Het associatieverdrag met Oekraïne gaat maar over één ding

Kort door de bocht komt het hier op neer

Dit voorjaar gaan we naar de stembus voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk draait dat hele verdrag maar om één ding: convergentie op het gebied van buitenlands- veiligheidsbeleid, samenwerkingen aangaande binnenlandse hervormingen, bevordering van vrede en internationale gerechtigheid, praktische samenwerking op militair gebied, bestrijding van de proliferatie van massavernietigingswapens, wapenbeheersing en strijd tegen illegale wapenverspreiding, bilaterale bestrijding van terrorisme, bescherming van persoonsgegevens op basis van de internationale normen, gezamenlijk beheer van asielstromen, mobiliteit van werknemers, strijd tegen witwassen van geld en terrorismefinanciering, een vrijhandelszone gedurende 10 jaar, verlaging en/of afschaffing van douanerechten, non-cumulatie, antidumpingsmaatregelen, technische samenwerking, sanitaire en fytosanitaire maatregelen, certificeringsprocedures, subcomité geografische aanduidingen, intellectueel eigendom, octrooirechten en samengestelde voortbrengsels.

Saillant detail: de partijen herbevestigen hun respectieve verplichtingen ingevolge de door hen in het kader van de Algemene Overeenkomst inzake de handel in diensten van 1994 aangegane verbintenissen ten aanzien van de toelating en het tijdelijke verblijf van dienstverleners op contractbasis.

Verder is het misschien leuk om te weten dat het voor landschapsarchitecten uit de ene partij toegestaan wordt om op hun respectieve grondgebied diensten te verlenen aan beoefenaars van een vrij beroep uit de andere partij, met inachtneming van de voorwaarden van lid 3 van dit artikel en de bijlagen XVI-C en XVI-F bij deze overeenkomst inzake voorbehouden ten aanzien van dienstverleners op contractbasis en beoefenaars van een vrij beroep. Dat klinkt misschien gek, maar ergens is het ook wel logisch als je bedenkt dat deze voorschriften niet van toepassing zijn op sectoren voor zover een voorbehoud is gemaakt overeenkomstig de bijlagen XVI-A en XVI-D bij deze overeenkomst.

Nog een grappig weetje: de vergunningverlening geschiedt op grond van criteria die uitsluiten dat de bevoegde autoriteiten hun bevoegdheid ter zake op arbitraire wijze kunnen uitoefenen. Dit alles onder het motto: elk van beide partijen heeft het recht de aard van de universeledienstverplichtingen vast te stellen die zij in stand wenst te houden. Even heel kort door de bocht: elk van beide partijen kan maatregelen vaststellen om prudentiële redenen, waaronder de bescherming van personen aan wie een verlener van financiële diensten een fiduciair recht verschuldigd is. Bij wijze van spreken dan.

Toegegeven, we chargeren nu, maar in de kern komt het grofweg hier op neer.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb het gelezen maar snap er vrij weinig van, maar ik vind immigranten stom en wil niet dat de EU wordt uitgebreid met corrupte landen, en ik wil niet dat de EU directe buren is met dat stomme Rusland, dus ik stem tegen zodat Oekraïne een mooie bufferzone blijft tussen de EU en (p)Ru(t)sland.
Ik weet eigenlijk niet of het verdrag daarover gaat, maar dat maakt toch niet echt uit, want het geeft wel een lekkere middelvinger naar de EU en Rutte die ze vervolgens waarschijnlijk in hun reet steken en het verdrag toch wel alsnog door laten gaan.

Reageer
gravatar

GEWELDIG!! 🙂

Ik heb nog nooit zo’n korte.leesbre, simpele en genuanceerde samenvatting gehoord van het 300 pagina’s tellende EU-jargon.
Het gaat dus gewoon over geld en bewapening zonder verplichtingen.

Reageer
gravatar

Merde, cette nostalgie. Ik moest bij de foto direct denken aan Neville Chamberlain toen hij in 1939 trots het vredesverdrag met Hitler aan het volk toonde “Peace for our time …” Hier staat le pauvre péquenaud Petro Porosjenko op dezelfde manier voor Jean au nom très court, Papieren garanties zijn hooguit geldig tot aan de deur. Europa heeft géén seconde het plan de vieux con Porosjenko anders dan met woorden te ondersteunen, en Vladimir Poetin wéét dat.

Reageer
gravatar

Artikel 450+ 451+ 452 en dan de belangrijskte:

Artikel 453
Oekraïne komt in aanmerking voor financiële bijstand via de relevante EU-mechanismen en -instrumenten voor financiering. De financiële bijstand moet bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van deze overeenkomst en wordt verstrekt overeenkomstig de onderstaande bepalingen.

Reageer
gravatar

in artikel 453a staat dat de financiele bijstand rechtstreeks door oekraine kan worden geincasseerd van de bankrekening van jos de regt uit valkenswaard dat lijkt me ook wel belangrijk om hier te vermelden

gravatar

Je kunt niet ontkennen dat dit ene punt de associatie met de Oekraïne toch enigszins invult.
Ik denk dat GeenPunt.nl liever een vrije associatie had gezien.

Reageer
gravatar

De heer Diederik Smit vond dit stiekem wel leuk als ik hem een beetje volg.
De kans is groot dat hij het zelf bedacht en zich hier niet lezend onder dit reagerend gepeupel mengde…

gravatar

Kort door de bocht moeten we dus 21 keuzevakjes krijgen bij dat referendum. En ons een beetje inlezen. Simpel toch?

gravatar

Mooi verhaal, maar toch een beetje jammer dat het niet verteld werd aan de hand van een reeks tweets van nietszeggende politici, journalisten, en andere commentatoren…

Reageer
gravatar

Oh: ik dacht dat het een grote dikke middelvinger was die Geenstijl samen met Wilders in het gezicht van de rest van de politiek wilde duwen,

maar nu ik het zo lees, lijkt het me best nuttig. Kan ik ook voor stemmen; dat is me in al die Geenstijl-berichten nooit duidelijk geworden.

