‘Met vuurwerk alleen verjaag je boze geesten niet’

Integrale aanpak nodig op jaarwisseling

De Nederlandse traditie om boze geesten te verjagen met vuurwerk is contraproductief. Dat stelt publicist Flemmo te Gader deze week in een opiniestuk in de Groene Amsterdammer.

“Veel mensen denken nog steeds dat we die boze geesten wel afschrikken als we tijdens de jaarwisseling een paar stevige kanonslagen afsteken, terwijl onderhand echt wel duidelijk is dat zo’n repressieve aanpak niet werkt,” stelt Te Gader. “Als ik zo’n Rutte hoor zeggen dat we in oorlog zijn met boze geesten denk ik: die man heeft het echt niet begrepen. Met wie zijn we dan precies in oorlog? Boze geesten is een rekbaar begrip.”

Te Gader zegt dat we met ons bozegeestenbeleid het risico lopen de goede geesten tegen ons in het harnas jagen. “Ga de wijken in, probeer te ontdekken wat er leeft in de geestengemeenschap. We denken dat die boze geesten ons allemaal het hellevuur in willen trekken, maar als je een keer met ze praat kom je erachter dat de meeste al lang tevreden zijn als we af en toe een geit voor ze offeren. Dat is bovendien veel goedkoper dan die lawinepijlen en Chinese rollen.”

Volgens Te Gader laat het feit dat de oorlog tegen boze geesten al 13 eeuwen duurt zien dat luide knallen niet werken. “In België denken ze ook dat ze het wel eventjes oplossen met illegale duizendklappers. We zien allemaal waar dat toe geleid heeft: dat land heeft het grootste bozegeestenrobleem van heel Europa.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, waarom? Misschien omdat de ouders gezamenlijk een ‘momentary lapse” beleefden, of een gemeenschappelijk orgasme, een onverwachte teruggave van belastinggeld of een AH-Erlebnis, wie zal het zeggen. En wellicht vond men alleen de bizarre achternaam niet kwetsend genoeg. Samengevat: een tragisch geval van erfelijke belasting door ouders die ten onrechte nooit uit de ouderlijke macht zijn gezet. .

gravatar

In het vredelievende Bhutan, waar ik ooit gewoond heb, lokken de bijgelovige boeren boze geesten in een soort oliebol, die dan buiten in een gat héélemaal kapot gestampt wordt. Dat zal ze leren! Misschien een leuk alternatief voor het vingervretende vuurwerk met nieuwjaar?

Reageer
gravatar

Bhutan heeft een mystieke bestrijding van boze geesten, d.m.v. oliebollen. Wij zitten binnenkort ook weer in de oliebollensfeer, dus als we nou maar genoeg deeg voor enorme oliebollen maken kunnen we alle zwendelaars van de VVD en hun vriendjes de CEO’s, directeuren van NGO’s, woningcorporaties en Captains of Industry in oliebollen verwerken en die in een verlaten kolenmijngat hélémaal kapot stampen. Bij de volgende verkiezingen wordt dan de VVD gewoon weer de grootste partij. Hoestmogelijk?

gravatar

U zoekt naar ratio, waar bij veel mensen de primaire drift emotioneel van aard is. Gelukkig hebben wij linkse gekkies daar geen last van, right?

gravatar

Dat klopt, waarde Empatisant. Het limbisch systeem is bij velen (ter politieke rechterzijde) dermate overontwikkeld dat er voor ‘ratio’ eenvoudig geen plaats meer is, in de linker noch in de rechter hersenhelft. Voor zover er nog een zekere symmetrie te ontdekken valt. Bij politici is de opengevallen ruimte (door amputatie van geheugen en geweten) ingenomen door kluiscodes en wachtwoorden van fiscaal ongeregistreerde tegoeden in belastingparadijzen

gravatar

Als je last van spoken hebt, bel je de Ghostbusters. Tenzij het een man verkleed als spook is en je niet bang bent voor pratende honden die Scooby Doo heten: dan bel je Mystery Inc.

Reageer
gravatar

.ik ben het helemaal eens, stop met die vuurpijlen afsteken en werk samen met de geesten om alle vluchtelingen, vrouwen, kinderen, bejaarden en kabouters het land uit te jagen.

Reageer
gravatar

In Enschede hebben we een keer een hele vuurwerkfabriek in één keer de lucht in geknald. Dat werkte wel. geen boze geesten meer gezien sindsdien.

