Hoe leg ik mijn kinderen het nieuwe belastingplan uit?

Moet je wel vertellen dat Pechtold weer is weggelopen?

Mijn zoontje van 6 kwam gisteren helemaal overstuur de slaapkamer in. Hij kon niet slapen omdat hij bang was dat zijn koopkracht met 0,6 procentpunt af zou nemen. Dat had hij op televisie gehoord. Omdat mijn zoon vast niet het enige kind is dat wakker ligt van de fiscale gebeurtenissen de afgelopen dagen, volgen hier drie tips om je kinderen te vertellen over het belastingplan.

1. Sluit aan op de belevingswereld van je kind
Probeer met voorbeelden te komen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Sybrand van Haersma-Buma spreekt niet tot de verbeelding. Vertel bijvoorbeeld dat veel mensen het niet eerlijk vinden dat Pino en Oom Dagobert allebei 30 procent vermogensredementsheffing betalen over een forfaitair rendement van 4 procent terwijl Oom Dagoberts spaargeld waarschijnlijk veel beter rendeert dan dat van Pino. Op die manier hou je het begrijpelijk.

2. Wees eerlijk
Als jij er verdrietig van raakt dat de 5 miljard aan lastenverlichting misschien niet doorgaat, mag je dat best laten merken. Je hoeft niet te doen alsof je van steen bent. Het is voor een kind makkelijker om te gaan met zijn zorgen over de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie als hij ziet dat zijn ouders zich ook ongerust maken over de gevolgen voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid

3. Doseer de informatie
Het is prima om je kinderen te vertellen dat politieke partijen verschillende visies hebben op werkgelegenheid en vergroening, maar ze zijn nog te jong om te weten waarom Alexander Pechtold boos uit de onderhandelingen is weggelopen. Dat verscherpt de tegenstellingen en schaadt het kinderlijke vertrouwen in het politieke proces.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, zeer teleurstellend dat het in een beschaafd land als Nederland nog steeds niet lukt een eerlijk systeem qua belastingen te bewerkstelligen, waarbij werkenden beter tot hun recht komen op het gebied van belastingen. Met dank aan vooral D66 is het nog niet gelukt hier een oplossing voor te vinden. De eerste kamer ligt weer eens dwars.

Reageer
gravatar

Ik heb mijn kinderen gewoon vanaf het begin af aan geen enkele vorm van inkomen toegestaan.
Zakgeld? Ik heb geen zak met geld.
Kindertoeslag? Van mij, ‘t zijn tenslotte MIJN kinderen.
Zelfde geldt voor kinderopvangtoeslag (ik vang ze de meeste tijd tenslotte zelf op),
kindgebonden budget (ik ben aan mijn kind gebonden, dus logisch dat ik dat geld krijg).

Hun koopkracht is door mijn strikte beleid al sinds hun geboorte gelijk gebleven, niks koopkrachtverlies!

Reageer
gravatar

Handig is om jonge kinderen te laten werken met concreet materiaal. Denk aan een belastingopgave van een brievenbusfirma of een subsidieaanvraag van een grote multinational.

Reageer
gravatar

Onze politici laten het Belastingplan met de lastenverlichting van 5 miljard euro niet doorgaan, zodat ze later met de vinger naar elkaar kunnen wijzen en zeggen: Zie je wel, Zwarte Piet bestaat echt! Daar zit hij!

gravatar

“het kinderlijke vertrouwen in het politieke proces” Tja, daar is de publieke opinie na de jaren ’60 wel overheen gegroeid dacht ik zo.. We zitten nu meer in de puberfase wat dat betreft; veel openlijk verzet, het losmaken, de soms onredelijke woede.. Leg dat maar eens aan je kinderen uit!

Reageer
gravatar

Een kind wat nog vertrouwen heeft in het politieke proces moet eens wakker worden en zich realiseren dat het politieke proces net zo min vertrouwen verdiend als Boris Boef, Kapitein Haak en de Zware Jongens.

gravatar

Ik wilde het met een Sesamstraat-voorbeeld uitleggen, maar toen werd hij hysterisch, omdat hij niet wist of hij dat nu op de tablet kon kijken of nog via de NPO op 1,2 of 3?

Reageer
gravatar

Ik probeerde het mijn jongere broer uit te leggen met een voorbeeld van Pipo de Clown. Zelfs toen begreep hij het niet. Terwijl hij toch al 64 is.

gravatar

en in de media worden steeds maar weer die aanslagjes door terroristen naar voren gehaald terwijl de koopkracht daalt! kinderen snappen tenminste waar we ons druk om moeten maken !

Reageer
gravatar

PSies!
Als die koopkracht blijft dalen, dan moet ik straks echt krom liggen om nog een kahlahsjniekof aan te kunnen schaffen. Hoe moet ik dan in de media komen, later? Waar gaat het heen met dit kut-gelukszoekers-paradijs??

Focking Pechtold … Eikel!