Twee miljoen jaar oude botten opgegraven van gedomesticeerd watje

Oerman was een natte krant

In een grot in Tanzania hebben archeologen van de Universiteit Leiden de resten gevonden van een gedomesticeerd watje. De manachtige leefde ongeveer twee miljoen jaar geleden.  Volgens de onderzoekers die de botten hebben bestudeerd, blijkt dat de oerman een natte krant was. 

Wat voor wezen het precies was, is volstrekt duidelijk. De homo domesticus had een ingevallen borstkas, wat erop duidt dat hij geregeld voorovergebogen paddenstoelenrisotto aan het koken was. Volgens archeologe Fenneke Willems wijst DNA-onderzoek uit dat de man al veel eerder gedomesticeerd was dan tot nu toe gedacht.

“Uit de stand van zijn middenvoetbeentje blijkt dat hij zich kaarsrecht en met samengeknepen billen voortbewoog,” zegt Willems. “Hij ging door het leven met een aapachtig bekken en zal hebben gewaggeld als een eend. Het is aannemelijk dat hij amper buiten kwam en zich volledig heeft gericht op grothoudelijke taken zoals spelonklappen en stalagmieten boenen.”

De onderzoekers vermoeden dat de homo domesticus erg in contact stond met zijn emoties. “Dat blijkt niet alleen uit de zoutsporen die zijn aangetroffen rond de oogkassen, maar ook uit de muurschilderingen die we in de grot hebben gevonden. Daarop zijn lieflijke familietaferelen te zien die erop wijzen dat hij vaak alleen thuis was en ontroerd raakte door spelende konijntjes.”

De ontdekking sluit aan bij andere vondsten die de afgelopen jaren zijn gedaan. Begin 2014 werd ten noorden van Johannesburg al een hoektand opgegraven van een loser. Willems: “Nu we voor het eerst een volledig skelet van een goed geconserveerde softie hebben gevonden, kunnen we eindelijk bevestigen wat we al langer vermoedden: de prehistorische man was een zachtgekookt ei.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb laatst vernomen dat er duizende verwilderde exemplaren van de homo domesticus in de nederlandse natuur leven en daar een ware ravage veroorzaken. Staats Bosbeheer overweegt katten in te zetten om deze, vaak in het wild geboren of ontsnapte, exemplaren te bestrijden.
Mocht u zelf een homo domesticus bezitten zorg er dan voor dat deze bij alle tijden een halsbandje (liefst met bel) draagt en gechipt is, zodat er geen onnodige slachtoffers hoeven te vallen.

Reageer
gravatar

Uit onze opgravingen blijkt dat bij ons alle mannen echte kerels waren. Buiten Apelfoort lijken vrijwel alle mannen watjes. Hadden ze maar bij ons geboren moeten worden!

Reageer
gravatar

Eeuwig zonde dat dit lievertje het heeft moeten afleggen tegen zijn brute tijdgenoten. Had híj nu de vrouw van de cromagnonman verkracht en de neandethaler de kop ingeslagen, in plaats van andersom, dan was de wereld nu waarschijnlijk een vredesparadijs geweest. Bovendien zou ik dan vanavond risotte eten zonder zelf te hoevn koken.
Zucht…. zonde… eeuwig zonde….

Reageer
gravatar

Zie jij ergens om je heen Neanderthalers die met een knuppel op de schouder vrouwen aan hun haren een grot in slepen?
De watjes hebben gewonnen en de meest succesvolle vervoeren zich in hun walmende Passats naar de Zuid-as met de hele dag de strop om hun nek die ‘s ochtends door hun vrouw is gelegd. Kun jij niet aan risotto komen zonder zelf te koken? Ah.

Alleen vanuit achtergebleven gebieden in het Midden-Oosten doen baardige Neanderthalers nog van zich spreken. En Moskou.

gravatar

Beste Bas, ik weet niet precies hoe ik je reactie nu moet interpreteren.
Bedoel je nu: “Ik ben geen neanderthaler!Hou je kop of ik sleur je mee de grot in.” of “Ja mevrouw, u heeft gelijk, ik ben een neanderthaler. Wilt u nog een portie risotto.”?

gravatar

Gossie, nooit geweten dat metromannetjes al twee miljoen jaar geleden bestonden.

Wanneer je kijkt naar de kenmerken van de homo domesticus zoals; een ingevallen borstkas, het waggelend voortbewegen met samengeknepen billen en het in kontakt staan met zijn emoties dan zijn de nazaten Linkse Gekkies.

Geef mij maar een Joep. 😉

Corrie.

Reageer
gravatar

Joep: een beetje meer respect voor de transgender gemeenschap asjeblieft: als corrie zichzelf als vrouw ziet, wie ben jij dan om iets anders te insinueren.

gravatar

Caitlyn, ik ben diegene die door dat schurende zand schraal word.

Transgenders bestaan niet, het zijn gewoon aanstellers.