Vuelta had veel korter gekund

‘Dit is hartstikke om’

De Ronde van Spanje had veel korter gekund. Dat hebben wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen berekend. De Vuelta duurt in totaal drie weken, maar volgens de onderzoekers was dat niet nodig: “Dit is hartstikke om.”

Onderzoeker Marc de Gier snapt niet dat de organisatie vooraf niet op de kaart heeft gekeken naar de ideale route: “Ze zijn begonnen in Burgos en de finish ligt in Santiago de Compostela. Dat is 462 kilometer, pak ‘em beet drie etappes. Ze zijn echter helemaal zuidwaarts gefietst en hebben daarna nog een heel stuk oostkust meegepakt voordat ze eindelijk naar Santiago de Compostela gingen. Dat is hartstikke om. Bovendien ging die route grotendeels door bergachtig gebied, dat kost alleen maar extra tijd. Zonde.”

Vooral de wielrenners in het peloton zijn de dupe van de inschattingsfout, vindt Fabio Jakobsen: “Na drie weken in de verzengende hitte op een zadel doet alles pijn. Het is erg frustrerend om dan nu pas halverwege de Vuelta te horen dat je door andermans falen verkeerd bent gefietst en nu helemaal uit de richting zit.” Jakobsen voelt zich flink in de steek gelaten: “Als ze nou gewoon even op de routekaart hadden gekeken, dan had ik nu uitgebreid de tijd gehad om Santiago de Compostela te bezichtigen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De man die de Vuelta heeft uitgestippeld was een Bask. Basken zijn nu eenmaal slechte kaartlezers dat is algemeen bekend. Kijk, Catalanen zou dat niet gebeurd zijn, da’s logisch. Slis.

gravatar

In deze bevindingen zie ik aanleiding tot een vergelijkbaar onderzoek m.b.t. de Tour de France. Dat zou veel gedoe schelen, ook op de radio.

Reageer
gravatar

Ook bij de nieuwe voorgestelde route zou Tom niet gewonnen hebben. Waarschijnlijk waren de etappes geëindigd in massasprints.
Of is een van de etappes gepland als tijdrit ?

Reageer
gravatar

Waarom die exclusiviteit van de Vuelta op het Iberische Schiereiland? Bestaat Portugal niet meer? In stilte bezet door de internationale bankenwereld die zich vestigt ten koste van de oorspronkelijke bevolking? Nieuwe vormen van ethnic cleansing. Zo werden de Seychellen al bezet door de 5e colonne van de Nederlandse bankenmaffia, olv Sjoerd van Keulen (SNS), Zalm (ABN) en Hommen (ING). Alle foute CEO’s van wooncorporaties zitten al op Aruba en Curacao. Neo-kolonialisme?

Reageer
gravatar

Over het algemeen zijn dit soort onderzoeken niet zo nuttig. In dit geval geeft het wel aan dat er flinke tijdwinst te halen valt in het plannen van dit soort wedstrijden.

Wat ik echter niet begrijp is dat er niet voldoende aandacht is voor alternatieve reisvormen. Onderstaande reistijden zijn toch ook voor de organisatie terug te vinden op internet!

Gewoon de snelste manier van Puerto Banus naar Madrid.

Bus Socibus 9hrs 36min

Night train, bus 4hrs 18min

Reageer
gravatar

Ze hebben natuurlijk wel een mooie toeristische route gevolgd. Het is dan wel jammer dat ze zodanig hard meenden te moeten rijden, dat ze van de omgeving bar weinig zagen. Ik reed eens mijn eigen Tour de Balkan, door Kosova, Montenegro, Albanië, Macedonië, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Servië, Hongarije; die had ook wel iets korter gekund, maar dan lang niet fraai.