Reageer
gravatar

En, heeft de verzekering nu eindelijk alle schade vergoed? Of wachten ze nog op de volgende knal? Trouwens in Enschede hebben ze gewoon de eerdere “knal van Culemborg” getracht te evenaren. Hoopgevende Runner-up is de combinatie NAM/Gasunie uit Slochteren bijvoorbeeld, of de LPG-terminal op de Tweede Maasvlakte. Ja, want als we het dan toch over knallen van enige proportie hebben, moet het toch ook echt knállen. Is dat geestig, of kwaadgeestig?

gravatar

Maar het zijn toch juist de boze geesten die vuurwerk aansteken ? Laat ik het zo zeggen: “als jij niet mijn gehoor teistert met vuurwerk zal ik jouw reukvermogen niet teisteren met stank” (als variant op een mee-rook uitspraak).

Reageer
gravatar

Iedere keer hetzelfde gezeik de laatste jaren, in aanloop naar 31 december. Kan niet wachten tot het 1 januari is en we weer lekker 10 maanden discussievrij zijn.

Reageer
gravatar

Ik bemoei me er even niet mee. Met uw Boots-on-the-Ground zullen zekere Boze Geesten u overtuigend aansporen er een gezwinde pas in te houden.

U krijgt nog heimwee naar de politie.

gravatar

Wat een geestig artikel.

gravatar

Is er dan écht geen vuurwerk om Rutte mee te verjagen?! Echt niet? Dan maar alle vuurwerk verbieden.

Tip voor de mensen met illegaal, zwaar vuurwerk: de boze geesten zitten allemaal op het Binnenhof en in de directiekamers van de multinationals. Gooi eens wat naar binnen, zou ik zeggen!

Reageer
gravatar

Niet politiek correct, maar je vraagt je als eenvoudige autochtoon wel af hoeveel boze geesten onzichtbaar verbonden met alle migranten, vluchtelingen en asielzoekers mee, de landsgrenzen binnenkomen.
Die boze geesten verblikken of verblozen niet; die zijn al de nodige knallen in hun thuislanden gewend, van bermbommen, bomvesten en autobommen, 24/7. Dacht men nou echt dat die van dat illegale vuurwerk uit China en Taiwan schrikken? Die gaan pas opletten bij 1 kiloton TNT, dus vuurwerkliefhebbers de mouwen opgerold, de paden op, de wijken in.

Reageer
gravatar

Het M-woord is ook in het artikel onderhuids aanwezig, maar wordt typisch niet uitgesproken.

Terwijl er zo ongeveer elke dag wel weer een alla-akbar-gevalletje in de media verschijnt. Iedere keer weer walgelijk geweld. Vandaag was een kleuterjuf het slachtoffer.

gravatar

Nee Empatisant, ik lees alleen af en toe een krant. Ik heb nog nooit mijn vingers gebrand (en geen cent besteed) aan welk soort vuurwerk (gebakken lucht) dan ook. Na Nieuwjaar lees ik altijd hoeveel levens, vingers, handen en ogen de uitdrijving van Boze Geesten nu weer gekost heeft. Vorig jaar ging het equivalent van € 75.000.000,- huur- en zorgtoeslag de lucht in. Vooral bij de meest macho en minst welvarende lagen van de samenleving. Hoe minder ontwikkeling, hoe meer Boze Geesten, blijkbaar.

gravatar

Beste Outsider, ik vond uw gedachte sympathiek, maar u maakt een denkfout aan het eind. U zegt zelf, met vuurwerk jaag je die geesten niet weg. Maar hebben we niet een traditionele remedie? Thee drinken! Ik stel dan ook voor de paden op te gaan, de wijken in, en op elke straathoek een theestalletje neer te zetten. Dan zien we die geesten nooit meer terug!

gravatar

Experimentje; als het dan maar wel thee in authentiek Arabische of Turkse theeglaasjes is, want waar halen wij anders de vele theeserviesjes vandaan om op iedere straathoek thee-ins te houden. Met die wind van de laatste dagen valt er dan een hoop porselein-dunne integratie aan scherven. N.B. het moet wel halal-thee zijn, anders komen er alleen autochtonen op af. Van dit rituele thee-gebeuren kan overigens maar één man kopstuk worden: Job Cohen, ex-PvdA en hoogleraar Thee-lematica.