Klimaattop: hoe krijgen we de aarde echt stuk?

‘We hebben een bizar grote hamer nodig’

Dat de aarde kapot moet, daarover is iedereen op de klimaattop in Parijs het wel eens. De vraag is alleen of klimaatverandering daar de meest effectieve manier voor is. Steeds meer wereldleiders denken van niet.

Klimatoloog Marcel Frautaut zegt dat de planeet het klimaatprobleem makkelijk zal overleven: “Global warming is niet zo effectief gebleken als we gehoopt hadden. Met de huidige koers vagen we alleen onszelf weg en niet de planeet. De stijging van de zeespiegel klinkt veelbelovend, maar de aarde blijft dan gewoon bestaan. We moeten effectiever worden. Het verhogen van de CO2-uitstoot is symboolpolitiek.”

Frautaut noemt het stukmaken van de planeet een langetermijnprobleem: “Politici kunnen niet zo ver vooruit kijken. Ze denken, na ons moet de zondvloed het maar oplossen. Mensen zien hun eigen verantwoordelijkheid voor die vernietiging niet.”

Volgens weerman Bram Warmond onderschatten mensen hoe moeilijk het is om de aarde stuk te maken: “Ten eerste heb je een bizar grote hamer nodig. Wat mensen vaak vergeten, is dat je ook iets nodig hebt waar de aarde op stukgeslagen kan worden. Anders sla je hem alleen keihard weg en daar heeft niemand wat aan.” Warmond pleit voor een krankzinnig groot plankje: “Een krankzinnig groot plankje én iemand die sterk genoeg is om die hamer te gebruiken. Wellicht dat ergens een geschikte kandidaat rondloopt, maar ik zie hem nog niet.”

Ecoloog Rop van Sloten wijst op een veel groter probleem: “In het binnenste van de aarde zit een gigantische bal van vuur. Maar echt gigantisch. Die brand zul je eerst moeten blussen, anders hou je tot het einde der tijden zo’n vuurbal over en dat is ontzettend slecht voor het milieu.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Om het leven op aarde kapot te krijgen moeten we het CO2 probleem niet als hoofdprobleem erkennen en er iets aan doen. 800 ppm Co2 is voor leven in het algemeen, ook voor ons, mensen, de gezonde grens. Desalniettemin erkennen we nog steeds niet dat verhoging van CO2 op aarde vnl komt doordat planten minder efficient worden in CO2 vastlegging; planten verhogen hun CO2 ademhaling door stress veroorzaakt door ozon. Ozon wordt gevormd oiv zonlicht en NOx, produkt van verbranding. Schepen, suikerriet

Reageer
gravatar

Alternatief: de aanpak van het Speld algoritme, waarin ons wordt gemeld dat we te snel reacties insturen als we onze bijdrage willen plaatsen. Na een korte aanvankelijke verbetering gaat nu toch weer de beuk erin,l’histoire se répète; ‘t lijkt Erdogan wel..

gravatar

Op zich wel grappig, om soms na een paar dagen je reactie alsnog te zien verschijnen. En soms ook niet te zien verschijnen, en soms direct en dat je hem aan kan passen op stomme fouten.

En dat je dan ook kan vragen het commentaar te verwijderen, bijvoorbeeld als je het plaatste om te vragen waar commentaren gebleven waren, waarna plotsklaps de eerdere commentaren alsnog oppopten, maar dat dat verwijderen dan niet gebeurt.

Je kan hier Kafka zelf beleven. Gewoon doorgaan.

gravatar

ik denk dat we moeten ophouden met klimaat toppen – als je dat nu eens laat – dat scheelt al heel veel gestaar naar mensen die toch al niets hebben..

Dus stop met toppen.. dan kom je ook eens tot een punt

Reageer
gravatar

Geen paniek: Gaia voorziet in al onze behoeften, het laatste zetje geeft Zij ook. Langdurig zeiken van politici koelt de aardkern versneld af, gasbaronnen en oliesjeiks versnellen het dalen van bodems en stijgen van zeespiegels, ontembare hebzucht van bankiers brengt honger voor alle aardbewoners, Erdogan, zijn vrienden van I.S. en Putin beginnen de Moeder Aller Oorlogen en de komeet van Halley doet de finishing touch bij de volgende passage: draaiboek: Openbaringen.

gravatar

Laat Poetin nu eens over de brug komen met al die hamers die liggen te verstoffen. En sikkels. Als het dan niet lukt kan iedereen in ieder geval zelf voor Magere Hein spelen.

Reageer
gravatar

Bah, wat egoïstisch gedacht weer. Wij zijn echt niet de enige beschaving in het universum hoor. Kunnen we dan niets te slopen over laten voor een andere beschaving?

Reageer
gravatar

Nadat Atlas is gebeld om ons een stukje tegemoet te lopen met die bol in z’n nek, kreeg men te horen dat ‘ie thuis zit met een fikse hernia.

Geen wonder dat Bram niks ziet, hoewel mij vooralsnog niets gevraagd is.

Reageer
gravatar

Persoonlijk vind ik een hamer en/of een plank een slecht idee; het risico is dat er, op te duur, een nieuwe aarde ontstaat. Mijn voorkeur heeft het duwen van de aarde in de zon, dit lijkt mij geen probleem als we met zijn alle duwen vanaf Australië als het 12:00 uur is in Nederland.

