Bron Flickr - Jacob Botter - CC - BY

Groot gedeelte vis in de Noordzee is over de datum

'De gemiddelde vis kan je niet langer dan vijf maanden in zee bewaren'

Er zwemt steeds minder verse vis in de Noordzee. Dat stelt IMARES, een onderzoeksinstituut van de Universiteit Wageningen. Uit hun onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de bestudeerde vissen bedorven is. De onderzoekers doen dringend advies op de overheid om de regels voor de visserij te versoepelen: “Je kan vis hooguit een paar maanden bewaren in zee.”

Paul Verhoef onderzocht grote populaties van schollen, scharren en haringen. Een groot deel daarvan kan direct na de vangst al weggegooid worden, vertelt hij: “Veel van de vissen die wij hebben onderzocht zijn ver over de datum. Een paar dagen kan heus wel, maar er zwemmen er veel tussen die in feite al aan het ontbinden zijn.”

Oorzaak van de slechte kwaliteit is volgens de onderzoeker de streng gereguleerde visserij: “Er mag veel minder gevist worden dan vroeger. Daardoor worden de meeste vissen tegenwoordig ouder dan ze zelf kunnen behappen. De gemiddelde vis kan je echt niet langer dan vijf maanden in de zee bewaren, maar sommige exemplaren zwemmen er al ruim een jaar. Bah.”

De gevolgen zijn desastreus voor het hele ecosysteem in de Noordzee, schetst Verhoef. “We zien dat dieren die vis eten met grote gezondheidsproblemen kampen. Er zijn steeds meer gevallen van botulisme bij zeehonden en watervogels. Ook verwachten we een forse stijging van het aantal potvissen dat door hevige buikkrampen op het strand aanspoelt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat is dan ook PRECIES de reden dat zoveel vis buiten de officiële veiling, telling en weging om, wordt verkocht. Een soort voedselbank van de zee, zo blijft een haring tenminste nog enigszins winstgevend. Een vis wordt duur betaald, ga maar na: € 2,25 voor een haring die al enige tijd dood is. Weliswaar met uitjes en zuur, maar toch: geen volksvoedsel meer.

Reageer
gravatar

Onzen lieve Heer heeft onsch sedert jaaren geleden eenieder getragt den edelen kunst van ‘t visvanghen bij te brenghen.

Indien eenieder sigzelve aen sijn wijsheyt sal committeeren, sal ‘t ontstane probleem van d’n ecologische onbalansch alsch sneeuw voor d’n son verdwijnen.

Men dient immersch naer goet gebruick op d’n vrijdagh eene versch gevanghen vischje te verorbeeren.

Reageer
gravatar

Eerwaarde Kapelaen, ik heb alreedsch een snoeck gevanghen. (Versch). (Verzoek: een smackelijck oud ende Roomsch recept. Waarvoor dank!

gravatar

Nee neen, in geen geval!

Wat met ‘t heijlighe water sijt grootgebragt, vroom ende regtschaepen den rivier desch levensch heeft afgelegd, moghe sien dat ‘t juck der oudheyt sal vernietigt worden, vanweghe de salvingh die van bovenaf uijt eene oliehoorn ontvanghen magh worden.

Eene ware delicatessche sal hieruijt ontspruijten; eene die voor ‘t aenzien Godsch bestemt sal sijn, maer waer ook ghij de vinghersch bij sult aflicken.

gravatar

Wattun gelul!

Bè ons kenje kieze uít hondâhdvèftag zallevende gerechte, én twáálef verse koks om af te likke.

Voâh jâh altèd aupe.

gravatar

Indien de vissen een beetje discipline zouden hebben was er geen probleem.
Als de jongste generatie telkens achteraan blijft zwemmen, ontstaan er gebieden met vissen uit dezelfde periode. De vissers kunnen dan de oudste en nog verse generatie vangen.

Reageer
gravatar

Hahaha, grapje zeker? Hoe kan een levend wezen nu over datum zijn? Goed dat er niet meer gevist mag worden. Dat vis ongezond is, is toch echt aan de vervuiling te danken. Dus mensen…. Eigen schuld, dikke bult. Laat de dieren met rust!

Reageer
gravatar

Ja hallo, zeg
Die vissen zijn zelf de oorzaak van de vervuiling! Ze schijten, pissen en neuken wat af in dat water, moet die ranzige beesten ook niet op me bord!

gravatar

oh die arme potvissen. komen een beetje frisse lucht happen, en dat jankwijf met haar huilers uit Pieterburen meent ze aan hun staart terug te moeten slepen.
als de subsidiekraan ergens dicht moet.

Reageer