Analyse: Ajax mist een type-Lewandowski

Selectie herbergt niemand die 5 keer kan scoren in 10 minuten

Waar Ajax in de Eredivisie aan kop gaat, presteren de Amsterdammers in Europa dit seizoen ondermaats. De sportredactie van De Speld analyseerde waar het aan schort. De belangrijkste conclusie: Ajax heeft in de huidige selectie geen enkele speler die bij een 1-0-achterstand binnen tien minuten vijf keer kan scoren. Ajax mist een type-Lewandowski.

Wie de wedstrijden van Ajax tegen Rapid Wien, Jablonec en Celtic nauwkeurig bestudeert, ontwaart een patroon: in niet één van de Europese confrontaties slaagde de ploeg van Frank de Boer erin om een achterstand om te buigen naar een voorsprong met een marge van vier. Het tekent het navrante spitsenprobleem dat de voormalige grootmacht eigenlijk al sinds Patrick Kluivert heeft.

Maar Ajax mist niet alleen een spits die tien keer scoort in tweeënhalve wedstrijd. Ook in de andere linies is er een schrijnend gebrek aan sleutelspelers die nodig zijn om trouw te blijven aan de eigen filosofie en aansluiting te houden met de Europese (sub)top. Op het middenveld is behoefte aan een spelverdeler als Iniesta en de verdediging zou een stuk stabieler zijn met een type-Kompany.

Er is, kortom, nog wel wat werk aan de winkel voor Frank de Boer en zijn staf. Ajax gaat altijd voor het allerhoogste en dat is prijzenswaardig. Maar als het realisme ontbreekt, komt er van die mooie ambities niets terecht.

Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

AJAX is een commercieel bedrijf met eigen lobbyisten in vele maatschappelijke geledingen. Johan Cruyff is de bekendste, maar ook grootheden als E. van der Laan, B. Oostveen, de vier J’s (Jack, Jaap, Jan en Joeri), W. (“Rijksmuseum”) Pijbes, S. Blatter en M. Platini. Commerciële bedrijven maken WINST voor hun aandeelhouders. Ajax krijgt bij winst, gelijkspel of verlies ALTIJD publiciteit en zendtijd op NOS-sport, Voetbal Inside, WNL én in De Telegraaf. Zó doe je dat; leer ervan.