‘Kamerlidmaatschap biedt weinig kans op een baan’

Tekort aan lucratieve bestuursfuncties voor oud-Kamerleden

Het lidmaatschap van de Tweede Kamer biedt te weinig perspectief op een baan. Dat zegt Eerste Kamerlid Elco Brinkman. Volgens de CDA-senator worden tientallen Kamerleden opgeleid voor wie later geen werk is in het bedrijfsleven of het zorgmanagement.

Brinkman: “Ik heb vaak zien gebeuren dat jonge, ambitieuze mensen net hun Kamerlidmaatschap hebben afgerond en vervolgens niet aan de bak komen. Ze krijgen geen poot aan grond bij koepelorganisaties in de zorg of de bouw. Uiteindelijk worden die mensen werkloos of erger, burgemeester van een middelgrote gemeente. Dat zijn functies die eigenlijk bedoeld zijn voor goedkope arbeidskrachten uit de lokale politiek.”

Volgens Brinkman hebben veel beginnende Kamerleden onrealistische verwachtingen over hun arbeidsperspectief: “De kans is gewoon heel klein dat ze later aan de slag kunnen als commissaris bij BMC, Movares, Dasym Emesa, Van Nieuwpoort Beheer of als bestuursvoorzitter bij de Koninklijke Bibliotheek of de RABO-Vastgoed Groep. Het ligt niet voor de hand dat ik die functies binnenkort ga neerleggen.”

Kamervoorzitter Van Miltenburg is het niet eens met Brinkman: “In de Kamer leer je om kritisch na te denken en wollig te formuleren. Je bent breed geschoold en Kamerleden kunnen dan ook overal terecht. Ik ken mensen die aan de slag konden als programmamaker bij de VPRO of als minister van Onderwijs.”

Brinkman: “Als je objectief kijkt naar de werkgelegenheid kun je veel beter in de Eerste Kamer ervaring opdoen. Het instellen van een numerus fixus van 150 heeft al iets geholpen, maar eigenlijk zou je met 95 Kamerleden meer dan voldoende hebben. Daarnaast moedig ik Tweede Kamerleden altijd aan om tijdens hun periode een bestuursjaar op te nemen. Op die manier doe je belangrijke ervaring op én je werkt aan je netwerk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jolanda Spa heeft toch weer een leuk baantje gevonden als nieuw lid van de Raad van Commissarissen van KPMG. Sinds april 2015 is Jolande Sap tevens commissaris bij KPN. Dus….

Reageer
gravatar

Het is nog vakantietijd, dus knullige onjuistheden door de vakantieredactie zien we door de vingers. Haaks op dit redactioneel artikel toont de praxis dat de politiek (inclusief het Tweede Kamer-vlooiencircus) een uitstekende opstap is naar vermogensvormende banen. Ooit begonnen als jonge backbenchers kwamen o.a. ‘ex’-cellenties als Wiegel (KLOZ), Eurlings (KLM), Zalm (ABN-AMRO), Wijers (AKZO), van Boxtel (Menzis) tot hun met miljoenen(bonussen) belaste CEO-schap. Point made, myth busted.

Reageer
gravatar

Het lijkt -in tegendeel- wel of alleen de bestbetaalde baantjes via politieke vriendjespolitiek bereikbaar zijn. Uitsluitend de graad van omkoopbaarheid is beslissend; té integere mensen worden geweigerd omdat zij moeite hebben met de Eed van het Zwijgen (Omèrta). Zo is, dankzij de enorme inzet van Elco Brinkman en zijn de politieke vriendjes, de Parlementaire Enquête “Bouwfraude” met een sisser afgelopen; die gaat tot dusver ongestoord door. Sorry Marijke Vos.

gravatar

Jawel, maar die had de wind mee, en is na een half uurtje uitwaaien op het promenadedek nooit meer teruggezien.

Daar komt bij dat men bij de KLM het niet zo heeft op laagvliegers.

gravatar

Oud-kamerleden hebben veel zitvlees en veel bestuurservaring, dus een carriërre als tram- of busbestuurder of machinist moet er zeker inzitten.
Of er ooit een conducteursfunctie inzit zal afhangen van de soms echt aanwezige intelligentie.

Reageer
gravatar

In mijn poging de kamerleden flink te bashen, wek ik de suggestie dat bestuurders van tram, bus of trein niet intelligent zouden zijn.
Sorry en natuurlijk geldt het bovenstaande niet voor deze beroepsgroepen die geen kamerlid zijn geweest en in het bijzonder niet voor een bepaalde buschauffeur uit Rotterdam (slijm, slijm)..

gravatar

Dan ga ik in ieder geval niet in Den Haag met het openbaar vervoer want dan is het van: niet links, niet rechts maar recht door zee. HOoooooooooooo

gravatar

Ik heb geen medelijden: Kamerleden die de zorg wegbezuinigen hadden gewoon beter om hun toekomst moeten denken. En bovendien kunnen ze vast nog wel bij een of andere zorgverzekeraar aan de slag.

Zelf ben ik bereid om als bijbaantje Brinkmans Eerste Kameractiviteiten op me te nemen, zodat hij zich beter kan concentreren op zijn commissariaatjes.

Reageer
gravatar

Kunnen we het failliete wespenheul niet redden door voormalig kamerleden in een dierentuin los te laten rondlopen? Dan krijgen deze kansloze jongeren ook een kans om wat te betekenen voor deze maatschappij!

Reageer
gravatar

Nee, nee. Ook Wilders moet klein beginnen, dus laat hem eerst maar burgemeester van Madurodam worden.
Als hij daar de boel niet verziekt is Meppel aan de beurt (Mwahahahaha).

gravatar

I HAVE ANOTHER DREAM.

Zou het niet prachtig en geweldig zijn wanneer meneer Wilders van de PVV en Corrie van Hiernaast samen vrijwilligerswerk op Lampedusa of Kos zouden gaan doen?!

Daarvan krijgen ze het gegarandeerd wel warm!

gravatar

Nou Spuit, wanneer ik vrijwilligerswerk op Lampedusa of Kos doe dan weet ik wel hoe ik het zou aanpakken.

Een beetje zoals ze in Australië doen.

De mensensmokkelaars oppakken en zwaar straffen. Het liefst tegen de muur. En het bootje van de gelukzoekers met hen erop op sleeptouw nemen en terugvaren naar waar ze vandaan komen. Gewoon een paar keer doen en het probleem is opgelost.

Zo simpel is het.

Corrie.

gravatar

Van Hiernaast is net als Van Miltenburg een automatische lulmachine met een kort geheugen, zodat het bij die gozer iedere dag lijkt alsof ‘ie iets nieuws verteld.

gravatar

De Kamer trekt nu eenmaal ambitieuze ijdeltuiten en psychopaten aan, die graag deze pretopleiding komen volgen.

Met het volgen van een cursus Kantklossen In De Praktijk door de leden zou het land beter gediend zijn.

Reageer