Kamer betaalt ministerie miljoenen in ruil voor juiste informatie

VVD-Kamerlid Teeven: ‘Deal is in het publieke belang’

De Tweede Kamer heeft een deal gesloten met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het parlement betaalt in totaal 2,1 miljoen euro (omgerekend 4,7 miljoen gulden) om voortaan juist geïnformeerd te worden door de minister. Een motie van VVD-Kamerlid Fred Teeven kreeg donderdag Kamerbrede steun.

Aanleiding voor de ‘Teevendeal’ is het vernietigende rapport over de zogenaamde ‘Teevendeal’. De commissie-Oosting stelde daarin onder meer vast dat de Tweede Kamer structureel verkeerd was geïnformeerd door het ministerie. “Dat mag niet opnieuw gebeuren”, vindt Teeven. “Het parlement moet erop kunnen rekenen dat het de juiste informatie krijgt. Als je die garantie wilt, kun je er het best voor betalen.”

Volgens Teeven is de deal in het publieke belang: “Natuurlijk willen we liever geen zaken doen met een schimmig instituut als het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar de Tweede Kamer heeft nu eenmaal informatie nodig om de regering te controleren.”

De Eerste Kamer is kritisch over de betaling aan het ministerie. VVD-senator Ben Swagerman stelt dat de deal niet deugt: “Dit bedrag is veel te hoog en het lijkt me ook juridisch niet in orde. Ik zou mijn handtekening hier niet onder zetten.”

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is echter tevreden met de deal: “Met dit geld kan ik een deal sluiten met mijn ambtenaren om mij als bewindspersoon voortaan juist te informeren.”

Van der Steur vindt het vreemd dat een vergelijkbare afspraak niet al veel eerder is gemaakt: “Als er vijftien jaar geleden een Teevendeal was geweest, hadden we nu geen problemen gehad. Dan had mijn voorganger ook niet hoeven aftreden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met die verdacht hoge concentraties VVD’ers in kringen van Justitie, Economische Zaken en andere zwendelgevoelige departementen, krijg je als politiek/seculier burger toch onwillekeurig het idee dat de zeloten van Hans Wiegel bezig zijn de Tweede Kamer te privatiseren en daarna de hele samenleving over te nemen. “First we take Manhattan, than we take Berlin”. Fred Teeven, gepokt en gemazeld crimefighter, kan bij aanpassing van zijn programmatuur, ook tegen andere doelen worden ingezet.

Reageer
gravatar

Je kunt nu wel miezemuizen over een bonnetje, maar wij zijn heus geen Vereniging Van Dieven. En net als een gebruikt condoom dienen anonieme brieven altijd vernietigd worden. Niks vreemds aan. Vraagt een journalist mij om een vodje te vernietigen dan verleen ik hem die dienst. Ook heel normaal.

Reageer
gravatar

Goed plan, maar borg dit wel met veel handshakes en een gedegen certificatensysteem van bijvoorbeedl DigiNotar.

Reageer
gravatar

Het grote nieuws heeft zich in ijltempo over alle ministeries verspreidt, en in Den Haag zijn er nog nooit zoveel ambtenaren tevreden lachend op straat gesignaleerd.

Eerlijkheid, openheid van zaken én een volledig transparante uitvoering van beleid is hét goede voornemen voor 2016.
Men heeft er zin in, en kijkt er reikhalzend naar uit.

De algemene verwachting is dat er nog wel een aantal lijken in kasten worden gevonden, en om bij deze tragedie stil te staan zullen er medio februari 2016 drie dagen van nationale rouw worden afgekondigd.

Reageer
gravatar

Waarom wil men altijd de juiste informatie, waarom altijd de moeilijke weg willen bewandelen terwijl de onjuiste informatie bijna gratis te verkrijgen is?

Als je weet dat je de onjuiste informatie krijgt weet je toch meteen automatisch welke de juiste wel is? Gewoon een kwestie van aftrekken!

DUH !

Reageer
gravatar

Het einde is zoek: Straks sluit de Tweede Kamer nog deals met het ministerie van Infrastructuur en Milieu om volledig op de hoogte gehouden te worden van de spoorproblematiek. Ik voorspel op deze manier de teloorgang van de achterkamertjescultuur. Jammer van dit stukje werelderfgoed in de Nederlandsche politiek…

Reageer
gravatar

Wat een hoog bedrag. Vast en zeker omdat het ministerie een monopoliepositie heeft bij dit soort zaken. Er moet meer marktwerking komen om lagere prijzen te krijgen voor juiste informatie, dus de oplossing hiervoor is om het ministerie van V&J te privatiseren en concurrentie toe te staan in deze markt.

Reageer
gravatar

Hoeveel goedkoper uitbesteding in de praktijk is, is gelukkig nog nooit onderwerp van onderzoek door een parlementaire commissie geweest.

gravatar

goeie deal kwaliteit kost nu eenmaal geld ik wil het wel voor een kwart van dat geld doen maar dan krijg je een warrig en onsamenhangend verhaal dat niet klopt dat komt deels door mijn drugsgebruik en deels door mijn eerdere loopbaan waarbij ik nog ooit per ongeluk op het ministerie heb gewerkt

Reageer