Reageer
gravatar

Kenmerk van ronde is dat begin en eindpunt identiek zijn (rondje kerk bv). Een ronde is het dus zeker niet en overigens is Spanje ook zeker niet rond.
Vuelta betekent overigens helemaal geen “ronde”, maar terugkeer wat dan weer wel suggereert dat men terugkoimt op de plaats van vetrek…

gravatar

maar ja, dan moet de naam ook aangepast worden van vuelta naar línea recta desde España; op deze manier is van een ronde natuurlijk geen sprake meer!

Reageer
gravatar

Paarden mogen helaas niet meedoen met de Vuelta, alleen stalen rossen (tegenwoordig carbonvezel rossen); helaas voor Sinterklaas. Zwarte Piet mag natuurlijk wel meedoen, alleen moet hij oppassen voor pepernoten in de achterband.

gravatar

Ai, Corry, moeten je ouders nog “het gesprek” over St en pt met je hebben? Ik zal niets verklappen maar ik denk dat je eens dringend met ze moet gaan praten.

gravatar

Typisch weer die wielrenners. Altijd naar een ander wijzen en nooit eens zelf nadenken of ze het misschien beter anders hadden kunnen doen.

En ondertussen als een stel “kippen zonder kop”-groep de aangewezen route volgen.

Klein beetje voorbereiding mag van zulke sporters toch wel worden gevraagd?

Dan had men direct kunnen concluderen dat het helemaal niet eens nodig was om naar Spanje te gaan om te fietsen. Dat kan hier ook.

Reageer
gravatar

De jankerd die jullie interviewden was in ieder geval niet Tom Dumoulin.

Eindelijk eens een renner die niet een laffe prik zet, maar roemvol ten onder gaat na een bovenmenselijke prestatie. Een ware held!

Reageer
gravatar

Een nog diepgravender vraag is waarom de Vuelta is begonnen in Puerto Banús en niet b.v. in Toledo of zelfs Madrid.
Enkele rondjes rond de kerk, die ze daar toch ook wel zullen hebben, en de wielrenners hadden van een welverdiende vakantie kunnen genieten, b.v. in Puerto Banús. Vreemd allemaal.

Reageer
gravatar

Exakt: zo zou In Barcelona bijvoorbeeld de kathedraal Sagrada Familia als basis kunnen dienen voor een variant van de “24 uur van LeMans”, op de fiets “.
In Duitsland is er het criterium “Rund um den Henninger Turm” en in Brabant en Limburg zijn er ook diverse criteria met de kerk als centraal religieus punt. De Amstel Goldrace gaat alleen om bier.
Hoewel geen fietsfanaat, kan ik genieten van een pastoor die elke passerende renner, elke ronde met de wijwaterkwast bewerkt.

gravatar

Het summum is dan een aantal ronden rond het Vaticaan, met een vaderlijke groet van de paus.
En wat het wijwater betreft: zeker nuttig bij warm weer, maar hopelijk vrij van doping.

gravatar

Vergeten Roderik, mea maxima culpa. Kardinaal Ottaviani (beschermheilige der EPO-Cyclisti) had al een traject uitgezet in samenwerking met Dan Brown, o.a. over de Spaanse Trappen en door de Eeuwige Poort. Maar op het laatste ogenblik gooide de Curie roet in het eten; de mafia-vastgoedsector onder kardinaal Vito Corleone en kardinaal Ocho Marcuse van de Banco Ambrosiana wilden vooraf geld zien, gebruikt en in niet grotere coupures dan 10 Euro. Dat trok men niet bij de UCI,

gravatar

Een puik idee, Outsider, zo rond de Sagrada Familia, maar dan wel op fietsen waarvan enkele belangrijke onderdelen ontbreken.
En jammer dat niet alleen de UCI, maar ook het Vaticaan zo’n janboel is, dat een eenvoudige wielerronde aldaar te veel gevraagd is.

gravatar

Nooit eens de hand in eigen boezem steken, die Dumoulin. Het was toch zijn keus om de fiets te pakken? Terwijl hij, zelfs via deze omweg, met de auto veel sneller was geweest.

Reageer