gewaardeerd.