Zandbak bereidt kleuter niet genoeg voor op arbeidsmarkt

'Spelen met zand staat slecht op cv'

Kinderen die in de zandbak spelen worden verkeerd voorbereid op de arbeidsmarkt, dat stelt onderwijskundige Anneke Tielemans. Ze pleit ervoor zandbakken op schoolpleinen te dempen. “De zandbak biedt geen carrièreperspectief, de wereld is geen zandbak.”

Tielemans noemt de prominente plek die de zandbak inneemt op het schoolplein zorgwekkend: “In de loop der jaren zijn kleuters zandbakken als de norm gaan zien. Hele generaties verdoen hun tijd met kuilen graven, zandkastelen bouwen en taartjes bakken. Ondertussen heeft niemand van hen ooit nagedacht over efficiëntie of competenties, dan moeten ze enorm omschakelen als ze daar in groep 3 opeens mee in aanraking komen.”

De onderwijskundige pleit ervoor zandbakken te vervangen door vergadertafels. “Op die manier bieden we kleuters de mogelijkheid te wennen aan een overlegcultuur, ook kunnen ze daar oefenen met empowermentstrategieën en benchmarking. Dat stukje core business moet je eigenlijk in groep 1 al meekrijgen.”

Het plan van Tielemans moet de kleuter beter voorbereid de arbeidsmarkt opsturen: “Straks gaan ze solliciteren. Je kunt niet op je cv zetten dat je een jaar met zand hebt zitten spelen. Dan sta je gewoon voor lul.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik denk altijd dat het de speld heet, omdat ze je iets op de mouw willen spelden…

Maar vermakelijk is het bericht wel… de reacties zijn ook vermakelijk…

Maar stel dat je dit als een serieus probleem ziet, dan is het natuurlijk wel interessant om te kijken hoe we ermee om gaan…

Vooropgesteld dat het een probleem is want mijn moeder was archeoloog en zij had dagelijks te maken met een grote “zandbak” en leerde mij juist dat de wereld wel een grote zandbak was en dat er uiterst secuur gegraven diende te worden, want dat we dan alle antwoorden konden vinden….

Tja… het is maar een perspectief…🤣🤣🤣

Reageer
gravatar

De zandbak is een horde methode om voor te bereiden op de maatschappij. Ten eerste is zandtaartjes bakken een goede voorbereiding op werkloosheid (Nederland bakt). Met de ervaring van het bakken van zoete broodjes en het bouwen van kastelen behoort een plek in het parlement tot de mogelijkheden. Wie toch wel diepgang wil bereid zich met het graven van kuilen voor op omvangrijke metrotrajecten.

Reageer
gravatar

Maar wat nou als je een internationale carrière in een woestijnig land ambieert of met sandbox software/games moet werken? Daarnaast is spelen met zand een vorm van creativiteit en zelfexpressie die je in een tijd waarin er flink bezuinigd wordt op kunst en cultuur toch maar beter kan ontwikkelen!

Reageer
gravatar

Onderwijskundig, zeg je. Waarom zet je die kleuters niet meteen in de collegebanken! Jammer dat hijzelf nog nooit in een zandbak heeft gespeeld

Reageer
gravatar

En als onderwijs nu eens even absoluut niet de functie heeft om een toekomstig minimumloonverdienende consument klaar te stomen voor de arbeidsmarkt…De stringente armoede van dit concept is blijkbaar zelfs geen vraagstuk meer…

Reageer
gravatar

Mogen kinderen op die leeftijd nog kinderen zijn vraag ik me af. Is dit pedagogisch verantwoord? Ik zeg nee. De belevingswereld van een kind op die leeftijd?……..afblijven. Kinderen worden al zo vroeg met de grote wereld in aanraking gebracht. Moeten al zo veel. Groot probleem de laatste jaren bij veel oudere kinderen en ouderen??? Faalangst.

