‘Kies lobbyisten voortaan democratisch’

Volk mag bepalen wie er achter de schermen de dienst uitmaakt

Eurocommissaris Frans Timmermans wil dat lobbyisten voortaan door het volk worden gekozen. Hij maakt zich zorgen over het groeiende democratische gat tussen EU-lobbyisten en burgers.

Timmermans: “Het wordt tijd dat het Europese volk zelf bepaalt wie er buiten het zicht van de camera’s aan de touwtjes trekken. Brussel stikt op dit moment van de ongekozen lobbyisten. Ze torpederen privacywetgeving, houden landbouwsubsidies in stand of blokkeren strengere emissietests voor dieselauto’s. Europese burgers herkennen zichzelf niet meer in de kopstukken achter de schermen. Dat wekt wantrouwen.”

De eurocommissaris pleit voor het ‘Hollandse’ model: “In Nederland proberen lobbyisten gewoon in het parlement te komen. 50Plus en de Partij voor de Dieren laten zien dat je één belang ook democratisch kunt behartigen. Zij hebben in alle openbaarheid een enorme invloed op het beleid. Dat zouden Shell en Volkswagen ook kunnen doen.”

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) is kritisch: “Als de ideeën van Timmermans doorgang vinden, mogen burgers gaan bepalen wie het in Brussel voor het zeggen heeft. Dan zou je net zo goed een autonoom opererend Europees Parlement kunnen oprichten in plaats van de schijnvertegenwoordiging die we hier nu hebben. Met democratie schiet geen enkele branche iets op.”

Burger Nico Koenen (61) uit Oosterhout is enthousiaster: “Ik vind het belangrijk om zelf te bepalen welk groot bedrijf in Brussel wet- en regelgeving naar zijn hand zet. Mijn stem zou op dit moment naar Philip Morris gaan, een leuk merk met een mooi ouderwets logo. Maar ik wacht de campagne af. Misschien kan Wakker Dier mij overtuigen.”

Lobbyisten willen niet reageren op het plan van Timmermans, maar ze hebben al wel een alternatieve versie van 87 pagina’s op papier gezet.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ook al is het artikel satirisch bedoeld, dat gedoe met lobbyisten is wel de gang van zaken hoe de EU gerund wordt.

De EU is enkel en alleen opgezet om het grote bedrijven gemakkelijk te maken hun goederen af te zetten. Wij zijn geen burgers van Europa maar consumenten.

Daarnaast is de EU bedoeld om de corrupte Zuid-Europese landen te ondersteunen.

Nederland moet uit de EU. Meneer Wilders van de PVV heeft gelijk.

We zijn niet gekke Gerritje!

Corrie.

Reageer
gravatar

Ik stem voor algehele afschaffing.
Dan maar de duinen in met Corrie.

Met internet privacy eenzelfde vraag online.
Wegklikken die advertentie, en dan blijft hij terugkomen met de vraag waarom je niet geïnteresseerd bent. Dat soort dingen.

Reageer
gravatar

En de vraag waarom je niet geïnteresseerd bent kun je dan nergens beantwoorden. Opdringerige nietszeggendheid als norm.

gravatar

Frank., jij had het over de duinen met Corrie, ik wijs op de duimen van Frans: die zijn sterk gebogen en naar achteren wijzend. Dat duidt op onbetrouwbaarheid van denken en handelen van de drager; in dit geval een politicus. Iconen uit het Grote Geld-circuit kunnen ze vaak moeiteloos tegen de pols leggen. Politici, speculanten, captains of industry en andere opportunisten delen dezelfde criminele aanleg. Maar zoveel was al duidelijk.

gravatar

Het is beter alle EU-vertegenwoordigers op een geheime plek te huisvesten, zodat ze onvindbaar zijn voor lobbyisten.
Natuurlijk moet de EU zichzelf dan niet verraden door enigerlei actie. Gewoon blijven zitten tot de ambtstermijn verstreken is.

Reageer
gravatar

Vriend Van Baalen had beter bij Mercedes kunnen blijven en afscheid kunnen nemen van de EU. Was beter voor Europa.

gravatar

Als je een geheel uitgetekend plan krijgt, een zak geld en de belofte dat het heel erg goed is voor je carriere.

Dat zou ik ook pleiten dat het allemaal best meevalt met die Nuon kerncentrale om de hoek.

Reageer
gravatar

Hans van Baalen (VVD) is op dit punt realistischer dan Frans Timmermans. Elke vorm van gekozen bestuur wordt immers onmiddellijk ontkracht door multi-nationals die wetgeving in Eurolanden naar hun hand zetten. Gekozen lobbyisten moeten dan doen alsof zij lobbyen uit naam van het electoraat. Dat zijn dubbele kosten die in mindering komen op de salarissen en bonussen van bankiers, CEO’s en CFO’s; het VVD-electoraat: voor een liberale heilstaat wordt Het Binnenhof dan gewoon té transparant

Reageer
gravatar

Ik ga een lobby starten voor alle schrijvers van bijdragen die ‘zoekraken’ in het labyrinth van dit onnavolgbare plaatsingssysteem. Wat ook de logica is achter dit systematische ‘zoekraken’ (algoritmen of groeistuipen) het is hoogst irritant om creatieve uitingen zo hardnekkig te zien verduisterd. Het is tijd voor een beter systeem maar de Speldredactie rust op zijn €-lauweren, reclame-gelden stromen binnen en ‘t publiek klaagt nauwelijks, dus WTF de 25 % die zoekraakt. Everybody happy?

Reageer
gravatar

Waarde Outsider.
Hopelijk is het je een troost dat ook anderen de vrucht van het typen niet terugzien op dit podium.
Het lijkt of het reactievretend monster (R) vooral actief is bij de appélletjes waar ik net iets tevredener mee was.

gravatar

Beste Bas, dank voor deze duidelijke bevestiging van het stelen van Intellectuele eigendommen (I.E.) door redactieleden of hun handlangers. Na jaren van systeem-veranderingen en/of providers die allen disfunctioneel bleken, wordt nog dagelijks de vrijheid van meningsuiting bestreden door ondergronds gerommel. De Tweede Kamer is te dom, V.d. Steur te lui, het OM en de Ombudsman te overbelast en de politie structureel onderbezet, om hier nog iets aan te doen. Quid nunc? De Maffia?

gravatar

Waarom niet rechtstreeks met mij onderhandelen ? Hoe hoger de aan mij uitgekeerde “goodwill”, hoe langer ik mij terugtrek op een tropisch of subtropisch eiland.

gravatar

Ah, daar zijt gij, R.E.M.
Fijn dat een rechtstreekse oproep – ondanks foute spelling, excuses – dan toch werkt op dit Kafkaëske forum.