Bron Pixabay - bykst - CC - BY

De 3 zieligste excuses waarom astronomen nu pas die nieuwe planeet hebben ontdekt

'Ik had mijn telescoop verkeerd om'

Na de ontdekking van een nieuwe, negende planeet in ons zonnestelsel rijst er eigenlijk maar 1 vraag: Waar zijn die astronomen de afgelopen eeuwen in godsnaam mee bezig geweest dat ze nu pas die planeet ontdekken? Lees hier de 3 treurigste excuses.

1. ‘Ik hield mijn telescoop verkeerd om’
Hier trappen we echt niet meer in. Je bent toch een astronoom? Je hebt astronomie gestudeerd, dan weet je echt wel hoe je een telescoop moet gebruiken. Wees gewoon eerlijk en geef toe dat je stiekem met roodverschuiving bezig was terwijl er een joekel van een ijsklomp door ons zonnestelsel slingert.

2. ‘Ik had een verjaardag’
Oh ja? En van wie was die verjaardag dan? We hebben het hier wel over een negende planeet he, niet over een zwart gaatje ergens bij de Betelgeuze. Dat moet wel een heel belangrijke verjaardag geweest zijn, niet dat je een beetje hebt zitten vreten bij een lopend buffet van Van Der Valk omdat je oudtante 76 is geworden. Want dan heb je echt een probleem.

3. ‘Er schijnt geen zonlicht op’
Veel astronomen zeggen dat de negende planeet moeilijk te zien is omdat deze zó ver van de zon staat dat het geen licht reflecteert. Dat moet je niet geloven. Ook niet als ze dingen gaan zeggen als: ‘Ja hij staat twee keer zo ver als venus. Weet je wel niet hoe ver dat is?’ Of: ‘Ja uh het is een theoretische planeet, we hebben alleen berekend dat die planeet er moet zijn op basis van kleine schommelingen in de banen van de ijsdwergen eromheen.’ Dat zijn typisch excuses van een nalatige astronoom die er pas na enkele eeuwen achter komt dat er toch nóg een planeet in ons zonnestelsel is.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

LOL, dat schrijf je nu wel, ik heb jaren met een compactcamera foto’s gemaakt, sinds ruim 1 week een spiegelreflexcamera.
Toch vergat ik een enkele keer de lensdop er af te halen. Dat is mij 2 x overkomen.

gravatar

Valt me nog op dat het excuus ´´ik had geen geld voor een telescoop na mijn 6 jaar durende studie, die ik overigens gedaan heb ik 8 jaar´´ hier niet bij genoemd wordt.

Reageer
gravatar

Dat soort inhoudelijke smoesjes, dat leer je snel af. Gewoon snel op de procedure: er zat nog wat tegen, we moesten nog wat uitzoeken, er speelden nog wat dingetjes.

Reageer
gravatar

Misschien ook eens wat meer praten met de broeders en zusters van de astrologie. Die voorspelden natuurlijk al dat die planeet pas veel later ontdekt zou worden. Dat helpt dan natuurlijk niet, want dan zou de voorspelling fout zijn.

Reageer