Reageer
gravatar

Mag hopen dat dit cynisch bedoeldis?
De zandbak geweldig voor kinderen, creativiteit , verdraagzaamheid, samenspel, overleggen ! Zandbak bijna musthave!Wat een enorme onzin!

Reageer
gravatar

Is she for real?! Kinderen niet meer vrij laten spelen. Belangrijkste ontwikkeling in sociale omgangsvormen. Heeft Tielemans blijkbaar geen kaas van gegeten.

Het leven is later één grote zandbak. Alleen heeft het zand plaatsgemaakt voor vergadertafels, maar het spel is nog steeds hetzelfde. Je hebt het schepje dat ik wil hebben en dat ruk je dan vakkundig uit andermans handen. Of je speelt een sluw spel, geeft de ander de schuld. Of, je strooit hen zand in de ogen.

Reageer
gravatar

Ongelofelijk hoeveel mensen geen idee hebben wat sarcasme betekent. Ik begin me grote zorgen te maken over het onderwijs in Nederland. Vooral nu zelfs de zandbak ter discussie staat! Waar leer je anders begrijpend lezen? 😉

Reageer
gravatar

Het gaat erom dat de kinderen samenspelen. Dat hoort niet in je CV. Daar wordt enkel om meer verdeeldheid gevraagd.

Ruk de psychologen aan. De nieuwe verplichte therapie.
Verlichting voor maar 50 € per les, halfuur.
Zandbak aanwezig. Met begeleiding.

Steeds vers zand uit de duinen.

Reageer
gravatar

Volgens mij heeft Anneke T.zelf geen kindertijd gehad…het idee alleen al om de zandbakken te vervangen voor vergadertafels is volslagen belachelijk !!! Kinderen in groep 1 hebben t al moeilijk genoeg met alle indrukken die ze op school opdoen.
En welke volwassene zet er in z’n cv dat hij/ zij in een zandbak heeft gespeeld…?
Elke politcus heeft wel in een zandbak gespeeld.

Laat kleine kinderen gewoon nog even lekker kind zijn…

Reageer
gravatar

achterlijke mannen allemaal, ge verdient allemaal een ferme bonk op jullie oog!!!! en zeker de schrijver van dit artikel!!!! laat een kind een kind zijn !!!! ik speelde ook in de zandbak, ben ik dan een incompetente onozelaar? of een politieker??? wil ik mijn zaad ‘voorbereid schieten’ op de vergadertafel anders?

Reageer
gravatar

Pri-ma voorbereiding op de arbeidsmarkt die zandbak! Uitstekende leerschool om te leren hoe je vuile handen kunt maken.. Zand in de ogen strooien van je tegenstander. Kop in het zand steken als het te moeilijk wordt. Drijfzand aanleggen zodat je tegenstander verzuipt. Zand in de motor doen zodat de boel vastloopt. Nu ik er over nadenk: het is eigenlijk het enige wat een kind moet leren om te kunnen functioneren in de maatschappij.

Reageer
gravatar

De zandbak is symbool én fundament van onze democratisch gekozen maatschappelijke ongelijkheid. Kinderen in de zandbak worden niet met dikke SUV’s en Porsche Panamera’s door pa, ma of butler naar paardrijles, schermles, pianoles, schaakclub, junior-Junior Kamer van Koophandel, hockey- en debaterclubs gebracht. Kinderen in de zandbak zijn het (toekomstig) proletariaat, ieder zijn eigen plaats. Klassenbewustzijn begint in de zandbak “Einübung in die Klassengesellschaft”, zei Marx ooit.

Reageer
gravatar

Laat kleuters kleuters zijn en kom pas met business strategieën en efficiency gelul als ze een jaar of 17-18 zijn.
Hoe ver moet dit nig gaan? Totdat een baby meteen een stropdas na geboorte aan moet? Omdat ie meteen wel moet begrijpen dat ie, net als massa vee productie een nummer is in een economisch systeem is waarbij een mens zo snel mogelijk zoveel mogelijk voor het systeem moet opbrengen?

