Bron Flickr - Nikolajnewyor - CC BY

Albert voelt zich niet alleen vrouw, maar ook Marokkaan

‘Ik wil niet in één identiteit gedwongen worden’

Albert van Zetten wil niet langer gedwongen worden om voor één identiteit te kiezen. De 40-jarige Bredanaar voelt zich niet alleen vrouw, maar ook Marokkaan. “Ik voel de druk van de samenleving om een keuze te maken, terwijl ik dat niet kan en niet wil.”

Wie Albert ontmoet, zou in verwarring kunnen raken. Hij draagt hoge hakken onder zijn trainingspak, zijn rode lippenstift steekt af tegen zijn beige Gucci-petje en zijn twee vlechten liggen nonchalant op zijn bontkraagje.

“Mijn Marokkaanse vrienden kijken me scheef aan als ik om een tampon vraag en naar de vrouwen-wc ga, terwijl mijn vriendinnen het niet snappen als ik word afgewezen bij een sollicitatie of fanatiek voor het Marokkaanse elftal juich”, zucht Albert. “Ik zit voortdurend tussen twee vuren, terwijl ik me met allebei verbonden voel.”

We spreken Albert op een dag dat hij zich heel nadrukkelijk vrouw én Marokkaan voelt, maar soms schakelt hij ook tussen de twee elementen van zijn identiteit. “Dat zie je dan ook terug in hoe ik me uit. Maar ik ben nooit uitsluitend een van beide. Ik ben geen vrouw, ik ben geen Marokkaan, ik ben gewoon Albert.”

Alberts moeder is de enige die haar zoon in al zijn facetten accepteert. “Als kind was Albert al de ene keer een cowboy en de andere keer Johan Cruijff. Het verbaast me niks dat hij nog steeds zo veelzijdig is. Dat is typisch Albert. Sommige mensen hebben gewoon meerdere kanten. Het doet mij als moeder pijn om te zijn dat zoiets blijkbaar niet mag.”

Albert zelf neemt de samenleving naar eigen zeggen niets kwalijk: “Ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld, wollah.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Mijn Marokkaanse vrienden kijken me scheef aan als ik om een tampon vraag en naar de vrouwen-wc ga’
Neem ze volgende keer zelf mee,zeggen ze.
Je bent toch geen gierige Hollander?

Reageer
gravatar

Prachtig toch? Nog meer multiculti-sexe-diversiteit!

De 17-miljoenste Nederlander wordt overigens een asielzoeker. De daarop volgende 100-duizend ook.

Reageer
gravatar

Wie door Alberts woorden heen leest, merkt dat hij eigenlijk gewoon een heteroseksuele Hindoestaande beukenboom is.

Reageer
gravatar

Je bent er van op de hoogte dat de PVV een zowel linkse als rechtse partij is?

Gezien jouw uitlatingen en gedrag deel ik je in bij de door jou zelfbenoemde linkse gekkies.

gravatar

Wiemerma je moet kappen met reageren op mij! Ik vind je niet leuk! Het wordt nooit wat tussen ons.

Gelukkig heb ik je nog nooit in het echt gezien. Durf te wedden dat je een trenchcoat met daar om heen een rode das draagt. Je bent helemaal niet het type waar ik op val.

Geef mij maar Joep. Hij is een echte vent!

Corrie.