Bron YT- TheLVKrijger

Politici moeten voortaan expliciet noemen wie ze met ‘ons’ bedoelen

Namenlijst nodig bij interviews en toespraken

Politici zullen vanaf 1 maart 2016 explicieter moeten benoemen over wie ze het precies hebben. Dat staat in een uitspraak van de Raad van State, die als doel heeft polarisatie van het debat tegen te gaan. Bestuurders en politici moeten met een namenlijst komen als ze het woord ‘ons’ gebruiken.

Volgens politiek verslaggever Frits Wester is de nieuwe regelgeving een enorme uitdaging voor politici: “Er staat veel op spel. Het gaat hier wel om onze rechtsstaat, onze cultuur, onze normen en waarden, onze belastingcenten, ons belastingparadijs, onze geschiedenis, onze vrijheid, onze economie, onze dagelijkse nieuwsbrief, onze ouderen, onze vrouwen, onze dochters, onze jongens, onze kinderen, onze idealen, onze verzorgingsstaat, onze dromen, onze wil, onze solidariteit, onze A9, onze schouders, onze verantwoordelijkheid, onze daadkracht, ons verzet, ons medeleven en onze Gerben. Nou, het moet dus allemaal worden uitgezocht wie dat toch steeds zijn.”

Verwacht wordt dat toespraken aanzienlijk langer worden. Dat zal voor een politicus als Jesse Klaver misschien een uur langer spreektijd betekenen, voor Samsom en Wilders kunnen het nog lange weken gaan worden. Volgens Wester zal het de politiek wel weer dichter bij de burger brengen omdat mensen zich weer echt aangesproken gaan voelen.

Politici hebben gemengd gereageerd op de uitspraak. CDA-leider Sybrand Buma: “Het wordt ongetwijfeld wennen aan deze nieuwe regel, maar ik denk dat deze verandering belangrijk is voor onze democratie. Pardon, met ons bedoel ik:

Raymondo de Beurs
Riley Platenkamp
David Leeuw
Antje Crommentuijn
Chayen van der Vet
Merlijn Hauser
Milène Schoenmaker
Dorina Ho
Viggo Samsom
Bahadir Hulsbosch
Alexa Samuel
Neda Arkenbout
Iliass Kabel
Alan van der Geest
Gül Schuil
Jaidy Huismans
Armando van der Lingen
Adina Lukassen
Adriano Kooiman
Maha Rokven
Sweder Voerman
François Krikken
Elvis Wagener
Philippe van Winden
Riekelt Obispo
Oda Haverhoek
Seema van Schalkwijk
Wes Krook
Faiza Langedijk
Wierd van Schip
Marcellinus Wendt
Natalija van de Wouw
Berk Stikkelorum
Wendelina Dorresteijn
Leonique Lemmen
Wendy Swiers
Syed Boogers
Chanelva Vollebregt
Rio Bullens
Magdalena Dikken
Gwenda Meerkerk
Marshall den Hamer
Fien van Eck
Damini Spronk
Neelam Zandvoort
Maike van Krimpen
Bennie Bekkering
Samatar Hurkmans
Mehmet van Kol
Rianne Steijn
Annelies Eilander
Sake Medema
Adriaan van Hoesel
Suraj Mes
Dante den Exter
Salvador van Agtmaal
Lucien Verweij
Rosalina Koelen
Neha Vis
Javier Lohman
Denilson Ballast
Kelly Leeuwestein
Israe van Heusden
Ayaan Pouls
Meriç Beekelaar
Ellemieke van Delft
Juli Meuffels
Valentina Masselink
Mex Groenwold
Sikke Thompson
Channah Hageman
Jantiene Noppers


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ah, het schaden van de politiek achter de voordeur, lekker vanuit de luie stoel. Kom maar op, ik ben voor.

Het was nota bene Rutte die het uitdelen van een paar ferme tikken aan ongewenste vreemdelingen in huis legitimeerde. Hopelijk hebben we ook nog wat te kiezen, en vragen stelt men maar in de Kamer. Eenmaal binnen kan men het antwoord verwachten.

Reageer
gravatar

Voor meneer Wilders van de PVV is het duidelijk wie hij met ons bedoeld. Zijn twitters laat daar geen enkele onduidelijkheid over bestaan. Hij is er voor de hardwerkende autochtonen. Hij is één van ons.

Een vriend die je graag op je verjaardagsfeestje wilt hebben.

Corrie

Reageer
gravatar

In de meeste gevallen zal het wel meevallen met die extra spreektijd. De politicus bedoelt met ‘ons’ meestal een select clubje elite. De uitzondering hierop is als de zin wordt ingeluid met woorden als ‘sterkste schouders’, ‘broekriem aanhalen’ en ‘bezuinigen’, dan wordt juist meestal de niet-elite bedoelt.

Reageer
gravatar

Een juiste en terechte observatie, Tokkie. Inderdaad heeft de gemiddelde politicus het over “O.S.M.” (Ons Soort Mensen), als hij spreekt van ‘ons’. Dan doelt hij o.a. op zijn inkomensklasse, zijn bevoorrechte sociaal/maatschappelijke status, zijn netwerken in Haagsche Kringen. En ja, als er wordt gesproken over “de broekriem aanhalen” en “de sterkste schouders” dan worden altijd de minst draagkrachtige groepen uit de Nederlandse samenleving bedoeld. Vooral Jeroen Deysselbloem is doorkneed in het gebruik van deze stijlfiguur, geïnspireerd door zijn grote liberale voorbeeld; Gerrit Zalm die -al springend en jobhoppend- een immer hoger inkomensniveau bereikt. N.B. Ooit was Gerrit Zalm lid van de PvdA, maar daarna maakte hij carrière. Ideetje voor Jeroen?

gravatar

En wie is Wij, Wallem Allesbrander van Buuren tot Loopse Befterfield der Neederlanden dan wel allemaal? Als Zij die lijst iedere keer moeten publiceren bij elke Kerstgemonkel of Nieuwjaarsgebral dan breekt de pleuris uit!

Reageer
gravatar

Dit bewijst wel weer wat voor verknipte achterban het CDA heeft. Stel je voor dat dit hun kamerdelegatie zou worden en ook al die lui weer met zo’n waslijst aan komen zetten!

Reageer