Duidelijk geschreven door een uber narcist zonder gevoel voor (com)passie, creativiteit, liefde…

Reageer
gravatar

Is dit niet een beetje overtroffen?
Zou strand geen goeie relax plaats zijn. Kom op.
Zandbakken op school verwijderen oké.
Zand is en blijft voor oud en jong, iets specifiek met name rustgevende.

Reageer
gravatar

Hier komen de principes van de democratie in het geding: Unterschied muss sein!. Kinderen uit ‘betere milieus’ gaan echt niet hun handen vuil maken (tussen kleine proletariërs) in zandbakken waar honden en kitten in urineren; neen, die gaan zodra zij kunnen lopen, naar hockey-, piano-, en taal- (Engels en Chinees) en programmeer-taallessen (Java) en Dow Jones, S & P- en AEX-cursussen. Om zich voor te oefenen op de rol van Neerland’s Bloem der Natie. Het proletariaat bijt in het zand.

Reageer
gravatar

Mevr. Tielemans heeft helemaal gelijk. Mijn kinderen mogen alleen maar werken, spelen is uit den boze, zandbak is verbannen naar Marktplaats. [sarcasme off]

En ja, ook heeft mevr. Tielemans gelijk dat het niet goed staat op je cv en dat je voor lul komt te staan. Zij heeft overduidelijk zelf wél in de zandbak gespeeld. Met dit artikel slaat ze volledig de plank mis en staat ze zelf compleet voor lul.

Laat de kids lekker. Zandbak maakt creatief en gelukkig ipv depri en achterlijk…

Reageer
gravatar

De zandbak is juist de ideale plaats om te leren onderhandelen en te leren omgaan met conflicten. Na vele observaties tijdens zandbakspel, mag ik hier wel stellen dat mits voldoende begeleiding dit een ideale context is om te oefenen in sociale vaardigheden…. Wie mag eerst de schop en wie bepaalt waar het kasteel geplaatst wordt. Hoe wordt er gereageerd als mijn taart vertrappeld wordt… Kan er samengewerkt worden en wie is er meest creatief? Kinderen zitten al teveel op een stoel….

Reageer
gravatar

Waar dit nu op slaat. Als kind met veel fantasie in de zandbak gespeeld en nog nooit zonder werk geweest.
Maar ja voor zo’n onderzoek moet je wel gestudeerd hebben.

Reageer
gravatar

Wat een flauwekul!!! Kinderen hebben creativiteit nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen!!
‘t Wordt zeker tijd dat we 3D rotbotkinderen ontwikkelen.
De wereld op z”n kop

Reageer
gravatar

Deze onderwijskundige moet haar opleiding opnieuw gaan doen, want ze heeft er niets van begrepen. Ze moet gaan leren dat hersenspoelen vanaf de geboorte kan plaatsvinden, dan heb je de hele school niet meer nodig en kan je vanaf dag 1 elk kind leren dat geld verdienen het hoogste goed is en dat de persoonlijke ontwikkeling niet interessant is. Ik hoop dat Anneke zelf geen kinderen heeft, arme kinderen anders…. (zonder zandbak maar met veel competenties. Competenties maken gelukkig!) 🙁

Reageer
gravatar

ik ben een van de kinderen die jaren in de zandbak gespeeld heeft en ik kan alleen maar zeggen dat het een enorme weerstand op mijn ontwikkeling heeft gegeven. Ik heb jaren niet durven solliciteren omdat ik zoveel tijd heb verspeeld. Achteraf gezien was het meer een soort must, je moest wel meedoen met de andere kinderen anders vonden ze je niet cool dus op 35jarige leeftijd ben ik voor het eerst naar de zandbakpraatgroep gegaan en sinds dien ga ik met kleine schepjes vooruit..

Reageer
gravatar

Als je de tijd neemt om goed te kijken naar spelende kleuters in de zandbak zul je ontdekken dat de zandbak een grote vergaderplek is! Ik word wel nieuwsgierig naar de motivatie en het plan van Anneke Tielemans. Kan ik dat ergens lezen?

