Moslims durven niet meer voor hun geloof uit te komen

Frits de Jong: ‘Ik BEN geen moslim! Hoe komt u aan dit nummer?!’

Steeds meer moslims in Nederland durven niet meer openlijk uit te komen voor hun geloof. Een van hen is Frits de Jong uit Raalte, al meer dan veertig jaar moslim: “Nou, ik ben gewoon atheïst hoor, altijd al geweest. Overigens ben ik 38, dus jullie cijfers kloppen sowieso niet helemaal. Met wie spreek ik eigenlijk?”

Frits is niet de enige moslim die zijn geloof verzwijgt voor de buitenwereld. Ook jongerenimam Harald Schierbeek durft niet meer hardop te zeggen dat hij moslim is, uit angst voor het vijandige klimaat jegens de islam: “Ik begrijp niet zo goed waar je op doelt. Ik heb een jaartje pabo gedaan, maar ik geloof niet dat je dan meteen jongerenimam bent. Ik ben rij-instructeur in Diemen. Verder geloof ik wel dat er iets is, maar niet per se allah ofzo.”

Ook Daniëlle van Schaik zegt dat ze niet meer met een hoofddoek over straat durft omdat ze bang is voor vervelende reacties. Sinds een aantal maanden is ze verstrikt geraakt in een web van leugens, waardoor ze ging worstelen met haar identiteit: “Ik worstel nergens mee, is dit een enquête? Ik heb geen interesse. Goedemiddag.”

Voor Frits zijn de verhalen van Harald en Daniëlle herkenbaar. Ook hij kreeg vaak te maken met intimidatie en discriminatie: “Nogmaals, ik BEN geen moslim! Hoe komen jullie aan dit nummer?!”

Socioloog Ronald Hoogvliet ziet de houding van veel moslims als een direct gevolg van de gepolariseerde verhoudingen in de samenleving. Uitspraken als ‘hoezo?’ en ‘wie ben jij?’ geven volgens hem pijnlijk weer hoe diepgeworteld de angst is om je te moeten uiten als aanhanger van het islamitisch geloof: “Ik ben geen socioloog, ik ben slager. Mag ik erlangs? Ik ben te laat voor het vrijdaggebed.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De historie van de islam is een 1400 jaar durende duivelse dans van moord, afslachting, verkrachting en plundering, bedrog, tirannie en marteling wereldwijd, sinds de dag van zijn oprichting.

Reageer
gravatar

Als vanuit de islam wordt gezegd om hoofden en vingertoppen van ongelovigen af te hakken, kun je niet spreken van een vreedzame religie.Als de dictatoriale regimes in het Midden-Oosten vallen, en er net als in Nederland vrijheid bestaat, weet ik zeker dat veel moslims de islam zullen afzweren.

Reageer
gravatar

Bij o.a. Buitenhof en Pauw werd duidelijk gemaakt wat het draaiboek is van Europa’s bekendste salafist Erdogan;
– export van miljoenen Turken over heel Europa
– wapenleveranties en steun aan I.S.
– olie aankopen bij I.S. door Erdogan Jr.
– met hulp van de NAVO alle Koerden over de kling
– Nederlandse Patriots aan de grens met Syrië en dan
– aan de slag met Putin, waarbij de NAVO natuurlijk ook automatisch betrokken wordt.
Hier een Moslim die NIET bang is om voor zijn geloof uit te komen

gravatar

Laten we niet overdrijven: alléén Soennieten moeten nog even een low profile aanhouden vanwege hun morele, financiële en fysieke steun aan I.S. en kalief Abu Bakr Al Baghdadi. Totdat de I.S. haar olieleveranties aan ons land weer hervat en wij weer fijn aan het innig multi-culturele knuffelen zijn. Men neme …

Reageer
gravatar

En Amerikaanse imperialisten, John McCain is duidelijk ook moslim, en CIA ook. want die zogenaamde Abu Bakr Al Baghdadi en zijn ”IS” werken voor hen.

gravatar

Waar is dit op gebaseerd, zijn er bewijzen dat het zo is.
Door wie is dit geschreven? Of is dit leuk even verzonnen. wat voor getallen had dit onderzoek? En hoeveel mensen zijn er eigenlijk wel niet die bang zijn voor de islam en daar voor durven uit te komen. De meest bekende is Wilders en moet je kijken wat voor bewaking die nodig heeft. En terecht ook als je kijkt wat er met meneer Fortuyn is gebeurd. Maar ja waarom word daar geen artikel over geschreven niet politiek correct genoeg?

