Was de westerse bemoeienis in België een vergissing?

Belgisch wespennest geen voedingsbodem democratie

De Belgische democratie is een mislukt project, stelt historicus Jacco Rademaker van de Universiteit Leiden. Volgens Rademaker heeft westerse inmenging in het land gezorgd voor een onhoudbare situatie. “Bemoeienis van landen als Nederland heeft het land meer schade toegebracht dan goed gedaan. We hebben het Belgische monster zelf gecreëerd.”

Rademaker noemt Belgie een wespennest van door elkaar lopende belangen. Hij legt de verantwoordelijkheid daarvoor onder andere bij Nederland. Hij wijst bijvoorbeeld op de Nederlandse inmenging in 1831: “De tiendaagse veldtocht heeft de situatie alleen maar verergerd. Met de kennis van nu had Koning Willem I nooit een lont in het Belgische kruidvat moeten steken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat hadden we daar dan ook te zoeken?

Je kunt er op wachten: straks is het ook in Zuid-Afrika, Indonesië, Limburg, New York, Oost-Brazilië en Suriname een zooitje.

Reageer
gravatar

Sorry Mark, maar Suriname is nooit helemaal koosjer geweest: de sergeant 1e Klasse zonder vooruitzichten die zichzelf promoveerde tot ‘luitenant-kolonel’ en daarna lastige opponenten liet doodschieten, mag dan ‘Bouterse’ heten; het blijft gewoon een operette-figuur in een operette-staat die opeenvolgende Nederlandse regeringen ontwikkelingsgelden heeft afgetroggeld. N.B.: ook Libië begon af te glijden toen Ghadaffi zich ‘kolonel’ liet noemen, maar die had nog olie. l’histoire se répète.

gravatar

Allez! Ziet die reacties weer, Da’s echt precies die Hollanders weer. Die foefelen met ‘ne grote bakkes. België is keitof! Nochtansl …. maar het wordt tijd dat die Hollanders hun hand in eigen boezem steken vooraleer die van ons te verdesteleweren!

Reageer
gravatar

Ach, het is daar pas mis gegaan sinds zij zich mochten losmaken van de Nederlanden. En de frieten mét het nationale volksvoedsel werden.

Reageer
gravatar

Meppel is nooit wat geweest, zelfs de Germanen ontweken het.

Bonifacius weigerde in 754 ook om in Meppel vermoord te worden. “Ick bent wel goad maor de neit geik!’ zeide hij in een van zijn laatste preken.

Reageer
gravatar

belgië, bezet gewweest door nederland, duitsland, frankrijk, spanje, noorwegen. in belgië kwamen veel culturen met mekaar in contact. dit is al een paar eeuwen gelden. vlaanderen is altijd bezet geweest tijdens grote oorlogen. nederland niet !!!!! is er in den haag geen kruidvat mss? mss zijn er daar frietpotten in reclame

Reageer
gravatar

Het sektarisch geweld tussen Vlimieten en Woelieten zou zomaar eens kunnen overslaan naar buurlanden, en de hele regio destabiliseren!

Zo’n volk heeft eigenlijk gewoon een sterke leider nodig. Napoleon hadden we gewoon met rust moeten laten, dictator of niet!

Reageer
gravatar

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Destijds stonden we allemaal pal achter de Koning nadat hij onomstotelijk bewijs van massale productie van WMD’S had geleverd.

De dubieuze rol die de Fransen destijds speelden geeft meer te denken, eigenlijk zijn zij indirect verantwoordelijk voor de huidige situatie in Molenbeek.

Koning Willem I valt niets te verwijten, leve de Koning!

Reageer
gravatar

Héé, veldwachter Bertus,

Mag ik u een advies geven?
Klim op uw varken en loop door.

Frietkotten bombarderen. Jawel.
Met zure bommen zeker?

gravatar

Historisch gezien is immers heel België toch een een vergissing?!

We hebben als Europeanen oogluikend toegestaan dat zich in de Vlaamse en Waalse gewesten tigduizenden bourgondiërs in hun eigen “frituurkalifaat” hebben kunnen vestigen. En nu zitten we met de gebakken peren c.q patatten!

Ik stel nochthans voor om Brussel en heel het omringende pajottenland plat te gooien en de rest te annexeren. Een Belgische genocide is overbodig: we hebben immers bierbrouwers nodig?!

Reageer
gravatar

Maar ik protesteer!

Als ge d’n Walen efkes wegdenkt, dieën Brusselaren gene aandacht schenkt en d’n Duitssprekers aan Duitsland laat, dan weet ikik zeker en vast da’ België n’en schoon en demokratisch landske is, vermits ge d’n gouverneur tijdig een envelposke toesteekt.
En Meneer Pastoor, natuurlijk.

Reageer
gravatar

Haagse bluf en betweter, het is wel ‘twee zielen, een gedachte’ bij jullie. Zijn jullie broers? Ben gewoon ongezond benieuwd.