Reageer
gravatar

Beste, ik neem aan dat dit een grap is …. Het is net omwille van zo visies dat we een generatie jongeren aan het klaarstomen zijn waar we niet weten waar we er gaan mee uitkomen. Ik hou mijn hart vast voor dergelijke stellingen. Ik huiver. Soit, ik heb het gedeeld op FB en de reacties liegen er niet om … Doe zo voort, beste auteur. Uw deskundigheid zal er wel bij varen ….. We spreken mekaar nog wel binnen enkele decennia. Kurt Herregodts

Reageer
gravatar

sinds wanneer is creativiteit geen norm meer voor je latere carriere. Creativiteit ontwikkel je ondermeer door te spelen. De zandbak geeft daar veel ruimte voor.

Reageer
gravatar

Juist ja…kinderen mogen dus nooit meer creatief bezig zijn en van kleins af aan beschouwd worden als volwassenen. En waar is die overlegcultuur waar ze het over heeft? Als er al iets voorgelegd wordt en wij (de bevolking) zijn het er niet mee eens dan gebeurd het toch! Waarom moet eenieder ten alle tijden in een hokje gezet worden van moeten presteren. Er zijn zat kinderen die totaal iets anders willen maar helaas niet meer de gelegenheid krijgen om dit te ontdekken.

Reageer
gravatar

We hebben al veel te veel een overlegcultuur binnen bedrijven. Weg met die vergadertafels! Ieder normaal medewerker weet heel goed wat zijn verantwoordelijkheden zijn en ik ben er ook niet slechter op geworden (toch?! 🙂 door kastelen te bouwen en in de modder te spelen. En toen was ik al heel wat ouder …….. Dan kon je tenminste hele grote zandkastelen bouwen!

Reageer
gravatar

war slaat dat nou weer op? Ik heb als kind ook inde zandbak gespeeld en buiten in de natuur. Laat en kleuter gewoon spelenderwijs de wereld om zich heen ontdekken. Op de manier die n wordt voorgesteld krijgt je kinderen die alleen nog maar gericht zijn op carrière maken en zo veel mogelijk geld verdienen. Alsof dat het belangrijkste is in het leven. Door te spelen ( ja ook in de zandbak) leert het kind delen maar ook hoe het om kan gaan met conflicten. Dat lijkt mij veel belangrijker.

Reageer
gravatar

Onzin. Laat kinderen kind zijn. Ze moeten al zoveel en het is echt niet slecht voor hun ontwikkeling. Het pushen en dan buiten de bot vallen. Dat maakt kinderen onzeker en willen zij niet meer leren.
Laat ze zo lang mogelijk spelen en fantaseren. Zo komen ze ook best wel aan een baan.

Reageer
gravatar

Wij Nederlanders zeggen voor veranderingen geen wij meer maar de politiek en de regering. Want dat zijn hun keuzes en meningen, niet de onze.
ZANDBAK: Creativiteit, fantasie, ze bouwen een beter afweersysteem op. Dankzij mijn zandbak spelen heb ik veel geleerd en veel over mijzelf. En zie mij nu. 20 jaar, eigen bedrijf, en een HBO studie. Ik heb het goed voor elkaar met dank aan mijn grote schoolpleinvriend de Zandbak. Ps. Kinderen zijn kinderen. Geen werkers. Dat komt later wel. Kinderarbeid…

Reageer
gravatar

Afschuwelijk! Mogen kinderen ook nog iets voor hun lol doen?
Bovendien, Piaget zei dat kinderen in de zandbak, door het zand in bakjes te doen en zo te zien dat de verschillende maten een verschillende inhoud hebben , de grondslag voor wiskundig inzicht verkrijgen.. Datzelfde gold voor met water spelen.