Reageer
gravatar

Nee A.G., het is politiek correct om Fortuyn te bashen, maar extreem riskant om kritisch te spreken over de Islam. De Islam is in Nederland meer gevreesd dan andere, minder dodelijke, ideologieën. En terecht, want A & M wreken zich stante pede: met Halalshnikoffs en opblaasgelovigen: onze nieuwe vrijheid van meningsuiting. Gelukkig zijn NIET álle moslims terrorist, maar alle lichtontvlambare gelovigen zijn wel moslim. En er zijn miljoenen ware gelovigen in de EU. Watch your step Buster

gravatar

anoniem graag jij bent een product uit inteelt zo te zien want dommer dan dit kan het niet worden denk ik zo. leer een begrijpend lezen eerst. en btw, wat heef de dood van fortuyn met moslims te maken? beetje racist?

gravatar

Het probleem met Nederland is dat er weinig ongelukken gebeuren op de openbare weg.

In Wallonië 4 keer meer dooien maar de helft minder accidenten.

Dat komt omdat in Vlaanderen 70 de regel is en in Wallonië 130.

Dus dan ga je naar de dokter. Bijna zonder uitzondering spreken ze geen woord Engels. De mensen kunnen daar niet aan doen.

In Vlaanderen spreken we zowat alle talen. Je wil niet weten hoe leuk zoiets is. Ma zeurt over de kosten van de aangehoudenen. ????

Reageer
gravatar

Ik ben dus helemaal geen moslim. Dat de moslims mij als profeet zien is hun probleem. Ik wilde gewoon een mooi groot rijk stichten. Macht daar ging het me om, de rest was bijzaak.

Reageer
gravatar

Nee, dan ‘beledig je de profeet’.

(Oftewel diegene die dat beweert.)

Dan zul je voor straf jezelf moeten onthoofden.

Wat dan weer wel ‘goedgekeurd’ is als zijnde religieus zuiver.

gravatar

Effe naar aanleiding van.
Hoe heten mensen nou eigenlijk die niet geloven in de onzin die in de koran, bijbel of krant staat?

Als je een geloof verwerpt als zijnde niet toetsbaar en dus onzinnig, hoe vuil is het dan voor atheïst of ongelovige te worden uitgemaakt. Wat nou a- of on-, er valt niks te geloven.

Nu ja, ik moet bekennen dat ik eigenlijk ook wel ‘iets’ geloof: dat ik besta. Hetgeen voor de de lezers van dit stukje nog niet zo evident hoeft te zijn.

Reageer
gravatar

Volgens mij betekenen a- en on- precies hetzelfde als niet en niks. Ik zie geen wezenlijk verschil daartussen; het zijn alle vier ontkenningen.

gravatar

Gewoon als niets, Bas, wat je altijd al was.

Sorry voor de dubbelpost trouwens, dat lag niet aan mij maar aan die fijne manke webfröbelaars van de Speld. De bovenste plaatste ik ongeveer 10 uur nadat de tweede verscheen.

gravatar

Helder Aaf, om niet te zeggen scherp.
Dit ‘niets’ zijn sluit sterk aan bij de mening van mijn nauwere omgeving: collega’s, echtgenote, puberend kroost.

gravatar

Met een beetje geluk krijg je als moslim te horen “maar jij bent ok hoor…jij mag blijven”.
Of zoiets als ” ik heb niks tegen die mensen hoor…anders zou ik toch ook niet met jou praten”.

Reageer
gravatar

Dit is echt te gek van woorden. Waarom zou je geen moslim mogen zijn. Moslim zijn is niet een synoniem voor terrorist zijn. Iedereen heeft het recht om het geloof aan te hangen dat hij of zij heeft.

Reageer
gravatar

ja zo geloof ik in buitenaardse wezens en kabouters maar dat kan ik ook niet in het openbaar uiten want dan word ik weer platgespoten met allerhande medicatie dus samen met danielle en frits doe ik dat nu in het geniep

gravatar

Nu wordt het toch een beetje lastig, Ronald.

Persoonlijk ben ik vrijdenker, en dat geldt ook voor alle buitenaardse kabouters die ik ken. Wij geloven niet in het bestaan van mensen en noemen onszelf dan ook ahumanisten.
Als jij dan weer wél in ons gelooft, maak je het allemaal wel erg ingewikkeld.

Wat nu?