Reageer
gravatar

Ik heb wel eens begrepen (maar corrigeer me als ik me vergis Bas) dat als alle Chinezen tegelijk zouden springen, de schokgolf de aarde uit haar baan zou stoten.

Afhankelijk van de ‘tijd’ zou dat de aarde dus naar de zon toe, of er juist vanaf slingeren; klusje geklaard!

gravatar

Heu, ik bedoel natuurlijk Bakkellende #6 met de vraag betreffende het Volkenrechtprofessoraat,

‘t Proces wordt hier ietswat diffuus, het plaatsen van commentaartjes.

gravatar

Nou staat het er nog niet:

1 miljard chinezen van 50kg elk, levert een springende massa van 50.000.000.000 kg op. De aarde weegt 5.900.000.000.000.000.000.000.000 kg. Dit betekent dat er flink gesprongen zal moeten worden. Probleem met dat springen is dat die vermaledijde Newton iets bedacht heeft dat actie = – reactie heet, en ook iets met behoud van energie en impulsmoment. Vervelend allemaal.

Die enorme hoeveelheid chinees leidt slechts tot een petieterig klein boertje.

gravatar

Ah kijk! Dat plaatst het een en ander in perspectief, goed dat we iemand met verstand van zaken aan boord hebben.

Maar de conclusie staat nog open: is dat petieterige boertje genoeg om de tere balans te verstoren?

gravatar

Het effect van een boertje, tja.

Wat ik wel weet, is dat als de aarde zelf een miniscule scheet laat ons vliegverkeer een paar dagen plat ligt. En als de scheet iets minder miniscuul is, dan hebben we een tijdje een koeler klimaat.
http://tinyurl.com/jlzn7uf

gravatar

Als een ieder eens bedenkt dat de Aarde al 3 miljard jaar oud is en heeft alles overleefd.
Nu plotseling in het jaar 2015 vergaat de aarde als wij ons niet aanpassen.
Aan wat aanpassen?.
Aan de Big bisnes lieden die uit dit verhaal grof geld willen verdienen over de ruggen van ca. 7 miljard arme mensen.

Reageer
gravatar

Wellicht kan het aanstellen van een kinderraad hier uitkomst bieden. Kinderen komen van buiten. De creativiteit zit ‘m bij hen in hun vrije denken.

Zo stelt Casper (9) alvast voor zijn broertje Freddie (6) met de wereld te laten spelen, “hij maakt alles kapot” weet hij uit ervaring.

Shania (11) vindt dat de wereld juist níet kapot moet “Ik wil GVD later advocaat worden, ik wil een toekomst!” Misschien is het goed te vermelden dat Shania gister is onslagen uit de kinderraad van…

Reageer
gravatar

We moeten als de sodemieter een permanente basis op de noordpool inrichten. Over een jaar of vijf á tien is er dan zoveel ijs weggesmolten, dat we daar een lontje ontdekken. Dat hoeven we dan alleen nog maar aan te steken, en…. KLABOEM! Weg aardbolletje. Wel eerst alle Enschedeërs waarschuwen, want die schijnen een vuurwerktrauma te hebben!

Reageer
gravatar

Gewoon oplossen. Aangezien het moeilijk wordt om een bak koningswater te vinden die groot genoeg is, lijkt oplossen in de vloeibare drab van de zon me een goede oplossing. En dan is het probleem van die vuurbal ook niet zo relevant naast die nog grotere vuurbal.

Reageer
gravatar

Misschien kan de Missing Chapter Foundation hier een oplossing bieden? Laat een kinderraad zich eens buigen over dit probleem van wereld formaat.

Met die heerlijk frisse, creatieve en vrije manier van denken die kinderen eigen is, is een oplossing zo gevonden.

Casper (9) stelt alvast voor zijn broertje Freddie (6) eens met de wereld te laten spelen, “dan is ie zo stuk” spreekt Casper uit eigen ervaring.

Reageer
gravatar

Het is vreselijk lastig. Het gevaar van de oplossing van Warmond is, dat je met het plankje en de hamer blijft zitten. En waar laat je de brokstukken?

Reageer
gravatar

Die ecoloog Van Sloten moet nou wel effe onmiddellijk zijn stomme bek houden. Laat hij zich bemoeien met waar hij misschien verstand van heeft: het randje vuil van hooguit 20 m dikte waar zijn vakgebied mee te maken heeft… Vuurbal, tsss… Het is inderdaad een beetje warmer daarbinnen ja, maar dat koelt vanzelf wel af hoor. We zijn in die 4,5 miljard jaar al een heel eind op streef.

Reageer
gravatar

We zouden de aarde in een zwart gat moeten laten vallen. Dat is een soort papierversnipperaar voor sterren en planeten. Dat niemand op die klimaattop daar aan denkt….

Reageer
gravatar

Ten tijden van de Cuba-crisis waren we heel dichtbij. Ik stel voor dat we de draad daar weer oppakken, en dan deze keer ook doorpakken!

Er zijn genoeg nucleaire wapens op de wereld om haar anderhalf keer mee op te blazen. En dat zijn dan alleen nog maar de wapens waar we van weten. Moet een eitje zijn dus.

Reageer