Reageer
gravatar

Vergadertafels voor kinderen,juffrouw Tielemans moet nodig medische hulp hebben vrees ik mag een kind nog kind zijn,ik fdenk het niet,vanaf de baarmoed er direct gaan vergaderen haha

Reageer
gravatar

Anneke heeft groot gelijk. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding van onze kinderen. Zo heb ik destijds mijn scrotum in een broodrooster gehangen en deze aangesloten op een Commodore 64, met de bedoeling de daarin opgenomen kennis over te brengen op het premature nageslacht.

Reageer
gravatar

nee, laat kind nog even kind zijn voor je ze economisch gaat brainstormen en ze zo gaat programmeren tot een robot die alleen maar aan werk en geld denkt. Kinderen horen op die leeftijd nog niet aan een vergader tafel te zitten, of voor te bereiden op de ”arbeidsmarkt”

Reageer
gravatar

DIT IS HEEL ENG…………

Dat kinderen spelenderwijs een tweede taal leren, daar is niets mis mee, maar het inruilen van de zandbak om de god van het geld te dienen, dat is eng.

Dat wij ons zo hebben laten indoctrineren dat wij hier niet massaal tegen in opstand komen, dat is eng.

wij volwassenen, de vaders en moeders van de kinderen, besteden 80 % van ons leven, misschien zelfs nog meer, aan het dienen van multinationals.

We zijn hun slaven geworden en we zijn normaal gaan…

Reageer
gravatar

zeker Marije,
Ik wordt ook regelmatig huiverend wakker bij de gedachte dat ik uitgebuit wordt door multinationals die ons van alles willen verkopen.
Ik denk er over om naar een warm land te vluchten waar de repressie openlijk plaatsvindt.

gravatar

Hier ben ik het absoluut niet mee eens. Wij hadden een grote zandbak op de kleuterschool. Bijna nooit mochten we daar in spelen, maar de keren dat het wel mocht groeven we kuilen naar China. Althans, dat was de heersende gedachte. Daar heb ik mijn leven lang plezier van gehad. Ik ben trots op mijn ervaring.mijn leven is daardoor heel wat gemakkelijker dan dat van de Duitsers, die door zandbakgebrek maar blijven graven aan het strand, ook als ze al lang volwassen zijn.

Reageer
gravatar

zand is creatieve ontwikkeling
bied 3D denken en omgaan met anderen!
het stimuleerd de creativiteit
ben zelf al 25 uaar profesioneel zandsculptuurbouwer! en speel ontzettend veel met kinderen !
zand is de toekomst miniatuur lego, ministek, oregamie

vr gr Wilfred

Reageer
gravatar

Gaat niet om het voorbereidem op de arbeidsmarkt. Maar om het voelen wat zand/water met elkaar doet
Ontspannend leren. Of mis ik mu echt iets
Laat de kinderem spelen en ontdekkrn wat je met dingen kunt doen en maken. Poeh porh wat moeilijk zeg

Reageer
gravatar

Hum, heeft de auteur stilgestaan bij de afschaffing van competenties als toffiefee? Gewoon weer kennis, vaardigheden, houdingsaspecten.
Kortom, zandspel is goed voor motoriek en droomkastelen bouwen!

Reageer
gravatar

Volgens mij doet iedereen dat?! Ik lig vooral dubbel en lees vooral een heerlijk cynisch stukje humor 🙂

gravatar

Anneke Tielemans kan dan wel onderwijsdeskundige genoemd worden, maar verstand van ontwikkeling van de geest en motoriek van een kind heeft ze zeker niet. Haar idee om kinderen al heel jong aan de vergadertafel te zetten en zo het poldermodel aan te leren is te absurd voor woorden. Ze kan zich beter bezig gaan houden met het achteruit hollende niveau van het huidige (basis-) onderwijs!

Reageer
gravatar

Helemaal achterhaald die zandbak. Die dateert nog uit de tijd van de dienstplicht , de jongens werden zo al vroeg voorbereid op het graven van schuttersputjes. “Je mainteidrai” betekent immers “ik zal zandgraven” en de meisjes werden zo al voorbereid op het bakken van zandtaartjes.