Reageer
gravatar

Verhofstadt heeft vannacht een bewijs van de Congolese tovernaar-psychiater M’Bosta N’Kruhma Koffie overgelegd waarin staat dat hij NORMAAL is. Het bewijs heeft een geldigheid van 2 dagen.

gravatar

Ik was tegen dit verdrag, maar ben nu toch wel van mening veranderd. Kan ik nu ergens tekenen tegen dit referendum, en dat die partij nooit meer handtekeningen mag verzamelen voor een referendum?

Reageer
gravatar

Lees eerst dat verdrag eens. Of op zijn minst de doelstellingen en alles vanaf artikel 450. Als media in hun eigen artikel al spreken van “Kort door de bocht” en “we chargeren”‘ dan weet je dat het niet het hele verhaal is. Ik zeg niet dat Geenstijl het hele verhaal verteld. Ik zeg wel dat mensen heel makkelijk heel hard kunnen roepen. Dat Geenstijl dichter bij de waarheid zit dan onze zogenaamde volksvertegenwoordigers en de NOS is een feit. Dat het associatieverdrag miljarden gaat kosten…

gravatar

ha leyolm ik heb hier thuis een hele stapel aluminiumhoedjes liggen wil je die wellicht van mij overnemen want zonder deze hoedjes kan de aivd je gedachten hacken dat is een feit

gravatar

Fijn dat de inhoud zo kernachtig is samengevat, maar ik denk dat ik gewoon tegen de voorwaarden van lid 3 ga stemmen. Uit meligheid.

Reageer
gravatar

Dat hele referendum is een wassen neus. Madame Tussaud kan er een puntje aan zuigen. Voor we het weten krijgen we iedere maand een nieuw referendum. Over de roze koeken in de kantine van FC Bal op het dak, de jurk van kom hoe heet ze, de kromme komkommers van de Komar en of buurvrouw Jansen nou wel of geen paard in de gang heeft. Geef Okraine lekker aan AFghanistan, Japan aan China, Australië aan de Belgen en laat Nederland afdrijven richting de Azoren. Begin daar eens een referendum over.

Reageer
gravatar

Kijk, als de oude media nu eerder zo’n heldere en illustratieve samenvatting hadden gegeven, dan had GeenPeil.nl GeenPoot.nl gehad om op te staan.

Ondertussen constateren we dat onze democratie helemaal vervormt tot een claxoncratie.

Roep dat er een probleem is, kom met een idiote oplossing voor iets anders en scoor likes voor je minutes-of-fame-lane (en in de reclameopbrengsten op je website).

Reageer
gravatar

Dan is het nog zo dat als we over een ding bijna overeenstemming hebben, dan hoeft maar een lid tegen te stemmen en we komen tot geen besluit, waarop de kakelkaravaan naar de volgende bespreking van het volgende veel te omvangrijk probleem trekt, om het wederom niet op te lossen. Je blijft natuurlijk wel lekker internationaal bezig op je LinkedIN profiel.

Reageer
gravatar

Chargeren ja, chargeren. Want het is natuurlijk veel meer, meer, meer dan dit! Rusland wil Oekraïne inlijven! Het is of meer Europa, of meer Rusland! Die beslissing is nu aan onze democratisch gekozen burgers!

Reageer
gravatar

Eigenlijk heb ik het artikel niet gelezen omdat het te lang is en teveel moeilijke woorden heeft. Daar krijg ik namelijk prikogen van.

Maar het is toch een geweldig initiatief van GeenPeil. Het moet toch voor iedereen duidelijk zijn dat de politici die ons moeten vertegenwoordigen in Den Haag passé zijn. Ze luisteren toch niet naar ons.

Power to the people! Op naar een referendum over het “vluchtelingen” probleem.

Corrie.

Reageer
gravatar

Nu nog een referendum over de VN-resolutie “globaal egalisatieprincipe huidskleur Sint, Piet en paard”.
In het kort behelst dit: witte Sint = witte Pieten = wit paard; zwarte Pieten = zwarte Sint = zwart paard; bruin paard = bruine Sint = bruine Pieten. En zebra = Piet en Sint ook zwart-wit gestreept (geintje).

gravatar

Niks ervan, geen referendum over de ‘VN-resolutie globaal egalisatieprincipe huidskleur Sint, Piet en paard’ Roderikkie!

Het is een allochtoon Nederlands feest en de VN heeft zich er niet mee te bemoeien.

Er mag niets worden veranderd. Zwarte Piet is een dommige vrolijke neger met dikke rode lippen en gouden oorringen. (Dat laatste zal hij wel gestolen hebben 😉 )

Corrie.

gravatar

Jona: lol. De oekraine zit midden in een burgeroorlog, en wij sluiten een verdrag dat naast economische ook militaire samenwerking beoogt. Dan is het verhaal van de Speld hooguit steekhoudender dan dat van D66. Verder, goeie samenvatting van de Speld. Al mis ik de passage dat badmeesters uit de Oekraine in de toekomst ook in Nederland aan het werk kunnen, mits begeleid door een tolk, een terzake kundig arts en een atoomfysicus. Al is dat laatste wellicht een vertaalfout?