Reageer
gravatar

Wat een simpel wijf is die Anneke.
Als de basis niet goed is kun je ook niet tot leren komen.
Gooi de kinderen gelijk in het diepe zwembad voor hun C diploma kijken of het werkt!

Reageer
gravatar

Hier word ik zo moe van. Kinderen behoren ook gewoon te spelen, in de zandbak, goed voor hun motoriek want daar denkt deze mevrouw niet aan. Alleen maar wat we in hun hersenen moeten pompen. Of het nu zandbak is, een balspel of schommel, blijf daar als volwassene van af en laat de kinderen spelen.

Reageer
gravatar

Dat noemt zich deskundige? Kleuters als jongvolwassenene? Wat een enorme onzin is dit, ze heeft waarschijnlijk als kleuter nooit buiten mogen spelen, misschien? Snel dit soort “adviezen” afvoeren, a.u.b..

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens. Het schoolplein kan leeg zijn. Het bouwen van luchtkastelen is de ultieme voorbereiding op een politiek leven.

Reageer
gravatar

Zandbakken zijn zeker wel educatief. De kinderen leren er al vroeg met modder gooien en wrijven het zand ook bij elkaar in ogen, mond en andere lichaamsopeningen.

Zand werkt ook schurend, een leerschool voor toekomstige timmerlieden!

In groep 2 dient echter overgegaan te worden tot een kiezelbak zodat de kinderen alvast kunnen oefenen in stenigen en katapultschieten.

Laten we creatief blijven!

Reageer
gravatar

Wat een onzin verhaal. Spelen in de zandbak is als mens goed voor je.

Bij mij is er een direct verband tussen de spelende Corrie in de zandbak en mijn liefde voor de duinen bij Scheveningen.

Het heeft mij gevormd tot wie ik ben.

Corrie.

Reageer
gravatar

Daar gaan we weer…

Vaak staat er een hek omheen tegen buitenkatten die erin poepen.

Dat zand wil je niet in ogen hebben.

Benny.

gravatar

Erg geestig Quack Salber. Hoe verzin je het. Net als de rest gewoon uit de losse pols meteen opschrijven wat je denkt zeker 🙂
Geweldig.

Je moet maar durven en je durft wel zeg 😉
Over het algemeen kunnen alleen onbevangen kleuters dat: niet bang om op hun bek te gaan.

Had ik maar hetzelfde gevoel voor humor als de mensen die hier reageren dan zou ik ook een grap maken. Niet denken is dat nou echt wel zo leuk: gewoon DOEN!!!!!

Maar dat is domweg niet het geval. Doei.

gravatar

@Quack:

Succes met wat Quack? Stop met gras roken het kan geen kwaad maar het doet ook niets voor je gevoel voor humor zie ik 🙂

Mocht je nog meer grappen en grollen hebben om ons eens onbedaarlijk te laten lachen lees ik dat heel graag van je op dit adres:

https://www.donaldduck.nl/blunderhoekje/

Je mag ook moppen sturen, die bewaren we hier in een trommel!! Gek hè? 😉

Groeten van mijn iets minder leuke broertjes Quick en Queck, er kan er maar 1 de leukste zijn.

Dikke doei.

gravatar

Ah, u kent elkaars tekortkomingen zo blijkt.

Mocht u beiden besluiten weer verder te wandelen, valt het in dat geval niet te ontkennen om dit als prettig te ervaren.

gravatar

Steur, Bussemaker en Mansveld hebben juist te weinig in de zandbak gespeeld,

dit in tegenstelling tot de top van ProRail, Volkert en zijn advocaten en Wim Pijbes. Aan u de keuze!

gravatar

Maar een functie in Qatar is juist wel gebaat bij zandervaring. En het aanleren van zeer goede overlevingsstrategiëen, zoals Qatar mijden als de pest.

Reageer